Sabina Mulalić in Dubravka Karadžić Šmitran, nagrajeni koordinatorki zdravstvene obravnave

Najboljša praksa v zdravstvu

Delo koordinatorja zdravstvene obravnave v Splošni bolnišnici Jesenice je dobilo priznanje za zmagovalno prakso v zdravstvu 2019.

Koordinatorke vodijo tudi čakalne vrste in v primeru, da kak pacient odpove operacijo, takoj pokličejo drugega. Tudi na ta način skrbijo za skrajševanje čakalnih vrst: v petih operacijskih dvoranah tako z isto kadrovsko zasedbo opravijo vsaj dvesto operacij več na leto.

V Splošni bolnišnici Jesenice so se razveselili priznanja za najboljše prakse v zdravstvu za leto 2019, ki so ga prejeli za delo koordinatorja zdravstvene obravnave. Na tem področju je jeseniška bolnišnica zgled ostalim bolnišnicam v Sloveniji, v slovenskem prostoru so tovrstno prakso uvedli kot prva bolnišnica, svoje znanje in izkušnje pa prenašajo tudi na druge prek vsakoletne šole koordinatorstva.

A kaj konkretno počne koordinator zdravstvene obravnave? V središču je človek, pacient, poudarjata koordinatorki Sabina Mulalić in Dubravka Karadžić Šmitran. Prva koordinira zdravstveno obravnavo na kirurškem, druga na internem oddelku. Na kirurškem oddelku je koordinatorka prvi stik s pacientom, ki se pripravlja na operacijo; vodi ga skozi celoten postopek obravnave, od določitve termina operacije prek vseh potrebnih postopkov priprave na operacijo in same operacije do varnega odpusta domov. Poskrbi tudi za medicinsko-tehnične pripomočke in vso ostalo podporo. "Pacienti na dan operacije pridejo pripravljeni in točno vedo, kaj jih čaka, kako dolgo bodo ostali v bolnišnici. Če so dobro pripravljeni, jih je tudi manj strah, obenem pa natanko vedo, na koga se lahko obrnejo (damo jih številko našega mobilnega telefona), če so v stiski ali imajo težave. Operacija je stres za vsakogar in tudi po vrnitvi domov vsakdo potrebuje pomoč, zato je pomembno, da že vnaprej vemo, kako bo po odpustu poskrbljeno zanje," je povedala Mulalićeva. Zelo pomembna je koordinacija tudi v primeru nujnih operativnih posegov, denimo poškodb starejših pacientov, kjer je zelo pomembno, da gredo ti po odpustu v varno domačo ali domsko oskrbo.

Koordinatorka na internem oddelku Dubravka Karadžić Šmitran pa je povedala, da gre na internem oddelku večinoma za starejše paciente s kroničnimi težavami, mnogi živijo sami, zato je zelo pomembno, da se že vnaprej ve, kam bodo odšli po odpustu iz bolnišnice. Če ni možnosti, da bi zanje poskrbeli domači, vključijo socialno službo in skupaj najdejo namestitev na bolnišničnem negovalnem oddelku, v domu starostnikov ... Statistični podatki kažejo, da so se tudi po zaslugi dobre koordinacije skrajšale ležalne dobe, manj pa je tudi ponovnih sprejemov pacientov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/30

petek

14/30

sobota

16/30

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. julij 2019

Na Porze

IZLETI / Šenčur, 20. julij 2019

Čez Luknjo v Zadnjico

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2019

Slovesnost na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost v Kokri

PRIREDITVE / Žabnica, 20. julij 2019

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost

PREDAVANJA / Kranj, 20. julij 2019

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Ohranjanje spomina / 21:10, 17. julij

G Primož pa še kdo in ne jemati osebno.Po zaslugah "herojev" NOB je v YU nastal totalitarni komunistični sistem z več kot 500000 žrtev izve...

Ohranjanje spomina / 14:10, 17. julij

Ne pozabimo, pohodniki povzročajo po hribih erozijo tal.
Kredarica je pa najvišje ležeče smetišče v Sloveniji.
Če kdo tega ne razume, naj me kontaktira.
A še kej?

Ohranjanje spomina / 13:58, 17. julij

Se strinjam, Primož
lp

Na vzponu v Davčo je slavil Aleš Pirih / 13:56, 17. julij

Super!

Ohranjanje spomina / 11:58, 17. julij

Deželan,
Zmerjam? Samo pišem dejstva, taka je pač zgodovinska resnica, so heroji in so zarukanci, takle mamo ja..
Ponosen sem, da sem potomec heroja !

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:47, 17. julij

Tako je, bo pa zanimivo videti kako se bo spopadel v Ljubljani z raznoraznimi lobiji, na Jesenicah jim je menda dobro pariral..

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:38, 17. julij

Čestitke za pogum!

Eden bolj sposobnih ljudi, kar jih poznam