Katarina Pogačnik, Rok Šimenc in Anton Pogačnik (od leve) so predstavili trajnostni energetsko-podnebni načrt za Gorenjsko. / Foto: Tina Dokl

Gorenjska dobila trajnostni energetsko-podnebni načrt

V Škofji Loki so na konferenci Energetsko podnebno načrtovanje na regionalni in lokalni ravni predstavili Trajnostni energetsko-podnebni načrt Gorenjske, prvega v državi.

Na konferenci so udeleženci slišali primere dobre energetske prakse iz tujine, in sicer o trajnostni mobilnosti v Celovcu in o izvajanju trajnostnega gorskega turizma v Španiji.

Škofja Loka – Konferenco sta pripravili Regionalna razvojna agencija Gorenjske BSC Kranj in Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG), na njej pa sta okoli sto udeležencem prvič javno predstavila Trajnostni energetsko-podnebni načrt Gorenjske, ki je prvi tovrstni regijski dokument v državi. Dokument SECAP (takšna je njegova oznaka v EU) je nastal v okviru konvencije županov, pobude Evropske unije, ki združuje lokalne in regionalne organe pri skupnem prizadevanju za izboljšanje kakovosti življenja s sodelovanjem pri doseganju podnebnih in energetskih ciljev. Direktor BSC Kranj Rok Šimenc je dokument na konferenci slovesno predal Matjažu Rakovcu, županu Mestne občine Kranj in predsedniku Sveta gorenjske regije. Konference so se udeležili župani gorenjskih občin, predstavniki lokalnih in regionalnih razvojnih agencij v Sloveniji, njihovi partnerji in vladni predstavniki, med njimi tudi minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Iztok Purič.

Med konferenco so dokument, ki je nastal tudi ob pomoči evropskih sredstev v okviru projekta PEACE ALPS programa Interreg Alpine Space, predstavili Rok Šimenc, direktor BSC Kranj, Anton Pogačnik, direktor Lokalne energetske Agencije Gorenjske (LEAG), ki letos zaokrožuje prvih deset let dela, in Katarina Pogačnik, direktorica podjetja Envirodual, ki je dokument izdelalo. Šimenc je poudaril pomen trajnostno energetsko-podnebnega načrta za varovanje okolja, v katerem se Gorenjska zavezuje k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida za štirideset odstotkov do leta 2030 glede na izhodiščno leto 2005. Predlog za pripravo načrta je že leta 2016 sprejel Svet gorenjske regije, zatem je pridobil tudi podporo konvencije županov in soglasje občinskih svetov vseh 18 gorenjskih občin. O ukrepih, ki jih predvideva načrt, bodo že v kratkem razpravljali na svetu regije, je še povedal Šimenc. Anton Pogačnik je predstavil delo agencije LEAG, ki je bila pred desetletjem ustanovljena na pobudo Mestne občine Kranj, sicer pa svetuje občinam, malim in srednjim podjetjem pri pripravi energetskih zasnov in strategij učinkovite rabe energije, pri uvajanju obnovljivih virov, pripravi strateških dokumentov s področja energetike, pomaga pa tudi pri pridobitvi finančnih sredstev za izvajanje energetskih projektov. Za ta področja je agencija že doslej pridobila znatna sredstva EU, za novo projekte pa računa na okoli 400 tisoč evrov iz teh virov. Tudi v prihodnje se namerava agencija posvetiti povezovanju pri izvajanju projektov na Gorenjskem, odprti pa so tudi za druge občine in razvojne agencije. Katarina Pogačnik je pojasnila, da so pripravljavci dokument zasnovali v dveh delih, v prvem gre za blažitev in prilagoditev podnebnim spremembam, v drugem pa se loteva posameznih področij s ciljem zmanjšanja emisij na področjih energetike, gozdarstva, turizma in prometa. Na teh področjih se emisije že zmanjšujejo, razen na težje obvladljivem področju prometa, saj vozni park povsod v Sloveniji močno narašča, z njim pa tudi izpusti v okolje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 28°

delno oblačno
vlažnost: 39 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/28

petek

14/30

sobota

15/31

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. julij 2019

Na Porze

IZLETI / Šenčur, 20. julij 2019

Čez Luknjo v Zadnjico

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2019

Slovesnost na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost v Kokri

PRIREDITVE / Žabnica, 20. julij 2019

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost

PREDAVANJA / Kranj, 20. julij 2019

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Začetek gradnje terminala / 11:16, 19. julij

Torej packanja z novim terminalom je konec. Začelo se bo graditi. Vse naokoli se pa kar vzporedno gradijo tovorni terminali. Staro paletno s...

Ohranjanje spomina / 21:10, 17. julij

G Primož pa še kdo in ne jemati osebno.Po zaslugah "herojev" NOB je v YU nastal totalitarni komunistični sistem z več kot 500000 žrtev izve...

Ohranjanje spomina / 14:10, 17. julij

Ne pozabimo, pohodniki povzročajo po hribih erozijo tal.
Kredarica je pa najvišje ležeče smetišče v Sloveniji.
Če kdo tega ne razume, naj me kontaktira.
A še kej?

Ohranjanje spomina / 13:58, 17. julij

Se strinjam, Primož
lp

Na vzponu v Davčo je slavil Aleš Pirih / 13:56, 17. julij

Super!

Ohranjanje spomina / 11:58, 17. julij

Deželan,
Zmerjam? Samo pišem dejstva, taka je pač zgodovinska resnica, so heroji in so zarukanci, takle mamo ja..
Ponosen sem, da sem potomec heroja !

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:47, 17. julij

Tako je, bo pa zanimivo videti kako se bo spopadel v Ljubljani z raznoraznimi lobiji, na Jesenicah jim je menda dobro pariral..