Katarina Pogačnik, Rok Šimenc in Anton Pogačnik (od leve) so predstavili trajnostni energetsko-podnebni načrt za Gorenjsko. / Foto: Tina Dokl

Gorenjska dobila trajnostni energetsko-podnebni načrt

V Škofji Loki so na konferenci Energetsko podnebno načrtovanje na regionalni in lokalni ravni predstavili Trajnostni energetsko-podnebni načrt Gorenjske, prvega v državi.

Na konferenci so udeleženci slišali primere dobre energetske prakse iz tujine, in sicer o trajnostni mobilnosti v Celovcu in o izvajanju trajnostnega gorskega turizma v Španiji.

Škofja Loka – Konferenco sta pripravili Regionalna razvojna agencija Gorenjske BSC Kranj in Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG), na njej pa sta okoli sto udeležencem prvič javno predstavila Trajnostni energetsko-podnebni načrt Gorenjske, ki je prvi tovrstni regijski dokument v državi. Dokument SECAP (takšna je njegova oznaka v EU) je nastal v okviru konvencije županov, pobude Evropske unije, ki združuje lokalne in regionalne organe pri skupnem prizadevanju za izboljšanje kakovosti življenja s sodelovanjem pri doseganju podnebnih in energetskih ciljev. Direktor BSC Kranj Rok Šimenc je dokument na konferenci slovesno predal Matjažu Rakovcu, županu Mestne občine Kranj in predsedniku Sveta gorenjske regije. Konference so se udeležili župani gorenjskih občin, predstavniki lokalnih in regionalnih razvojnih agencij v Sloveniji, njihovi partnerji in vladni predstavniki, med njimi tudi minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Iztok Purič.

Med konferenco so dokument, ki je nastal tudi ob pomoči evropskih sredstev v okviru projekta PEACE ALPS programa Interreg Alpine Space, predstavili Rok Šimenc, direktor BSC Kranj, Anton Pogačnik, direktor Lokalne energetske Agencije Gorenjske (LEAG), ki letos zaokrožuje prvih deset let dela, in Katarina Pogačnik, direktorica podjetja Envirodual, ki je dokument izdelalo. Šimenc je poudaril pomen trajnostno energetsko-podnebnega načrta za varovanje okolja, v katerem se Gorenjska zavezuje k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida za štirideset odstotkov do leta 2030 glede na izhodiščno leto 2005. Predlog za pripravo načrta je že leta 2016 sprejel Svet gorenjske regije, zatem je pridobil tudi podporo konvencije županov in soglasje občinskih svetov vseh 18 gorenjskih občin. O ukrepih, ki jih predvideva načrt, bodo že v kratkem razpravljali na svetu regije, je še povedal Šimenc. Anton Pogačnik je predstavil delo agencije LEAG, ki je bila pred desetletjem ustanovljena na pobudo Mestne občine Kranj, sicer pa svetuje občinam, malim in srednjim podjetjem pri pripravi energetskih zasnov in strategij učinkovite rabe energije, pri uvajanju obnovljivih virov, pripravi strateških dokumentov s področja energetike, pomaga pa tudi pri pridobitvi finančnih sredstev za izvajanje energetskih projektov. Za ta področja je agencija že doslej pridobila znatna sredstva EU, za novo projekte pa računa na okoli 400 tisoč evrov iz teh virov. Tudi v prihodnje se namerava agencija posvetiti povezovanju pri izvajanju projektov na Gorenjskem, odprti pa so tudi za druge občine in razvojne agencije. Katarina Pogačnik je pojasnila, da so pripravljavci dokument zasnovali v dveh delih, v prvem gre za blažitev in prilagoditev podnebnim spremembam, v drugem pa se loteva posameznih področij s ciljem zmanjšanja emisij na področjih energetike, gozdarstva, turizma in prometa. Na teh področjih se emisije že zmanjšujejo, razen na težje obvladljivem področju prometa, saj vozni park povsod v Sloveniji močno narašča, z njim pa tudi izpusti v okolje.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

1/22

ponedeljek

8/12

torek

9/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 22. april 2019

Maistrov Zavrh v Slovenskih goricah

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. april 2019

Medgeneracijske prireditve

GLASBA / Bled, 22. april 2019

Velikonočni koncert Carmen manet

PRIREDITVE / Kokrica, 22. april 2019

Sekanje pirhov

GLASBA / Radovljica, 22. april 2019

Koncert zbora Gimnazije Kranj

GLASBA / Bled, 22. april 2019

Koncert Carmen manet

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. april 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...

Branja drevesom / 06:41, 18. april

Nade wszystko należy r?wnież pamiętać, że liposukcja to nie metoda odchudzania, a już na pewno nie metoda trwała w efektach – tłuszcz.Grzego...

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?

Najditelja znova na Mežakli / 20:05, 17. april

Največ bi naredu tvoj fotr preden te je delal, da bi odskoču !

Najditelja znova na Mežakli / 18:26, 17. april

Da ne boš mislu, da imam kaj prot teb.
Evo dokaza:
me je bralka Glasa vprašala, če sem prepričan, da te ni meteorit vsaj oplazil, sem ji rekel, da bi te, če ne bi odskoču.

Najditelja znova na Mežakli / 17:35, 17. april

Hehe, majmun, tud smešen nis, si pa korajžen, to pa, ampak tkole s fejk imeni na netu se to da ane..

Najditelja znova na Mežakli / 16:19, 17. april

Kar nekaj bralcev Glasa me je vprašalo, če je meteorit mogoče slučajno zadel Primoža?
Sem rekel, da ne, da ima to prirojen.