Kamniški gorski reševalci so nesebično navajeni pomagati drugim, tokrat pa za pomoč prosijo sami. / Foto: Matjaž Šerkezi

Reševalci potrebujejo pomoč

Člani Društva Gorska reševalna služba Kamnik v četrtek organizirajo dobrodelni koncert, na katerem bodo zbirali denar za ureditev svojih prostorov.

Kamnik – Kamniški gorski reševalci, ki dejavnost reševanja v gorah kot državno javno službo prostovoljno opravljajo na območju občin Kamnik, Domžale, Komenda, Mengeš, Moravče, Lukovica in Trzin, so se znašli v nezavidljivi situaciji; ostali so namreč brez strehe nad glavo.

Da bodo morali najti novo lokacijo, je znano že nekaj let, vse odkar je Občina Kamnik odprodala svoj delež v Veterini Kamnik, kjer so gorski reševalci imeli svoje prostore. Občina Kamnik je kupnino v višini 110 tisoč evrov shranila v poseben proračunski sklad in gorskim reševalcem vseskozi pomagala pri iskanju nadomestne lokacije, a dolga leta neuspešno. So se pa gorski reševalci v akcijo podali tudi sami, ne glede na to, da bi za njihove osnovne potrebe morala skrbeti država. Z lastnikom nepremičnine na severnem delu nekdanje smodnišnice so sklenili kupoprodajno pogodbo, na zemljišču, kjer stoji dotrajan objekt nekdanjega skladišča pirotehnike, pa so ob pomoči Uprave RS za zaščito in reševanje začasno postavili štiri zabojnike. Lokacija je ena zadnjih možnih v občini, ki jim omogoča ustrezno delo s helikopterjem.

»Kljub dolgoletni tradiciji in sistemskemu sofinanciranju za reševanje s strani Uprave RS za zaščito in reševanje, Fundacije FIHO in iz proračunskih sredstev lokalne skupnosti, tako zbrana sredstva ne zadoščajo več za normalno delovanje. Če še nekako krpamo vzdrževanje nujno potrebne opreme, pa je nemogoče samo s temi viri rešiti prostorski problem. Treba je namreč upoštevati tudi dejstvo, da se je število nesreč v zadnjih desetih letih podvojilo, država pa ni reagirala in ohranja normativno število reševalcev enako, kot je bilo pred samim 'bumom' gorskih nesreč. Kamniški gorski reševalci smo opozorili tudi na to problematiko, vendar bo, preden se obrnejo državniška kolesja, preteklo še veliko vode, mi pa s tem tvegamo kvaliteto dela in tudi življenja naših gorskih reševalcev,« pravi Matjaž Šerkezi iz Društva GRS Kamnik in opozarja, da se z enakimi težavami soočajo še nekatera druga društva.

Da si bodo lahko uredili streho nad glavo in poskrbeli za varno in kakovostno delovanje, potrebujejo približno 320 tisoč evrov. Občina Kamnik ima v ta namen v skladu že 110 tisočakov, ki pa jih lahko začnejo črpati šele, ko bodo uredili nakup zemljišča. Za nakup zemljišča potrebujejo 50 tisoč evrov, za usposobitev stavbe in helikopterskega pristajališča pa še 160 tisočakov. Društvo GRS Kamnik mora tako samo priskrbeti 210 tisoč evrov in pri tem ne sme posegati v namenska sredstva, ki jih dobi za tekoče potrebe reševanja od države.

Denar bodo zbirali na dobrodelnem koncertu v četrtek, 11. aprila, ob 20. uri v telovadnici OŠ Toma Brejca v Kamniku, odprli pa so tudi SMS-donacijo, preko katere lahko vsak s poslano ključno besedo GRS5 na številko 1919 prispeva pet evrov za gradnjo novih prostorov GRS Kamnik. Svojo donacijo lahko nakažete tudi na poseben poslovni račun, odprt pri NLB izključno za gradnjo prostorov, številka računa je SI56 0231 1026 1122 215.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci