Dan slovensko-nemškega gospodarstva na Bledu / Foto: Tina Dokl

Določali bomo smer razvoja

Osrednja tema letošnjega Dneva slovensko-nemškega gospodarstva, ki ga je v sredo na IEDC Poslovni šoli Bled pripravila Slovensko-nemška gospodarska zbornica v sodelovanju z laboratorijem za umetno inteligenco na Inštitutu Jožef Stefan, je bila umetna inteligenca.

Bled – Dan slovensko-nemškega gospodarstva je največji gospodarski dogodek Slovensko-nemške gospodarske zbornice, katerega namen je krepitev slovensko-nemških gospodarskih odnosov in odličnega sodelovanja na tem področju, so poudarili organizatorji. Dogodek je letos potekal pod naslovom Industrija 4.0: umetna inteligenca. Med drugim so spregovorili o vplivu umetne inteligence na poslovne procese in produktivnost v podjetjih, umetni inteligenci v slovenskih podjetjih ter raziskavah, razvoju in dobrih praksah na področju umetne inteligence v Nemčiji.

Zbrane je med drugim nagovoril predsednik vlade Marjan Šarec, ki je poudaril, da sta Nemčija in Slovenija že dolgo zelo povezani in verjame tudi v nadaljnje dobro sodelovanje. Priložnosti za povezovanje vidi tudi na področju umetne inteligence, kjer se dogaja nesluten napredek. Zato je po njegovem treba biti proaktiven, se neprestano učiti in slediti trendom. »Drugače bomo postali zastareli, kot dinozavri, in se v tem svetu ne bomo znašli.« Ob tem je še opozoril, da Evropa nasproti hitro rastoči Kitajski, Rusiji, Indiji in tudi ZDA postaja vse počasnejša. »To nas mora skrbeti, zato je povezovanje znotraj skupnega evropskega prostora zelo pomembno.« Predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen je poudarila, da je Nemčija najpomembnejši gospodarski partner Slovenije, zato se ji zdi pomembno, da tudi na področju umetne inteligence, ki bo močno vplivala na gospodarstvo v bližnji prihodnosti, izmenjajo dobre prakse. Po prepričanju nemškega veleposlanika Klausa Riedla je umetna inteligenca ena najbolj obetajočih, a obenem tudi najbolj skrb vzbujajočih tehnologij. Vsekakor pa gre po njegovem mnenju za najpomembnejšo stvar, s katero se ta čas ukvarja človeštvo, tako kot sta bila ogenj in elektrika. A sedanja tehnološka revolucija se bistveno razlikuje od vseh dosedanjih, je opozoril. »Posega namreč na vsa področja človeškega življenja. Prinaša revolucijo v proizvodnjo in logistiko, a hkrati na glavo obrača trg dela, kar lahko ogrozi družbeno stabilnost.« Zato je naravna reakcija, da bi ta razvoj ustavili. »A to nikoli ni mogoče, zato je bolje slediti. Tisti, ki ne bodo vključili umetne inteligence, bodo verjetno izumrli kot dinozavri.« Tudi pri tem bi po njegovih besedah Nemčija in Slovenija lahko združili moči, saj so prav majhne države lahko vzor na področju inovacij. Dekanja IEDC Poslovne šole Bled Danica Purg pa je poudarila, da smo sredi ustvarjanja novega sveta z umetno inteligenco in kot pionirji na tem področju imamo pomembno vlogo, da določimo smer razvoja. Kljub izjemnemu tehnološkemu razvoju pa verjame, da bodo tudi v prihodnje ostali pomembni osebni stiki in se ljudje ne bomo srečevali zgolj »virtualno«.

Oddajte svoj komentar

Kranj 30°

pretežno jasno
vlažnost: 41 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

16/33

torek

17/33

sreda

18/33

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 23. julij 2019

Kolesarski izlet

GLEDALIŠČE / Jesenice, 23. julij 2019

Projekcija filma Zadnji ledeni lovci

GLEDALIŠČE / Škofja Loka, 23. julij 2019

Orientalske zgodbe

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. julij 2019

Idrija in Žiri kot obmejno območje 1941–1945

IZLETI / Kranj, 25. julij 2019

Sv. Lovrenc

PRIREDITVE / Kranj, 28. julij 2019

Praznovanje Anine nedelje in Marije Snežne

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 30. julij 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 31. julij 2019

Počitniške delavnice

 

 
 

 

 
 
 

Smeti naše vsakdanje / 15:01, 23. julij

Sicer pa je vse tole orkestrirano nabijanje okrog smeti na otokih namenjeno zgolj enemu cilju: ukinitev otokov in podražitev smetarine.

Smeti naše vsakdanje / 15:00, 23. julij

Rešitev je samo ena, če bi vsakega takega, ki svinja družba izločila. Njega in njegovo družino. Kot, da so kužni.Vem, da to ni možno v Slove...

Spomin na prvi kamniški žrtvi / 12:08, 23. julij

Odličen govor polkovnik Miha Butara !

Tudi kazni ne zaležejo / 16:11, 22. julij

Že to da je število komentarjev še vedno na 00, kaže kako "rajo" malo zanima ta problematika. Zato verjamem, da je le ta v MO kar huda. Oseb...

Vsem naj bom neznan / 17:54, 20. julij

"...zdaj pa je »čas za še en nov korak: da poskušamo brez vseh identifikacijskih opor prepoznati absolutno sodobnost njegovega opusa v fokus...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 16:52, 20. julij

Bil očividec, žalostno vse skupaj, v avtodomu turisti - španska družina, ženska popolnoma v šoku, glede na poškodbe avtodoma in motorista očitno prevelika hitrost..

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 11:53, 20. julij

R.I.P. Precej tragično! 'Nesreča se je zgodila, ko je v ovinku trčil v avtodom.' Menim, da bi bilo dobro, kako se je ta nesreča zgodila. Hitrost, polna črta..... ???