Obnovljeno pristanišče na Mlinem

Inšpektorica zahteva rušitev

Za obnovo pristanišča na Mlinem bi morala občina po prepričanju gradbenega inšpektorata pridobiti gradbeno dovoljenje, na občini pa vztrajajo, da je šlo zgolj za vzdrževalna dela na dotrajanem pristanu.

Bled – »Obnova pristana za pletne na Mlinem se je začela in končala brez gradbenega in uporabnega dovoljenja,« je minuli teden po elektronski pošti opozoril bralec. Na občini so potrdili, da so konec marca res prejeli odločbo gradbene inšpektorice, v kateri jih je pozvala, da morajo ustaviti gradnjo pristanišča ter na svoje stroške odstraniti zgrajeni objekt in vzpostaviti prejšnje stanje. Za opravljena dela bi namreč po njenem prepričanju morali pridobiti gradbeno dovoljenje, saj naj bi šlo za novogradnjo. Na občini pa menijo, da je opravljena dela moč šteti pod vzdrževalna dela, kot to navaja 9. člen uredbe o razvrščanju objektov, zato se bodo na odločbo gradbene inšpekcije pritožili.

Kot je v odločbi zapisala inšpektorica, se gradnja pristanišča na Mlinem ne more šteti med izjeme, za katere gradbeno dovoljenje za gradnjo in prijava začetka gradnje nista pogoj, »saj dela bistveno presegajo vzdrževanje objektov, kot se do posegov opredeljuje zavezanka«. Čeprav je pristanišče za pletne pred obravnavnim posegom na tem mestu že obstajalo, so ga vključno s temelji odstranili in na istem mestu oziroma razširjenem območju pozidave izvedli novogradnjo pristanišča, je opozorila inšpektorica. Na občini ob tem pojasnjujejo, da so se vzdrževalnih del na pristanišču v Mlinem lotili zaradi njegove dotrajanosti. »Pristan za pletne na Mlinem po nekaterih zgodovinskih virih obstaja že od 12. stoletja,« so poudarili na občini in dodali, da je glavna pridobitev po končanih delih obnovljen lesen pomol, ki omogoča varnejše pristajanje in privez enajstih pleten ter boljše pogoje za vstop in izstop potnikov. »Dela so bila vredna okoli 160 tisoč evrov in so bila izvedena kot investicijsko vzdrževanje v javno korist.« Svoj odgovor so podkrepili z izjavo predsednika čolnarskega združenja Pletna Bled Gregorja Pazlarja, da pletnarji iz pristana na Mlinem vsako leto do otoka in nazaj prepeljejo nekaj deset tisoč ljudi, dosedanje stanje pristana ob neurejeni obali pa je bilo nevarno. Kot so opozorili pri občini, je grajeni rob obale jezera, to je kamniti oziroma betonski zid na leseni deski, ki so jo podpirali piloti, zaradi dotrajanosti konstrukcije in spodjedanja vode postajal nestabilen, utrjena površina za grajenim robom pa se je ponekod že udirala. »Investitor se je odločil, da k sanaciji pristopi celovito in izvede vzdrževalna dela, ki bodo omogočala ohraniti uporabnost objekta z zamenjavo dotrajanih konstrukcijskih elementov in uporabo sodobnih konstrukcijskih rešitev,« so razložili na občini.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

jasno
vlažnost: 89 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

17/33

sreda

19/33

četrtek

19/32

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. julij 2019

Idrija in Žiri kot obmejno območje 1941–1945

IZLETI / Kranj, 25. julij 2019

Sv. Lovrenc

PRIREDITVE / Kranj, 28. julij 2019

Praznovanje Anine nedelje in Marije Snežne

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 30. julij 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 31. julij 2019

Počitniške delavnice

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2019

Mangartsko sedlo

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 1. avgust 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 2. avgust 2019

Počitniške delavnice

 

 
 

 

 
 
 

Smeti naše vsakdanje / 15:01, 23. julij

Sicer pa je vse tole orkestrirano nabijanje okrog smeti na otokih namenjeno zgolj enemu cilju: ukinitev otokov in podražitev smetarine.

Smeti naše vsakdanje / 15:00, 23. julij

Rešitev je samo ena, če bi vsakega takega, ki svinja družba izločila. Njega in njegovo družino. Kot, da so kužni.Vem, da to ni možno v Slove...

Spomin na prvi kamniški žrtvi / 12:08, 23. julij

Odličen govor polkovnik Miha Butara !

Tudi kazni ne zaležejo / 16:11, 22. julij

Že to da je število komentarjev še vedno na 00, kaže kako "rajo" malo zanima ta problematika. Zato verjamem, da je le ta v MO kar huda. Oseb...

Vsem naj bom neznan / 17:54, 20. julij

"...zdaj pa je »čas za še en nov korak: da poskušamo brez vseh identifikacijskih opor prepoznati absolutno sodobnost njegovega opusa v fokus...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 16:52, 20. julij

Bil očividec, žalostno vse skupaj, v avtodomu turisti - španska družina, ženska popolnoma v šoku, glede na poškodbe avtodoma in motorista očitno prevelika hitrost..

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 11:53, 20. julij

R.I.P. Precej tragično! 'Nesreča se je zgodila, ko je v ovinku trčil v avtodom.' Menim, da bi bilo dobro, kako se je ta nesreča zgodila. Hitrost, polna črta..... ???