Bernarda Kvas iz Zgornjih Palovč pri Kamniku je na prireditvi izdelovala palovške butarice.

Na butarici lahko tudi čipka

Ljubenske potice, pušl in kaštron iz Baške grape, koroški snop, palovške butarice, poljanska in selška butarica s čipko … V Železnikih je potekal drugi festival cvetnonedeljskih butaric.

Železniki – Prihajajoča nedelja bo cvetna in v Turističnem društvu Železniki so se tudi letos odločili na ogled postaviti bogato cvetnonedeljsko kulturno dediščino. Minulo soboto so drugo leto zapored pripravili festival z naslovom Ko se cvetnonedeljske butarice na ogled postavijo. Obiskovalci so v dvorani kulturnega doma v Železnikih lahko občudovali zanimive primerke butaric iz različnih slovenskih krajev. Razstavo je pripravila Sabina Romšak, ki sicer že vrsto let razstavlja butarice v Budnarjevi domačiji v Zgornjih Palovčah pri Kamniku.

Šege, povezane s praznovanjem cvetne ali oljčne nedelje, so pravo bogastvo naše kulturne dediščine, je poudarila Romšakova. Cvetnonedeljske butare se v različnih delih Slovenije razlikujejo glede na sestavo in obliko, različna pa so tudi njihova poimenovanja. Po obliki najbolj izstopajo ljubenske potice – figuralne butare z Ljubnega ob Savinji, ki so pritegnile precej pozornosti. Najstarejši razstavljeni primerek je bila okoli 110 let stara ljubljanska butarica. Člani Društva Baška dediščina so predstavili pušl in kaštron iz Baške grape. Oba sta narejena iz oljke, bršljana in leskovih šib, pušlu pa je dodan še pušpan. Pušl so leta 2013 na pobudo društva vpisali v register nesnovne kulturne dediščine. »Gre za majhno butarico, imeli so jih bajtarji, ki so jih zaničevali. Že po butarici se je torej takoj videlo, iz katere hiše kdo prihaja,« je razložila Olga Zgaga iz Društva Baška dediščina. Na ogled so bile tudi butarica s čipko iz Selške doline, butarice iz Davče in Poljanske doline, žirovska butarica, majhne sivkine butarice s Krasa, koroški snop – posebna butarica iz vej, ki jih krasijo pisani trakovi in rožice iz krep papirja, pa tudi butarice iz Šmarce pri Kamniku in palovške butarice. Palovške butarice morajo imeti sedem vrst lesa: brinje, cipreso, bršljan, oblance, lesko, vrbo in oljko, nas je poučila Bernarda Kvas, ki je na prireditvi prikazovala postopek izdelave palovških butaric.

Pozornost je pritegnil tudi Zdravko Markelj s pletenjem košar, železnikarsko društvo upokojencev se je predstavilo z velikonočnimi prti, učenci in učenke OŠ Železniki z vezenimi, kvačkanimi in šivanimi izdelki, Cirila Šmid je ponudila dražgoške kruhke, članice turističnega društva pa klekljane mojstrovine.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

jasno
vlažnost: 89 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

17/33

sreda

19/33

četrtek

19/32

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. julij 2019

Idrija in Žiri kot obmejno območje 1941–1945

IZLETI / Kranj, 25. julij 2019

Sv. Lovrenc

PRIREDITVE / Kranj, 28. julij 2019

Praznovanje Anine nedelje in Marije Snežne

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 30. julij 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 31. julij 2019

Počitniške delavnice

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2019

Mangartsko sedlo

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 1. avgust 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 2. avgust 2019

Počitniške delavnice

 

 
 

 

 
 
 

Smeti naše vsakdanje / 15:01, 23. julij

Sicer pa je vse tole orkestrirano nabijanje okrog smeti na otokih namenjeno zgolj enemu cilju: ukinitev otokov in podražitev smetarine.

Smeti naše vsakdanje / 15:00, 23. julij

Rešitev je samo ena, če bi vsakega takega, ki svinja družba izločila. Njega in njegovo družino. Kot, da so kužni.Vem, da to ni možno v Slove...

Spomin na prvi kamniški žrtvi / 12:08, 23. julij

Odličen govor polkovnik Miha Butara !

Tudi kazni ne zaležejo / 16:11, 22. julij

Že to da je število komentarjev še vedno na 00, kaže kako "rajo" malo zanima ta problematika. Zato verjamem, da je le ta v MO kar huda. Oseb...

Vsem naj bom neznan / 17:54, 20. julij

"...zdaj pa je »čas za še en nov korak: da poskušamo brez vseh identifikacijskih opor prepoznati absolutno sodobnost njegovega opusa v fokus...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 16:52, 20. julij

Bil očividec, žalostno vse skupaj, v avtodomu turisti - španska družina, ženska popolnoma v šoku, glede na poškodbe avtodoma in motorista očitno prevelika hitrost..

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 11:53, 20. julij

R.I.P. Precej tragično! 'Nesreča se je zgodila, ko je v ovinku trčil v avtodom.' Menim, da bi bilo dobro, kako se je ta nesreča zgodila. Hitrost, polna črta..... ???