Letošnji občinski nagrajenci z županom Matejem Slaparjem / Foto: Gorazd Kavčič

V Kamniku sledijo Maistrovim vrednotam

Občinski praznik občine Kamnik, ki ga praznujejo na rojstni dan Rudolfa Maistra, je bil letos še bolj slovesen, saj mesto praznuje 790-letnico. Ob Maistrovem spomeniku je spregovoril predsednik vlade Marjan Šarec, na slavnostni seji pa so podelili tudi občinska priznanja.

Kamnik – Osrednje praznovanje so v petek, 29. marca, na občini začeli s podpisom donatorske listine, saj je Maistrov vnuk Borut Maister danes Medobčinskemu muzeju Kamnik oz. Rojstni hiši Rudolfa Maistra, s tem pa tudi občini Kamnik, podaril okvir diplome, ki jo je prejel Rudolf Maister kot častni meščan Kamnika leta 1924 in ga je izrezljal kamniški rezbar Ivan Klemen, ter stol s posestva Unec, ki ga je uporabljal general.

Številni občani so si nato ogledali promenadni nastop Mestne godbe Kamnik, nato pa se v velikem številu zbrali pri spomeniku Rudolfa Maistra na Trgu talcev, kjer je župan Matej Slapar s svojimi sodelavci sprejel slavnostnega govornika, predsednika vlade in svojega predhodnika Marjana Šarca. Spomenik v središču mesta so Kamničani postavili že v 70. letih prejšnjega stoletja kot prvega v Sloveniji. »Danes se spominjamo občinskega praznika in rojstnega dne našega velikega rojaka. Leta 1918 je naredil neprecenljivo dejanje, ki se ga spominjamo še danes. Priključil nam je dobršen del Slovenije, da imamo danes svojo državo in lahko praznujemo svojo državnost. Velikokrat, premnogokrat je bil zamolčan. Toda ne v Kamniku. V Kamniku so takrat velemožje imeli pogum. Postavili so mu spomenik in takrat je Kamnik na novo zaživel z imenom Rudolfa Maistra. Njegovo ime nosijo spomenik, šola in ulica. Tudi narodna zavest je tukaj doma. Rudolf Maister ni pomemben samo zaradi leta 1918, ampak je pomemben tudi za to, ker nas opominja, da moramo imeti pogum, da moramo imeti domoljubje v svojem srcu, predvsem pa, da domoljubje ni samo privilegij nekaterih, ampak je pravica in dolžnost vsakega izmed nas. Danes nam včasih tega manjka. Včasih nam manjka zavedanja, kaj pomeni imeti svojo državo. Kaj pomeni državnost in kaj pomeni častiti njene simbole. Državne praznike včasih dojemamo samo kot dela proste dneve, da jih lahko izkoristimo za izlete, druženje in druge prostočasne dejavnosti. To je lepo, ampak v prvi vrsti so državni prazniki in praznovanje državnosti namenjeni temu, da damo poklon tistim, ki so dali premnoga življenja za to, da danes uživamo v svobodi. Njim smo dolžni spoštovanje,« je dejal Šarec in skupaj z županom k spomeniku položil venec.

Nato so se zbrani preselili v bližnji Dom kulture Kamnik, ki je na osrednji slovesnosti znova pokal po šivih. Tu je bila osrednja pozornost namenjena občinskim nagrajencem. Župan Matej Slapar je zlato priznanje podelil Janezu Sedušaku za izredno življenjsko delo – petdeset let aktivnega in nesebičnega dela na področju športa in humanitarnosti in Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik oz. njeni direktorici Bredi Podbrežnik Vukmir za vrhunske uspehe in dosežke, ki so pomembni za razvoj in ugled občine Kamnik. Prejemnika srebrnega priznanja sta Justin Klanšek in Janez Repanšek, bronasto priznanje je prejel Dušan Letnar, posebno priznanje Občine Kamnik pa so podelili zdaj že nekdanjemu predsedniku Društva general Maister Kamnik Ivanu Miroslavu Sekavčniku. Za častnega občana so posmrtno imenovali Staneta Simšiča, priznanje je prejela njegova hčerka Danica Simšič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

delno oblačno
vlažnost: 43 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

8/23

petek

11/23

sobota

11/23

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 24. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

PRIREDITVE / Jesenice, 24. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

GLASBA / Bohinjska Bela, 24. maj 2019

Letni koncert MePZ Anton Tomaž Linhart

RAZSTAVE / Naklo, 24. maj 2019

Janin vrt Vojka Artača

PRIREDITVE / Naklo, 24. maj 2019

Zasaditev drevesa ob Tednu ljubiteljske kulture

GLASBA / Škofja Loka, 24. maj 2019

Koncert Nine Pušlar

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci