V Arboretumu bo to pomlad zacvetelo tudi skoraj pol milijona narcis.

Arboretum je že zacvetel

Ne le dva milijona tulipanov, kot je v navadi zadnja leta, letošnjo pomlad bo v Arboretumu Volčji Potok zacvetelo tudi okoli pol milijona narcis.

Volčji Potok – V Arboretumu je že vse pripravljeno za številne obiskovalce, saj narava že kaže, kar so vrtnarji zasadili jeseni in pripravili čez zimo.

V vodstvu tega javnega zavoda sicer poudarjajo, da so za obiskovalce odprti preko celega leta in da pestro dogajanje še zdaleč ni vezano zgolj na tradicionalno spomladansko razstavo, zato svojo ponudbo vsako leto dopolnijo in čim bolj raztegnejo preko celega leta. A pomlad je vendarle tista, ki privabi največ ljubiteljev narave in cvetja. »Tudi letos bo od sredine aprila do sredine maja zacvetelo približno dva milijona tulipanov ali kar 350 različnih sort, še bistveno več kot prejšnja leta pa bo na ogled različnih narcis, kar pol milijona vseh skupaj. Ne bodo cvetele vse naenkrat, saj smo jih posadili v različne predele – številne cvetijo že zdaj, cvetele pa bodo še vse do prvega maja,« je na nedavni novinarski konferenci povedala Melita Miš Strgar in povabila na tradicionalno spomladansko razstavo cvetja, ki bo med 27. aprilom in 2. majem. Poudarila je tudi, da so v parku še vedno na ogled tudi dinozavri in morski velikani, po katerih mlade družine skorajda dnevno sprašujejo.

Poleg večjega števila narcis so letošnja novost tudi cvetlične iluzije, ki so jih pripravili z Muzejem iluzij iz Ljubljane. S tem so želeli privabiti tudi tiste, ki jih cvetje ne navdušuje, saj ga bodo prikazali v drugačni, zanimivi perspektivi. Trenutno je v razstavnem prostoru v pristavi na ogled več deset različnih iluzij, ki so dokaz, kako naše oči lahko lažejo.

V Arboretumu se bodo letos pridružili tudi projektu »100 let Franceta Štiglica«, ki ga sicer organizirajo Slovenska kinoteka, Slovenski filmski center in Slovenski filmski arhiv. Štiglic, eden najvidnejših slovenskih filmskih ustvarjalcev, je film Dolina miru leta 1956 deloma snemal prav v Arboretumu, o čemer je še danes zelo živo tudi ustno izročilo okoliških prebivalcev. Od aprila si bo snemalni lokaciji možno ogledati med obiskom parka, pripravili bodo tudi posebno razstavo, ki bo na ogled od 1. aprila do 14. julija, konec avgusta pa pripravljajo Filmske večere v Arboretumu.

Ena od številnih letošnjih novosti v parku je tudi hrastov gaj, ki so ga zasadili minuli teden. Posadili so dvanajst dreves, ob njih pa postavili klopi zaljubljencev.

V Arboretumu Volčji Potok pa imajo tudi več dolgoročnejših načrtov. »Že vrsto let si želimo ponovno postaviti med vojno požgani dvorec, ki je bil nekdaj središče parka, oživiti nameravamo ruševine gradu na hribu in postaviti oranžerijo oz. rastlinjak. Gre za dolgoletne želje, ki pa jim že dolgo nismo bili tako blizu kot sedaj. Zelo smo optimistični predvsem zato, ker smo v zadnjih dveh letih za izvedbo teh projektov deležni res dobre podpore zavoda za varstvo kulturne dediščine, česar v preteklosti ni bilo. Za izvedbo teh projektov intenzivno iščemo denar tako na ministrstvu kot na evropskih razpisih,« pa je povedal direktor Arboretuma Volčji Potok Aleš Ocepek in potrdil tudi dobro sodelovanje z družino Souvan, ki je osnovala park. Po prvih ocenah naj bi postavitev dvorca stala okoli dva milijona evrov.

Vsako leto v parku prodajo med pet in šest tisoč letnih vstopnic predvsem prebivalcem iz okoliških občin, k čemur veliko pripomorejo tudi občine same, saj te letne vstopnice subvencionirajo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

megla
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/23

nedelja

14/21

ponedeljek

15/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 9. junij 2020

Kolesarski izlet

IZLETI / Naklo, 9. junij 2020

Pohod v dolino Završnice

IZLETI / Kranj, 11. junij 2020

Pohodniški izlet na Pangršico

IZLETI / Šenčur, 13. junij 2020

Okrog Trbojskega jezera

IZLETI / Kranj, 13. junij 2020

Planinarjenje po Dleskovški planoti

IZLETI / Kranj, 20. junij 2020

Planinarjenje po Spodnjih Bohinjskih gorah

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

 

 
 

 

 
 
 

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 09:35, 6. junij

Res bi lahko izbrali kakšno drugo voditeljico. Lepšo. Recimo Jeleno Aščić. Lepa in tudi sovraži vse kar diši po Sloveniji. Dobra zamenjava.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 23:00, 5. junij

Lepa ni, je pa do konca znervirana.

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 14:38, 5. junij

Kamp s takim imenom naj bi postavila ob Ljubljanici, marostarja..

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 14:33, 5. junij

Erika je pametna in lepa ženska, zapiti novinar vaše paprikaš TV ji ne seže do gležnja!

Kamp v obliki srca ob Savi v Lescah / 13:33, 5. junij

Presenečenje, da sta vložila denar v SLO turizem. Redka izjema glede na milijarde, ki jih Slovenčki nosijo in vlagajo v južno "prijateljsko" sosedo.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:30, 5. junij

SDS je virus. Erika že sestavlja ekipo za veliki pok pred počitnicami.

Okužba zaposlene v jeseniški bolnišnici / 13:04, 5. junij

Samo, da se začne vmešavati SDS kader v vodstvo že virus....