Sladke skrbi

Ta konec tedna se bodo, če jim je le ne bo preveč zagodlo muhasto aprilsko vreme, v Radovljico zgrinjale množice ljubiteljev sladkih pregreh od blizu in daleč. Če bo tako kot že nekaj let doslej, se jih bo v labirint čokoladnih dobrot v treh dneh podalo okoli petdeset tisoč.

Brez skrbi vsi, ki ne marate prometnih zamaškov in kakšnih drugih kaotičnih razmer, povezanih z množicami ljubiteljev zabave. Festival čokolade, ki ga letos že osmič zapored pripravljajo v Radovljici, velja za enega najbolj zgledno urejenih daleč naokrog.

Parkirišč je dovolj, redarjev, ki usmerjajo promet vozil in pešcev, tudi. Parkirnine ne pobirajo, vstopnine tudi ne. Blagajne z degustacijski kuponi so bile vedno doslej na vsakem vogalu, prijazni informatorji pa tudi.

Kar mi je – poleg zares izjemne ponudbe čokolade vseh mogočih sort, oblik in okusov – pri radovljiškem festivalu najbolj všeč, je to, da je že od prve verzije naprej mnogo več kot le špalir stojnic s ponudbo sladkarij, ki ga prehodiš po eni strani naprej in po drugi nazaj. Obisk festivala čokolade je zaradi številnih delavnic, šovov, koncertov, tekmovanj, dogodivščin, uličnih prigrizkov ali enostavno prijetnega vzdušja, ki človeka vleče, da posedi na klopi ali kar na travi v parku v središču mesta, dogodek za ves dan. Pa če pride sam ali v družbi. Iz Ljubljane, Gornje Radgone ali samo iz sosednje ulice.

Čeprav prireditev sama mestu načeloma ne prinaša neposrednih dobičkov, se vsi, ki se v Radovljici ukvarjajo s turizmom, zavedajo, da je tudi čokolada ponesla ime in privlačno sliko destinacije vse do zadnjih kotičkov domovine in čez. Župan Ciril Globočnik je pred časom zadovoljno ugotavljal, da zdaj vsi vedo, da je čokolada doma v Radovljici. Na Turizmu Radovljica so povedali, da že prodajajo prve turistične pakete, vezane prav na obisk festivala čokolade.

Morda bi bil po osmih letih, kar Festival čokolade v Radovljico privablja večje in večje trume ljudi, zdaj čas za premik naprej. Da Radovljica ne bi bila v znamenju čokolade zgolj en konec tedna v letu. Da bi se uresničila ideja o trgovinici s čokolado v središču mesta, če se že tista prav tako županova izpred nekaj let, da bi čokolado ponujali na stojnicah, ki bi stale vse od starega mestnega jedra Radovljice do naše najbolj znane tovarne čokolade Gorenjka v Lescah, ne bo. Gorenjka bo čez tri leta praznovala stoletnico delovanja. Morda bi to obdobje lahko izkoristili za razvoj tesnejših vezi med Radovljico in Lescami, če že tistih stojnic vmes še nekaj časa ne bo.

Oddaj svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

1/22

ponedeljek

8/12

torek

9/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 22. april 2019

Maistrov Zavrh v Slovenskih goricah

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. april 2019

Medgeneracijske prireditve

GLASBA / Bled, 22. april 2019

Velikonočni koncert Carmen manet

PRIREDITVE / Kokrica, 22. april 2019

Sekanje pirhov

GLASBA / Radovljica, 22. april 2019

Koncert zbora Gimnazije Kranj

GLASBA / Bled, 22. april 2019

Koncert Carmen manet

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. april 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...

Branja drevesom / 06:41, 18. april

Nade wszystko należy r?wnież pamiętać, że liposukcja to nie metoda odchudzania, a już na pewno nie metoda trwała w efektach – tłuszcz.Grzego...

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?

Najditelja znova na Mežakli / 20:05, 17. april

Največ bi naredu tvoj fotr preden te je delal, da bi odskoču !

Najditelja znova na Mežakli / 18:26, 17. april

Da ne boš mislu, da imam kaj prot teb.
Evo dokaza:
me je bralka Glasa vprašala, če sem prepričan, da te ni meteorit vsaj oplazil, sem ji rekel, da bi te, če ne bi odskoču.

Najditelja znova na Mežakli / 17:35, 17. april

Hehe, majmun, tud smešen nis, si pa korajžen, to pa, ampak tkole s fejk imeni na netu se to da ane..

Najditelja znova na Mežakli / 16:19, 17. april

Kar nekaj bralcev Glasa me je vprašalo, če je meteorit mogoče slučajno zadel Primoža?
Sem rekel, da ne, da ima to prirojen.