Kamniški gorski reševalci so nesebično navajeni pomagati drugim, tokrat pa za pomoč prosijo sami. / Foto: Matjaž Šerkezi

Reševalci potrebujejo pomoč

Člani Društva Gorska reševalna služba Kamnik v četrtek organizirajo dobrodelni koncert, na katerem bodo zbirali denar za ureditev svojih prostorov.

Kamnik – Kamniški gorski reševalci, ki dejavnost reševanja v gorah kot državno javno službo prostovoljno opravljajo na območju občin Kamnik, Domžale, Komenda, Mengeš, Moravče, Lukovica in Trzin, so se znašli v nezavidljivi situaciji; ostali so namreč brez strehe nad glavo.

Da bodo morali najti novo lokacijo, je znano že nekaj let, vse odkar je Občina Kamnik odprodala svoj delež v Veterini Kamnik, kjer so gorski reševalci imeli svoje prostore. Občina Kamnik je kupnino v višini 110 tisoč evrov shranila v poseben proračunski sklad in gorskim reševalcem vseskozi pomagala pri iskanju nadomestne lokacije, a dolga leta neuspešno. So se pa gorski reševalci v akcijo podali tudi sami, ne glede na to, da bi za njihove osnovne potrebe morala skrbeti država. Z lastnikom nepremičnine na severnem delu nekdanje smodnišnice so sklenili kupoprodajno pogodbo, na zemljišču, kjer stoji dotrajan objekt nekdanjega skladišča pirotehnike, pa so ob pomoči Uprave RS za zaščito in reševanje začasno postavili štiri zabojnike. Lokacija je ena zadnjih možnih v občini, ki jim omogoča ustrezno delo s helikopterjem.

»Kljub dolgoletni tradiciji in sistemskemu sofinanciranju za reševanje s strani Uprave RS za zaščito in reševanje, Fundacije FIHO in iz proračunskih sredstev lokalne skupnosti, tako zbrana sredstva ne zadoščajo več za normalno delovanje. Če še nekako krpamo vzdrževanje nujno potrebne opreme, pa je nemogoče samo s temi viri rešiti prostorski problem. Treba je namreč upoštevati tudi dejstvo, da se je število nesreč v zadnjih desetih letih podvojilo, država pa ni reagirala in ohranja normativno število reševalcev enako, kot je bilo pred samim 'bumom' gorskih nesreč. Kamniški gorski reševalci smo opozorili tudi na to problematiko, vendar bo, preden se obrnejo državniška kolesja, preteklo še veliko vode, mi pa s tem tvegamo kvaliteto dela in tudi življenja naših gorskih reševalcev,« pravi Matjaž Šerkezi iz Društva GRS Kamnik in opozarja, da se z enakimi težavami soočajo še nekatera druga društva.

Da si bodo lahko uredili streho nad glavo in poskrbeli za varno in kakovostno delovanje, potrebujejo približno 320 tisoč evrov. Občina Kamnik ima v ta namen v skladu že 110 tisočakov, ki pa jih lahko začnejo črpati šele, ko bodo uredili nakup zemljišča. Za nakup zemljišča potrebujejo 50 tisoč evrov, za usposobitev stavbe in helikopterskega pristajališča pa še 160 tisočakov. Društvo GRS Kamnik mora tako samo priskrbeti 210 tisoč evrov in pri tem ne sme posegati v namenska sredstva, ki jih dobi za tekoče potrebe reševanja od države.

Denar bodo zbirali na dobrodelnem koncertu v četrtek, 11. aprila, ob 20. uri v telovadnici OŠ Toma Brejca v Kamniku, odprli pa so tudi SMS-donacijo, preko katere lahko vsak s poslano ključno besedo GRS5 na številko 1919 prispeva pet evrov za gradnjo novih prostorov GRS Kamnik. Svojo donacijo lahko nakažete tudi na poseben poslovni račun, odprt pri NLB izključno za gradnjo prostorov, številka računa je SI56 0231 1026 1122 215.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

6/10

sreda

8/11

četrtek

5/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 20. november 2019

Štirideset let Združenja umetnikov Škofja Loka

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Strahinj, Žiri, 20. november 2019

Dobrodelni večer

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...

Po ločitvi / 20:35, 19. november

Ločitev ni noben problem. Pišeš Tanji na Glasu in ona ti svetuje, da ostani to kar si.
Problem rešen.

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 12:17, 19. november

Kaj pa primer Milko Nović?
Nedolžnega so oprostili .
A je to pošteno?
heheh

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 10:47, 19. november

Janez Novak takozvani Wojciechowski ,
Seveda ne, poglejmo samo primer Patria, pa dvomim da bodo tvoji možgančki to uspel razvozlat?!

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 10:27, 19. november

"Ko sodijo njim prid je OK, ko ne, jih zmerjajo z mafijo..."

---------------------------------
še celo ti si ugotovil, da Vaši ne sodijo POŠTENO.