Hišica iz pravljice, Baita Winkel na višini 1470 n. m. / Foto: Jelena Justin

Zimska pravljica

Monte Madrizze (1818 n m.) – Tura s krpljami v kraljestvo vrhov nad prelazom Mokrine. Vzpon po južni strani, a s severne strani na naš vrh pripelje tudi sedežnica, saj je del razvejanega smučišča.

Čudovita vremenska napoved nas vedno zvabi nekam v naravo. Bi turno smučali ali naredili lepo turo s krpljami? Potem je tale izlet kot nalašč. Dolžina ture bo sicer močno odvisna od snežnih razmer, in če se odpravljamo po sneženju, ne pozabimo na lavinskega trojčka.

Obiskali bomo Mokrine / Nassfeld, eno največjih in najboljših smučišč blizu naše rodne grude. A vendarle, Mokrine niso le smučišče, so tudi izhodišče za različne gorske ture preko celega leta. Tod naokoli vsak ljubitelj narave najde nekaj za svojo lačno dušo.

Zapeljemo se skozi Zgornjesavsko dolino do Rateč, od koder nadaljujemo skozi Trbiž do Tablje / Ponntebe. Zavijemo desno in se začnemo po ožji cesti vzpenjati na Mokrine / Passo di Pramollo / Nassfeld. Malce pod prelazom je na ostrem desnem ovinku na levi opuščena vojašnica, kjer je tudi manjše parkirišče. To je naše izhodišče.

Na parkirišču se usmerimo na makadamsko, gozdno cesto, ki je za promet zaprta. Tej cesti sledimo približno 15 minut, ko pridemo do prostrane planine, kjer je na desni Baita Winkel (1470 n. m.). Nadaljujemo proti črni koči z rdečo streho in rdečimi polkni, povzpnemo se nad kočo po dolinici navzgor. Če bomo imeli srečo, bo narejena »špura« s smučmi, če je pa ne bo, pa predlagam naslednje: Ko smo nad kočo, sledimo dolini v desno, visoko nad sabo pa vidimo zgornjo postajo žičnice, ki s severne strani pripelje na naš vrh. Če je snega manj, bomo celo videli tablo, ki nas usmeri desno. Če pa table ne vidimo, pa sledimo dolinici v desno, ki teče pred nami, in na enem od dreves bomo zagledali markacije. Vzpenjamo se v smeri markacij. Pot vzpona je povsem logična. Strmina narašča, potem pa pot zavije v levo, rahlo preči pobočje in nas pripelje na prostrano pobočje. Žičnica je že precej bližje. Sledimo vzponu v desno in po vsej verjetnosti bomo dosegli še eno od poti turnih smučarjev. Zavijemo levo in prečimo pobočje. Dosežemo smerokaz za planino Winkel, ki je daleč pod nami. Ko dosežemo greben, se v zmernem vzponu povzpnemo do vrha Monte Madrizze. Pred nami se odprejo razsežnosti smučišča Mokrine. Razgled je navdušujoč: pred nami so Visoke Ture, na dosegu roke so Krniške skale in Auernig, južno je Alto Mauve­rich, Konjski špik, Torre Winkel in Veliki Koritnik.

Če smo s smučmi, predlagam, da odsmučamo po smučišču, nato zavijemo v gozd in po steptani stezi nazaj na izhodišče. Če pa smo s krplji, pa se na izhodišče vrnemo po poti vzpona.

Tisto soboto na začetku februarja je bila prava zimska pravljica, a zaradi pršiča se je bilo treba za vzpon na Monte Madrizze zelo potruditi.

Če imamo še kaj energije, se z Monte Madrizze lahko po grebenu sprehodimo vse do Cima Madrizze, ki pa je pod vrhom malce bolj strma. Tudi s Cima Madrizze sestopimo po poti vzpona. Če je varno, lahko sestopimo tudi v smeri proti planini Winkel in se potem v zložnem spustu po senčni dolini pod Konjskim špikom vrnemo do Baite Winkel in nazaj do izhodišča.

Nadmorska višina: 1818 m
Višinska razlika: 550 m
Trajanje: 4 ure
Zahtevnost: 2 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

zmerno oblačno
vlažnost: 40 %
veter: SV, hitrost: 0 km/h

12/29

sreda

15/26

četrtek

14/27

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 18. julij 2019

Pohod do slapov v Spodnji Bohinjski dolini

IZLETI / Kranj, 18. julij 2019

Kopalni izlet v Izolo

IZLETI / Kranj, 20. julij 2019

Na Porze

IZLETI / Šenčur, 20. julij 2019

Čez Luknjo v Zadnjico

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2019

Slovesnost na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost v Kokri

IZLETI / Tržič, 5. avgust 2019

Romanje na Jezersko

 

 
 

 

 
 
 

Ohranjanje spomina / 14:10, 17. julij

Ne pozabimo, pohodniki povzročajo po hribih erozijo tal.
Kredarica je pa najvišje ležeče smetišče v Sloveniji.
Če kdo tega ne razume, naj me kontaktira.
A še kej?

Ohranjanje spomina / 13:58, 17. julij

Se strinjam, Primož
lp

Na vzponu v Davčo je slavil Aleš Pirih / 13:56, 17. julij

Super!

Ohranjanje spomina / 11:58, 17. julij

Deželan,
Zmerjam? Samo pišem dejstva, taka je pač zgodovinska resnica, so heroji in so zarukanci, takle mamo ja..
Ponosen sem, da sem potomec heroja !

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:47, 17. julij

Tako je, bo pa zanimivo videti kako se bo spopadel v Ljubljani z raznoraznimi lobiji, na Jesenicah jim je menda dobro pariral..

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:38, 17. julij

Čestitke za pogum!

Eden bolj sposobnih ljudi, kar jih poznam

Ohranjanje spomina / 22:59, 16. julij

Primožek, ne da mi miru. Za vas bi pa lahko rekel potomec vermahtovca.Pika! Saj je bil vaš dedek tam. Pika!Res bi bilo dobro, da bi že 1x ne...