Hišica iz pravljice, Baita Winkel na višini 1470 n. m. / Foto: Jelena Justin

Zimska pravljica

Monte Madrizze (1818 n m.) – Tura s krpljami v kraljestvo vrhov nad prelazom Mokrine. Vzpon po južni strani, a s severne strani na naš vrh pripelje tudi sedežnica, saj je del razvejanega smučišča.

Čudovita vremenska napoved nas vedno zvabi nekam v naravo. Bi turno smučali ali naredili lepo turo s krpljami? Potem je tale izlet kot nalašč. Dolžina ture bo sicer močno odvisna od snežnih razmer, in če se odpravljamo po sneženju, ne pozabimo na lavinskega trojčka.

Obiskali bomo Mokrine / Nassfeld, eno največjih in najboljših smučišč blizu naše rodne grude. A vendarle, Mokrine niso le smučišče, so tudi izhodišče za različne gorske ture preko celega leta. Tod naokoli vsak ljubitelj narave najde nekaj za svojo lačno dušo.

Zapeljemo se skozi Zgornjesavsko dolino do Rateč, od koder nadaljujemo skozi Trbiž do Tablje / Ponntebe. Zavijemo desno in se začnemo po ožji cesti vzpenjati na Mokrine / Passo di Pramollo / Nassfeld. Malce pod prelazom je na ostrem desnem ovinku na levi opuščena vojašnica, kjer je tudi manjše parkirišče. To je naše izhodišče.

Na parkirišču se usmerimo na makadamsko, gozdno cesto, ki je za promet zaprta. Tej cesti sledimo približno 15 minut, ko pridemo do prostrane planine, kjer je na desni Baita Winkel (1470 n. m.). Nadaljujemo proti črni koči z rdečo streho in rdečimi polkni, povzpnemo se nad kočo po dolinici navzgor. Če bomo imeli srečo, bo narejena »špura« s smučmi, če je pa ne bo, pa predlagam naslednje: Ko smo nad kočo, sledimo dolini v desno, visoko nad sabo pa vidimo zgornjo postajo žičnice, ki s severne strani pripelje na naš vrh. Če je snega manj, bomo celo videli tablo, ki nas usmeri desno. Če pa table ne vidimo, pa sledimo dolinici v desno, ki teče pred nami, in na enem od dreves bomo zagledali markacije. Vzpenjamo se v smeri markacij. Pot vzpona je povsem logična. Strmina narašča, potem pa pot zavije v levo, rahlo preči pobočje in nas pripelje na prostrano pobočje. Žičnica je že precej bližje. Sledimo vzponu v desno in po vsej verjetnosti bomo dosegli še eno od poti turnih smučarjev. Zavijemo levo in prečimo pobočje. Dosežemo smerokaz za planino Winkel, ki je daleč pod nami. Ko dosežemo greben, se v zmernem vzponu povzpnemo do vrha Monte Madrizze. Pred nami se odprejo razsežnosti smučišča Mokrine. Razgled je navdušujoč: pred nami so Visoke Ture, na dosegu roke so Krniške skale in Auernig, južno je Alto Mauve­rich, Konjski špik, Torre Winkel in Veliki Koritnik.

Če smo s smučmi, predlagam, da odsmučamo po smučišču, nato zavijemo v gozd in po steptani stezi nazaj na izhodišče. Če pa smo s krplji, pa se na izhodišče vrnemo po poti vzpona.

Tisto soboto na začetku februarja je bila prava zimska pravljica, a zaradi pršiča se je bilo treba za vzpon na Monte Madrizze zelo potruditi.

Če imamo še kaj energije, se z Monte Madrizze lahko po grebenu sprehodimo vse do Cima Madrizze, ki pa je pod vrhom malce bolj strma. Tudi s Cima Madrizze sestopimo po poti vzpona. Če je varno, lahko sestopimo tudi v smeri proti planini Winkel in se potem v zložnem spustu po senčni dolini pod Konjskim špikom vrnemo do Baite Winkel in nazaj do izhodišča.

Nadmorska višina: 1818 m
Višinska razlika: 550 m
Trajanje: 4 ure
Zahtevnost: 2 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 70 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

1/22

ponedeljek

8/12

torek

9/22

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 22. april 2019

Maistrov Zavrh v Slovenskih goricah

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. april 2019

Medgeneracijske prireditve

GLASBA / Bled, 22. april 2019

Velikonočni koncert Carmen manet

PRIREDITVE / Kokrica, 22. april 2019

Sekanje pirhov

GLASBA / Radovljica, 22. april 2019

Koncert zbora Gimnazije Kranj

GLASBA / Bled, 22. april 2019

Koncert Carmen manet

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. april 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...

Branja drevesom / 06:41, 18. april

Nade wszystko należy r?wnież pamiętać, że liposukcja to nie metoda odchudzania, a już na pewno nie metoda trwała w efektach – tłuszcz.Grzego...

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?

Najditelja znova na Mežakli / 20:05, 17. april

Največ bi naredu tvoj fotr preden te je delal, da bi odskoču !

Najditelja znova na Mežakli / 18:26, 17. april

Da ne boš mislu, da imam kaj prot teb.
Evo dokaza:
me je bralka Glasa vprašala, če sem prepričan, da te ni meteorit vsaj oplazil, sem ji rekel, da bi te, če ne bi odskoču.

Najditelja znova na Mežakli / 17:35, 17. april

Hehe, majmun, tud smešen nis, si pa korajžen, to pa, ampak tkole s fejk imeni na netu se to da ane..

Najditelja znova na Mežakli / 16:19, 17. april

Kar nekaj bralcev Glasa me je vprašalo, če je meteorit mogoče slučajno zadel Primoža?
Sem rekel, da ne, da ima to prirojen.