Sladke skrbi

Ta konec tedna se bodo, če jim je le ne bo preveč zagodlo muhasto aprilsko vreme, v Radovljico zgrinjale množice ljubiteljev sladkih pregreh od blizu in daleč. Če bo tako kot že nekaj let doslej, se jih bo v labirint čokoladnih dobrot v treh dneh podalo okoli petdeset tisoč.

Brez skrbi vsi, ki ne marate prometnih zamaškov in kakšnih drugih kaotičnih razmer, povezanih z množicami ljubiteljev zabave. Festival čokolade, ki ga letos že osmič zapored pripravljajo v Radovljici, velja za enega najbolj zgledno urejenih daleč naokrog.

Parkirišč je dovolj, redarjev, ki usmerjajo promet vozil in pešcev, tudi. Parkirnine ne pobirajo, vstopnine tudi ne. Blagajne z degustacijski kuponi so bile vedno doslej na vsakem vogalu, prijazni informatorji pa tudi.

Kar mi je – poleg zares izjemne ponudbe čokolade vseh mogočih sort, oblik in okusov – pri radovljiškem festivalu najbolj všeč, je to, da je že od prve verzije naprej mnogo več kot le špalir stojnic s ponudbo sladkarij, ki ga prehodiš po eni strani naprej in po drugi nazaj. Obisk festivala čokolade je zaradi številnih delavnic, šovov, koncertov, tekmovanj, dogodivščin, uličnih prigrizkov ali enostavno prijetnega vzdušja, ki človeka vleče, da posedi na klopi ali kar na travi v parku v središču mesta, dogodek za ves dan. Pa če pride sam ali v družbi. Iz Ljubljane, Gornje Radgone ali samo iz sosednje ulice.

Čeprav prireditev sama mestu načeloma ne prinaša neposrednih dobičkov, se vsi, ki se v Radovljici ukvarjajo s turizmom, zavedajo, da je tudi čokolada ponesla ime in privlačno sliko destinacije vse do zadnjih kotičkov domovine in čez. Župan Ciril Globočnik je pred časom zadovoljno ugotavljal, da zdaj vsi vedo, da je čokolada doma v Radovljici. Na Turizmu Radovljica so povedali, da že prodajajo prve turistične pakete, vezane prav na obisk festivala čokolade.

Morda bi bil po osmih letih, kar Festival čokolade v Radovljico privablja večje in večje trume ljudi, zdaj čas za premik naprej. Da Radovljica ne bi bila v znamenju čokolade zgolj en konec tedna v letu. Da bi se uresničila ideja o trgovinici s čokolado v središču mesta, če se že tista prav tako županova izpred nekaj let, da bi čokolado ponujali na stojnicah, ki bi stale vse od starega mestnega jedra Radovljice do naše najbolj znane tovarne čokolade Gorenjka v Lescah, ne bo. Gorenjka bo čez tri leta praznovala stoletnico delovanja. Morda bi to obdobje lahko izkoristili za razvoj tesnejših vezi med Radovljico in Lescami, če že tistih stojnic vmes še nekaj časa ne bo.

Oddaj svoj komentar

Kranj 18°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

16/29

sreda

15/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

RAZSTAVE / Duplje, 19. junij 2019

Pred tišino

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.