Sabina Mulalić in Dubravka Karadžić Šmitran, nagrajeni koordinatorki zdravstvene obravnave

Najboljša praksa v zdravstvu

Delo koordinatorja zdravstvene obravnave v Splošni bolnišnici Jesenice je dobilo priznanje za zmagovalno prakso v zdravstvu 2019.

Koordinatorke vodijo tudi čakalne vrste in v primeru, da kak pacient odpove operacijo, takoj pokličejo drugega. Tudi na ta način skrbijo za skrajševanje čakalnih vrst: v petih operacijskih dvoranah tako z isto kadrovsko zasedbo opravijo vsaj dvesto operacij več na leto.

V Splošni bolnišnici Jesenice so se razveselili priznanja za najboljše prakse v zdravstvu za leto 2019, ki so ga prejeli za delo koordinatorja zdravstvene obravnave. Na tem področju je jeseniška bolnišnica zgled ostalim bolnišnicam v Sloveniji, v slovenskem prostoru so tovrstno prakso uvedli kot prva bolnišnica, svoje znanje in izkušnje pa prenašajo tudi na druge prek vsakoletne šole koordinatorstva.

A kaj konkretno počne koordinator zdravstvene obravnave? V središču je človek, pacient, poudarjata koordinatorki Sabina Mulalić in Dubravka Karadžić Šmitran. Prva koordinira zdravstveno obravnavo na kirurškem, druga na internem oddelku. Na kirurškem oddelku je koordinatorka prvi stik s pacientom, ki se pripravlja na operacijo; vodi ga skozi celoten postopek obravnave, od določitve termina operacije prek vseh potrebnih postopkov priprave na operacijo in same operacije do varnega odpusta domov. Poskrbi tudi za medicinsko-tehnične pripomočke in vso ostalo podporo. "Pacienti na dan operacije pridejo pripravljeni in točno vedo, kaj jih čaka, kako dolgo bodo ostali v bolnišnici. Če so dobro pripravljeni, jih je tudi manj strah, obenem pa natanko vedo, na koga se lahko obrnejo (damo jih številko našega mobilnega telefona), če so v stiski ali imajo težave. Operacija je stres za vsakogar in tudi po vrnitvi domov vsakdo potrebuje pomoč, zato je pomembno, da že vnaprej vemo, kako bo po odpustu poskrbljeno zanje," je povedala Mulalićeva. Zelo pomembna je koordinacija tudi v primeru nujnih operativnih posegov, denimo poškodb starejših pacientov, kjer je zelo pomembno, da gredo ti po odpustu v varno domačo ali domsko oskrbo.

Koordinatorka na internem oddelku Dubravka Karadžić Šmitran pa je povedala, da gre na internem oddelku večinoma za starejše paciente s kroničnimi težavami, mnogi živijo sami, zato je zelo pomembno, da se že vnaprej ve, kam bodo odšli po odpustu iz bolnišnice. Če ni možnosti, da bi zanje poskrbeli domači, vključijo socialno službo in skupaj najdejo namestitev na bolnišničnem negovalnem oddelku, v domu starostnikov ... Statistični podatki kažejo, da so se tudi po zaslugi dobre koordinacije skrajšale ležalne dobe, manj pa je tudi ponovnih sprejemov pacientov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci