Sladke skrbi

Ta konec tedna se bodo, če jim je le ne bo preveč zagodlo muhasto aprilsko vreme, v Radovljico zgrinjale množice ljubiteljev sladkih pregreh od blizu in daleč. Če bo tako kot že nekaj let doslej, se jih bo v labirint čokoladnih dobrot v treh dneh podalo okoli petdeset tisoč.

Brez skrbi vsi, ki ne marate prometnih zamaškov in kakšnih drugih kaotičnih razmer, povezanih z množicami ljubiteljev zabave. Festival čokolade, ki ga letos že osmič zapored pripravljajo v Radovljici, velja za enega najbolj zgledno urejenih daleč naokrog.

Parkirišč je dovolj, redarjev, ki usmerjajo promet vozil in pešcev, tudi. Parkirnine ne pobirajo, vstopnine tudi ne. Blagajne z degustacijski kuponi so bile vedno doslej na vsakem vogalu, prijazni informatorji pa tudi.

Kar mi je – poleg zares izjemne ponudbe čokolade vseh mogočih sort, oblik in okusov – pri radovljiškem festivalu najbolj všeč, je to, da je že od prve verzije naprej mnogo več kot le špalir stojnic s ponudbo sladkarij, ki ga prehodiš po eni strani naprej in po drugi nazaj. Obisk festivala čokolade je zaradi številnih delavnic, šovov, koncertov, tekmovanj, dogodivščin, uličnih prigrizkov ali enostavno prijetnega vzdušja, ki človeka vleče, da posedi na klopi ali kar na travi v parku v središču mesta, dogodek za ves dan. Pa če pride sam ali v družbi. Iz Ljubljane, Gornje Radgone ali samo iz sosednje ulice.

Čeprav prireditev sama mestu načeloma ne prinaša neposrednih dobičkov, se vsi, ki se v Radovljici ukvarjajo s turizmom, zavedajo, da je tudi čokolada ponesla ime in privlačno sliko destinacije vse do zadnjih kotičkov domovine in čez. Župan Ciril Globočnik je pred časom zadovoljno ugotavljal, da zdaj vsi vedo, da je čokolada doma v Radovljici. Na Turizmu Radovljica so povedali, da že prodajajo prve turistične pakete, vezane prav na obisk festivala čokolade.

Morda bi bil po osmih letih, kar Festival čokolade v Radovljico privablja večje in večje trume ljudi, zdaj čas za premik naprej. Da Radovljica ne bi bila v znamenju čokolade zgolj en konec tedna v letu. Da bi se uresničila ideja o trgovinici s čokolado v središču mesta, če se že tista prav tako županova izpred nekaj let, da bi čokolado ponujali na stojnicah, ki bi stale vse od starega mestnega jedra Radovljice do naše najbolj znane tovarne čokolade Gorenjka v Lescah, ne bo. Gorenjka bo čez tri leta praznovala stoletnico delovanja. Morda bi to obdobje lahko izkoristili za razvoj tesnejših vezi med Radovljico in Lescami, če že tistih stojnic vmes še nekaj časa ne bo.

Oddaj svoj komentar

Kranj 15°

pretežno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

10/25

nedelja

12/28

ponedeljek

14/27

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Žiri, 15. september 2019

Pohod na Vrsnik

OBVESTILA / Tržič, 15. september 2019

Cirkus Kellner

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 15. september 2019

Maša ob prazniku

PRIREDITVE / Radovljica, 15. september 2019

Klavirski recital Mateja Jovanovića

PRIREDITVE / Tržič, 15. september 2019

Koncert Jureta Slaparja

PRIREDITVE / Radovljica, Kranj, 15. september 2019

Ex/Odus radosti

 

 
 

 

 
 
 

V kovčku tihotapil heroin / 16:13, 14. september

Dvojna stena v kovčku, ker amater.

Novi faktor na TV3 / 16:11, 14. september

Naj takoj na začetku poudarim, da ta ne bo kuhala.

S šolo ni nihče povsem zadovoljen / 14:41, 14. september

"David Rupnik: biti mora dobro načrtovan, dobro narejen in z ljubeznijo vzdrževan!"-------------------Jesenske počitnice (krompirjeve) 28. 1...

V spomin na padle borce / 11:15, 14. september

Hudo je biti simpatizer domobranstva, brez dvoma. Nihče te ne mara. Nič ne zavidam Janezu Novaku..

Milijonska naložba v logistiko / 20:55, 13. september

Meni je pa čudno, da so se špedicijske firme naselile okoli potniškega letališča in Šenčurja. A to ne bi bilo bolj logično, da bi se okoli M...

Novi faktor na TV3 / 12:15, 13. september

Dobra pljuča ma, to pa res

V spomin na padle borce / 09:12, 13. september

A to so tisti heroji, ki so izdali Dražgošane ?

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */