Protipoplavne ukrepe ob Kamniški Bistrici in del rekreacijske poti ob njej so s prerezom traku odprli direktor Direkcije za vode pri ministrstvu za okolje in prostor Tomaž Prohinar, župan Matej Slapar in predsednik Krajevne skupnosti Šmarca Matjaž Šporar.

Ob reki zdaj bolj varni

V Šmarci so v sredo tudi uradno svojemu namenu predali protipoplavne ukrepe v reki Kamniška Bistrica, v katere je država namenila več kot milijon evrov, in del rekreacijske poti ob njej.

Šmarca – Sanacija struge Kamniške Bistrice in izvedba številnih protipoplavnih ukrepov od Titanove brvi do Qlandie v dolžini 2200 metrov je bila uspešno zaključena že lansko leto, končna vrednost investicije pa je znašala 1,2 milijona evrov, in kar občane še najbolj veseli – kar 84 odstotkov potrebnega denarja je v poplavno varnost namenila država. Kot smo lahko slišali na uradnem odprtju, ki so ga pripravili ob občinskem prazniku, je bilo sodelovanje vseh deležnikov pri projektu odlično, kar dokazuje tudi precej nenavaden podatek za slovenske gradbene projekte – izvajalcem je projekt uspelo zaključiti kar sedem mesecev pred pogodbenim rokom.

Dela še niso zaključena, kar je poudaril tudi direktor Direkcije za vode pri ministrstvu za okolje in prostor Tomaž Prohinar, saj bo treba sanacijo v smeri proti občini Domžale nadaljevati, a je optimistično napovedal, da pogovori z občino o nadaljnjih aktivnostih že potekajo.

Hkrati s protipoplavnimi ukrepi so svojemu namenu uradno predali tudi 560 metrov dolg odsek rekreacijske poti, ki je del zelene osi ob Kamniški Bistrici, namenjene pešcem in kolesarjem, s katero občina Kamnik sledi končnemu cilju, to pa je zgraditev rekreacijske povezave z občino Domžale. To naložbo je občina financirala sama, in sicer v višini dobrih 52 tisoč evrov. V Šmarci manjka še en odsek in povezava med obema občinama bo sklenjena, a tudi tu aktivnosti potekajo. Trenutno se namreč ureja in projektno rešuje poplavna varnost.

Vseh pridobitev so seveda najbolj veseli krajani iz Šmarce in poslovni subjekti z obeh bregov Kamniške Bistrice na tem južnem delu občine. »Prebivalci Šmarce in vseh drugih naselij južneje ob tem obrečnem svetu z veseljem pozdravljamo pozitiven odnos države, da svojo pozornost namenja tudi celoviti ureditvi reke Kamniške Bistrice, ki je danes sicer prijetnega videza, zna pa pokazati precej bolj neprijazen obraz. Obe investiciji, tako protipoplavni ukrepi kot rekreacijska pot, pomembno doprinašata h kakovosti bivanja in varnosti naših krajanov. Vodna žila Kamniške Bistrice je sestavni del naše življenjske osi, je pa tudi del urbanega gospodarskega okolja, kjer je s svojim sistemom mlinščic že v preteklosti privlačila življenje. Njen velik potencial je tudi v turističnem smislu,« je ob odprtju povedal predsednik Krajevne skupnosti Šmarca Matjaž Šporar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci