Bernarda Kvas iz Zgornjih Palovč pri Kamniku je na prireditvi izdelovala palovške butarice.

Na butarici lahko tudi čipka

Ljubenske potice, pušl in kaštron iz Baške grape, koroški snop, palovške butarice, poljanska in selška butarica s čipko … V Železnikih je potekal drugi festival cvetnonedeljskih butaric.

Železniki – Prihajajoča nedelja bo cvetna in v Turističnem društvu Železniki so se tudi letos odločili na ogled postaviti bogato cvetnonedeljsko kulturno dediščino. Minulo soboto so drugo leto zapored pripravili festival z naslovom Ko se cvetnonedeljske butarice na ogled postavijo. Obiskovalci so v dvorani kulturnega doma v Železnikih lahko občudovali zanimive primerke butaric iz različnih slovenskih krajev. Razstavo je pripravila Sabina Romšak, ki sicer že vrsto let razstavlja butarice v Budnarjevi domačiji v Zgornjih Palovčah pri Kamniku.

Šege, povezane s praznovanjem cvetne ali oljčne nedelje, so pravo bogastvo naše kulturne dediščine, je poudarila Romšakova. Cvetnonedeljske butare se v različnih delih Slovenije razlikujejo glede na sestavo in obliko, različna pa so tudi njihova poimenovanja. Po obliki najbolj izstopajo ljubenske potice – figuralne butare z Ljubnega ob Savinji, ki so pritegnile precej pozornosti. Najstarejši razstavljeni primerek je bila okoli 110 let stara ljubljanska butarica. Člani Društva Baška dediščina so predstavili pušl in kaštron iz Baške grape. Oba sta narejena iz oljke, bršljana in leskovih šib, pušlu pa je dodan še pušpan. Pušl so leta 2013 na pobudo društva vpisali v register nesnovne kulturne dediščine. »Gre za majhno butarico, imeli so jih bajtarji, ki so jih zaničevali. Že po butarici se je torej takoj videlo, iz katere hiše kdo prihaja,« je razložila Olga Zgaga iz Društva Baška dediščina. Na ogled so bile tudi butarica s čipko iz Selške doline, butarice iz Davče in Poljanske doline, žirovska butarica, majhne sivkine butarice s Krasa, koroški snop – posebna butarica iz vej, ki jih krasijo pisani trakovi in rožice iz krep papirja, pa tudi butarice iz Šmarce pri Kamniku in palovške butarice. Palovške butarice morajo imeti sedem vrst lesa: brinje, cipreso, bršljan, oblance, lesko, vrbo in oljko, nas je poučila Bernarda Kvas, ki je na prireditvi prikazovala postopek izdelave palovških butaric.

Pozornost je pritegnil tudi Zdravko Markelj s pletenjem košar, železnikarsko društvo upokojencev se je predstavilo z velikonočnimi prti, učenci in učenke OŠ Železniki z vezenimi, kvačkanimi in šivanimi izdelki, Cirila Šmid je ponudila dražgoške kruhke, članice turističnega društva pa klekljane mojstrovine.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 88 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

10/15

ponedeljek

10/15

torek

10/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 20. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

PRIREDITVE / Radovljica, 20. maj 2019

Kranjska čebela – naša naravna dediščina

IZLETI / Bled, 20. maj 2019

Ekskurzija po Avstriji in Italiji

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

IZLETI / Kranj, 21. maj 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 21. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Preddvor, 21. maj 2019

Izmenjava sadik avtohtonih slovenskih rastlin

RAZSTAVE / Mengeš, 21. maj 2019

Verigarji

 

 
 

 

 
 
 

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.

Južna razbremenilna cesta na Bledu / 21:29, 19. maj

Če nebi bili lastniki toliko lakomni? Bi bila obvoznica že zdavnaj narejena, tako vsi bi prodali za nevem kakšne visoke cene, Jaz mislim da je tu Država naredila pravilno ,ko vas je razlastila,

Zdaj urejajo še okolico gradu / 19:59, 18. maj

Samo tole! Dvigalo, ki bo omogočalo dostop vsem, je župan Janez Fajfar obljubljal že med prvo predvolilno kampanjo, torej daljnega leta 2006...

Ko bom velik, bom pilot / 16:01, 17. maj

Tole zadnje pa nisem jest zapisal!hmm???