Protipoplavne ukrepe ob Kamniški Bistrici in del rekreacijske poti ob njej so s prerezom traku odprli direktor Direkcije za vode pri ministrstvu za okolje in prostor Tomaž Prohinar, župan Matej Slapar in predsednik Krajevne skupnosti Šmarca Matjaž Šporar.

Ob reki zdaj bolj varni

V Šmarci so v sredo tudi uradno svojemu namenu predali protipoplavne ukrepe v reki Kamniška Bistrica, v katere je država namenila več kot milijon evrov, in del rekreacijske poti ob njej.

Šmarca – Sanacija struge Kamniške Bistrice in izvedba številnih protipoplavnih ukrepov od Titanove brvi do Qlandie v dolžini 2200 metrov je bila uspešno zaključena že lansko leto, končna vrednost investicije pa je znašala 1,2 milijona evrov, in kar občane še najbolj veseli – kar 84 odstotkov potrebnega denarja je v poplavno varnost namenila država. Kot smo lahko slišali na uradnem odprtju, ki so ga pripravili ob občinskem prazniku, je bilo sodelovanje vseh deležnikov pri projektu odlično, kar dokazuje tudi precej nenavaden podatek za slovenske gradbene projekte – izvajalcem je projekt uspelo zaključiti kar sedem mesecev pred pogodbenim rokom.

Dela še niso zaključena, kar je poudaril tudi direktor Direkcije za vode pri ministrstvu za okolje in prostor Tomaž Prohinar, saj bo treba sanacijo v smeri proti občini Domžale nadaljevati, a je optimistično napovedal, da pogovori z občino o nadaljnjih aktivnostih že potekajo.

Hkrati s protipoplavnimi ukrepi so svojemu namenu uradno predali tudi 560 metrov dolg odsek rekreacijske poti, ki je del zelene osi ob Kamniški Bistrici, namenjene pešcem in kolesarjem, s katero občina Kamnik sledi končnemu cilju, to pa je zgraditev rekreacijske povezave z občino Domžale. To naložbo je občina financirala sama, in sicer v višini dobrih 52 tisoč evrov. V Šmarci manjka še en odsek in povezava med obema občinama bo sklenjena, a tudi tu aktivnosti potekajo. Trenutno se namreč ureja in projektno rešuje poplavna varnost.

Vseh pridobitev so seveda najbolj veseli krajani iz Šmarce in poslovni subjekti z obeh bregov Kamniške Bistrice na tem južnem delu občine. »Prebivalci Šmarce in vseh drugih naselij južneje ob tem obrečnem svetu z veseljem pozdravljamo pozitiven odnos države, da svojo pozornost namenja tudi celoviti ureditvi reke Kamniške Bistrice, ki je danes sicer prijetnega videza, zna pa pokazati precej bolj neprijazen obraz. Obe investiciji, tako protipoplavni ukrepi kot rekreacijska pot, pomembno doprinašata h kakovosti bivanja in varnosti naših krajanov. Vodna žila Kamniške Bistrice je sestavni del naše življenjske osi, je pa tudi del urbanega gospodarskega okolja, kjer je s svojim sistemom mlinščic že v preteklosti privlačila življenje. Njen velik potencial je tudi v turističnem smislu,« je ob odprtju povedal predsednik Krajevne skupnosti Šmarca Matjaž Šporar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

zmerno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/29

nedelja

16/29

ponedeljek

16/33

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Žabnica, 21. julij 2019

Gasilska veselica

IZLETI / Kranj, 23. julij 2019

Kolesarski izlet

GLEDALIŠČE / Jesenice, 23. julij 2019

Projekcija filma Zadnji ledeni lovci

IZLETI / Kranj, 25. julij 2019

Sv. Lovrenc

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2019

Mangartsko sedlo

GLEDALIŠČE / Šenčur, 4. avgust 2019

Lepo je biti muzikant

IZLETI / Tržič, 5. avgust 2019

Romanje na Jezersko

PRIREDITVE / Jesenice, 8. avgust 2019

Družabno srečanje

 

 
 

 

 
 
 

Vsem naj bom neznan / 17:54, 20. julij

"...zdaj pa je »čas za še en nov korak: da poskušamo brez vseh identifikacijskih opor prepoznati absolutno sodobnost njegovega opusa v fokus...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 16:52, 20. julij

Bil očividec, žalostno vse skupaj, v avtodomu turisti - španska družina, ženska popolnoma v šoku, glede na poškodbe avtodoma in motorista očitno prevelika hitrost..

Adriina letala bodo vzdrževali Danci / 12:08, 20. julij

En Saab, več parkiran na Brniku, kot leti! Adria leti predvsem z Airbusi in Bombardier. Vidim pa da letijo tudi z bombarderji Carpatair in L...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 11:53, 20. julij

R.I.P. Precej tragično! 'Nesreča se je zgodila, ko je v ovinku trčil v avtodom.' Menim, da bi bilo dobro, kako se je ta nesreča zgodila. Hitrost, polna črta..... ???

Volk še naprej napada / 11:29, 20. julij

Jaz res ne vem zakaj vsak svojo pelje, tako država, tako razni okoljski motilci, lovilci, naravoljubci in ne vem kdo vse še. Če se zgodi en ...

Adriina letala bodo vzdrževali Danci / 21:21, 19. julij

Ne vem, a se je men sanjalo ali kaj? Tole bogo Adrio so zafural, naj bi pa na ta letalniški trg prišel gogogogogogoopti.... ! Adria bi mora...

Začetek gradnje terminala / 11:16, 19. julij

Torej packanja z novim terminalom je konec. Začelo se bo graditi. Vse naokoli se pa kar vzporedno gradijo tovorni terminali. Staro paletno s...