V Arboretumu bo to pomlad zacvetelo tudi skoraj pol milijona narcis.

Arboretum je že zacvetel

Ne le dva milijona tulipanov, kot je v navadi zadnja leta, letošnjo pomlad bo v Arboretumu Volčji Potok zacvetelo tudi okoli pol milijona narcis.

Volčji Potok – V Arboretumu je že vse pripravljeno za številne obiskovalce, saj narava že kaže, kar so vrtnarji zasadili jeseni in pripravili čez zimo.

V vodstvu tega javnega zavoda sicer poudarjajo, da so za obiskovalce odprti preko celega leta in da pestro dogajanje še zdaleč ni vezano zgolj na tradicionalno spomladansko razstavo, zato svojo ponudbo vsako leto dopolnijo in čim bolj raztegnejo preko celega leta. A pomlad je vendarle tista, ki privabi največ ljubiteljev narave in cvetja. »Tudi letos bo od sredine aprila do sredine maja zacvetelo približno dva milijona tulipanov ali kar 350 različnih sort, še bistveno več kot prejšnja leta pa bo na ogled različnih narcis, kar pol milijona vseh skupaj. Ne bodo cvetele vse naenkrat, saj smo jih posadili v različne predele – številne cvetijo že zdaj, cvetele pa bodo še vse do prvega maja,« je na nedavni novinarski konferenci povedala Melita Miš Strgar in povabila na tradicionalno spomladansko razstavo cvetja, ki bo med 27. aprilom in 2. majem. Poudarila je tudi, da so v parku še vedno na ogled tudi dinozavri in morski velikani, po katerih mlade družine skorajda dnevno sprašujejo.

Poleg večjega števila narcis so letošnja novost tudi cvetlične iluzije, ki so jih pripravili z Muzejem iluzij iz Ljubljane. S tem so želeli privabiti tudi tiste, ki jih cvetje ne navdušuje, saj ga bodo prikazali v drugačni, zanimivi perspektivi. Trenutno je v razstavnem prostoru v pristavi na ogled več deset različnih iluzij, ki so dokaz, kako naše oči lahko lažejo.

V Arboretumu se bodo letos pridružili tudi projektu »100 let Franceta Štiglica«, ki ga sicer organizirajo Slovenska kinoteka, Slovenski filmski center in Slovenski filmski arhiv. Štiglic, eden najvidnejših slovenskih filmskih ustvarjalcev, je film Dolina miru leta 1956 deloma snemal prav v Arboretumu, o čemer je še danes zelo živo tudi ustno izročilo okoliških prebivalcev. Od aprila si bo snemalni lokaciji možno ogledati med obiskom parka, pripravili bodo tudi posebno razstavo, ki bo na ogled od 1. aprila do 14. julija, konec avgusta pa pripravljajo Filmske večere v Arboretumu.

Ena od številnih letošnjih novosti v parku je tudi hrastov gaj, ki so ga zasadili minuli teden. Posadili so dvanajst dreves, ob njih pa postavili klopi zaljubljencev.

V Arboretumu Volčji Potok pa imajo tudi več dolgoročnejših načrtov. »Že vrsto let si želimo ponovno postaviti med vojno požgani dvorec, ki je bil nekdaj središče parka, oživiti nameravamo ruševine gradu na hribu in postaviti oranžerijo oz. rastlinjak. Gre za dolgoletne želje, ki pa jim že dolgo nismo bili tako blizu kot sedaj. Zelo smo optimistični predvsem zato, ker smo v zadnjih dveh letih za izvedbo teh projektov deležni res dobre podpore zavoda za varstvo kulturne dediščine, česar v preteklosti ni bilo. Za izvedbo teh projektov intenzivno iščemo denar tako na ministrstvu kot na evropskih razpisih,« pa je povedal direktor Arboretuma Volčji Potok Aleš Ocepek in potrdil tudi dobro sodelovanje z družino Souvan, ki je osnovala park. Po prvih ocenah naj bi postavitev dvorca stala okoli dva milijona evrov.

Vsako leto v parku prodajo med pet in šest tisoč letnih vstopnic predvsem prebivalcem iz okoliških občin, k čemur veliko pripomorejo tudi občine same, saj te letne vstopnice subvencionirajo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

jasno
vlažnost: 77 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

3/19

sobota

3/20

nedelja

14/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

V Julijske Alpe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Kranj, 21. september 2019

Doživetja Primorske

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. september 2019

Štirideseti LUFt

PRIREDITVE / Kovor, 21. september 2019

Country večer

PRIREDITVE / Tržič, 21. september 2019

Prifarski muzikantje, Klemen Bučan, Matjaž Javšnik in Jerbas

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...

Spomin na požig Kokre / 15:27, 19. september

Evo ga, še eden :)