Letošnji občinski nagrajenci z županom Matejem Slaparjem / Foto: Gorazd Kavčič

V Kamniku sledijo Maistrovim vrednotam

Občinski praznik občine Kamnik, ki ga praznujejo na rojstni dan Rudolfa Maistra, je bil letos še bolj slovesen, saj mesto praznuje 790-letnico. Ob Maistrovem spomeniku je spregovoril predsednik vlade Marjan Šarec, na slavnostni seji pa so podelili tudi občinska priznanja.

Kamnik – Osrednje praznovanje so v petek, 29. marca, na občini začeli s podpisom donatorske listine, saj je Maistrov vnuk Borut Maister danes Medobčinskemu muzeju Kamnik oz. Rojstni hiši Rudolfa Maistra, s tem pa tudi občini Kamnik, podaril okvir diplome, ki jo je prejel Rudolf Maister kot častni meščan Kamnika leta 1924 in ga je izrezljal kamniški rezbar Ivan Klemen, ter stol s posestva Unec, ki ga je uporabljal general.

Številni občani so si nato ogledali promenadni nastop Mestne godbe Kamnik, nato pa se v velikem številu zbrali pri spomeniku Rudolfa Maistra na Trgu talcev, kjer je župan Matej Slapar s svojimi sodelavci sprejel slavnostnega govornika, predsednika vlade in svojega predhodnika Marjana Šarca. Spomenik v središču mesta so Kamničani postavili že v 70. letih prejšnjega stoletja kot prvega v Sloveniji. »Danes se spominjamo občinskega praznika in rojstnega dne našega velikega rojaka. Leta 1918 je naredil neprecenljivo dejanje, ki se ga spominjamo še danes. Priključil nam je dobršen del Slovenije, da imamo danes svojo državo in lahko praznujemo svojo državnost. Velikokrat, premnogokrat je bil zamolčan. Toda ne v Kamniku. V Kamniku so takrat velemožje imeli pogum. Postavili so mu spomenik in takrat je Kamnik na novo zaživel z imenom Rudolfa Maistra. Njegovo ime nosijo spomenik, šola in ulica. Tudi narodna zavest je tukaj doma. Rudolf Maister ni pomemben samo zaradi leta 1918, ampak je pomemben tudi za to, ker nas opominja, da moramo imeti pogum, da moramo imeti domoljubje v svojem srcu, predvsem pa, da domoljubje ni samo privilegij nekaterih, ampak je pravica in dolžnost vsakega izmed nas. Danes nam včasih tega manjka. Včasih nam manjka zavedanja, kaj pomeni imeti svojo državo. Kaj pomeni državnost in kaj pomeni častiti njene simbole. Državne praznike včasih dojemamo samo kot dela proste dneve, da jih lahko izkoristimo za izlete, druženje in druge prostočasne dejavnosti. To je lepo, ampak v prvi vrsti so državni prazniki in praznovanje državnosti namenjeni temu, da damo poklon tistim, ki so dali premnoga življenja za to, da danes uživamo v svobodi. Njim smo dolžni spoštovanje,« je dejal Šarec in skupaj z županom k spomeniku položil venec.

Nato so se zbrani preselili v bližnji Dom kulture Kamnik, ki je na osrednji slovesnosti znova pokal po šivih. Tu je bila osrednja pozornost namenjena občinskim nagrajencem. Župan Matej Slapar je zlato priznanje podelil Janezu Sedušaku za izredno življenjsko delo – petdeset let aktivnega in nesebičnega dela na področju športa in humanitarnosti in Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik oz. njeni direktorici Bredi Podbrežnik Vukmir za vrhunske uspehe in dosežke, ki so pomembni za razvoj in ugled občine Kamnik. Prejemnika srebrnega priznanja sta Justin Klanšek in Janez Repanšek, bronasto priznanje je prejel Dušan Letnar, posebno priznanje Občine Kamnik pa so podelili zdaj že nekdanjemu predsedniku Društva general Maister Kamnik Ivanu Miroslavu Sekavčniku. Za častnega občana so posmrtno imenovali Staneta Simšiča, priznanje je prejela njegova hčerka Danica Simšič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

delno oblačno
vlažnost: 48 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/24

nedelja

8/23

ponedeljek

10/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 13. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 14. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, Cerkje, 14. julij 2020

Kolesarska izleta

FILM / Jesenice, 14. julij 2020

Pavarotti

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 15. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 16. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Krvavi Kongo / 22:57, 11. julij

Točno tako Leopold ni bil nikoli v Kongu, Hitler ni bil nikoli v taborišču, Tito ni bil nikoli na Golem Otoku, a ljudje so umirali kot po...

Ohranjajo vleko ploha / 22:43, 11. julij

Do pred kratkim je živel v Kranju in so bili vsi ostali Slovenci za njega Neslovenci primorci so bili Italijani, Štajerci Turki, Dolenci pa ...

Ohranjajo vleko ploha / 22:37, 11. julij

Imam nažalost švagerja, pameten da kar po šivih poka, v življenju pa mu ni uspelo popolnoma, nič sovraži vse kar ni Gorensko in Srbsko tipičen Šovinist

Ohranjajo vleko ploha / 22:33, 11. julij

Ja gdo? katera Gorenka, pa še hoče Gorenca za Moža?
Če prav nič ne znajo so najbol pametni, dopoldan sovražijo sami sebe popoldan pa celi svet.

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 16:12, 10. julij

"Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?"
---------------------------
V Srbiji v samostanu Studenica imaju fraj. Ne vem pa če imajo žar.
Če ostaneš dol, ti ga jaz kupim.
Ajd.

V četrtek sedemnajst novih okužb / 15:27, 10. julij

Kdo bo skrbel za naše zdravje, če zboli vladni govorec Jelko ?

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 10:33, 10. julij

Cerkev Sv. Metoda in Cirila v LJ ponuja celotno ponudbo od žara do trubaćev. Gospod 20% pride civilno poročit v park pred cerkvijo.