Letošnji občinski nagrajenci z županom Matejem Slaparjem / Foto: Gorazd Kavčič

V Kamniku sledijo Maistrovim vrednotam

Občinski praznik občine Kamnik, ki ga praznujejo na rojstni dan Rudolfa Maistra, je bil letos še bolj slovesen, saj mesto praznuje 790-letnico. Ob Maistrovem spomeniku je spregovoril predsednik vlade Marjan Šarec, na slavnostni seji pa so podelili tudi občinska priznanja.

Kamnik – Osrednje praznovanje so v petek, 29. marca, na občini začeli s podpisom donatorske listine, saj je Maistrov vnuk Borut Maister danes Medobčinskemu muzeju Kamnik oz. Rojstni hiši Rudolfa Maistra, s tem pa tudi občini Kamnik, podaril okvir diplome, ki jo je prejel Rudolf Maister kot častni meščan Kamnika leta 1924 in ga je izrezljal kamniški rezbar Ivan Klemen, ter stol s posestva Unec, ki ga je uporabljal general.

Številni občani so si nato ogledali promenadni nastop Mestne godbe Kamnik, nato pa se v velikem številu zbrali pri spomeniku Rudolfa Maistra na Trgu talcev, kjer je župan Matej Slapar s svojimi sodelavci sprejel slavnostnega govornika, predsednika vlade in svojega predhodnika Marjana Šarca. Spomenik v središču mesta so Kamničani postavili že v 70. letih prejšnjega stoletja kot prvega v Sloveniji. »Danes se spominjamo občinskega praznika in rojstnega dne našega velikega rojaka. Leta 1918 je naredil neprecenljivo dejanje, ki se ga spominjamo še danes. Priključil nam je dobršen del Slovenije, da imamo danes svojo državo in lahko praznujemo svojo državnost. Velikokrat, premnogokrat je bil zamolčan. Toda ne v Kamniku. V Kamniku so takrat velemožje imeli pogum. Postavili so mu spomenik in takrat je Kamnik na novo zaživel z imenom Rudolfa Maistra. Njegovo ime nosijo spomenik, šola in ulica. Tudi narodna zavest je tukaj doma. Rudolf Maister ni pomemben samo zaradi leta 1918, ampak je pomemben tudi za to, ker nas opominja, da moramo imeti pogum, da moramo imeti domoljubje v svojem srcu, predvsem pa, da domoljubje ni samo privilegij nekaterih, ampak je pravica in dolžnost vsakega izmed nas. Danes nam včasih tega manjka. Včasih nam manjka zavedanja, kaj pomeni imeti svojo državo. Kaj pomeni državnost in kaj pomeni častiti njene simbole. Državne praznike včasih dojemamo samo kot dela proste dneve, da jih lahko izkoristimo za izlete, druženje in druge prostočasne dejavnosti. To je lepo, ampak v prvi vrsti so državni prazniki in praznovanje državnosti namenjeni temu, da damo poklon tistim, ki so dali premnoga življenja za to, da danes uživamo v svobodi. Njim smo dolžni spoštovanje,« je dejal Šarec in skupaj z županom k spomeniku položil venec.

Nato so se zbrani preselili v bližnji Dom kulture Kamnik, ki je na osrednji slovesnosti znova pokal po šivih. Tu je bila osrednja pozornost namenjena občinskim nagrajencem. Župan Matej Slapar je zlato priznanje podelil Janezu Sedušaku za izredno življenjsko delo – petdeset let aktivnega in nesebičnega dela na področju športa in humanitarnosti in Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik oz. njeni direktorici Bredi Podbrežnik Vukmir za vrhunske uspehe in dosežke, ki so pomembni za razvoj in ugled občine Kamnik. Prejemnika srebrnega priznanja sta Justin Klanšek in Janez Repanšek, bronasto priznanje je prejel Dušan Letnar, posebno priznanje Občine Kamnik pa so podelili zdaj že nekdanjemu predsedniku Društva general Maister Kamnik Ivanu Miroslavu Sekavčniku. Za častnega občana so posmrtno imenovali Staneta Simšiča, priznanje je prejela njegova hčerka Danica Simšič.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

delno oblačno
vlažnost: 62 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/31

torek

16/26

sreda

15/27

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

PRIREDITVE / Kranj, 20. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Sebenje, Tržič, Kovor, 20. avgust 2019

Z rednim avtobusom in kolesi po doživetja narave, zgodovine in podeželja

FILM / Jesenice, 20. avgust 2019

Torkova kinoteka

RAZSTAVE / Kamnik, 21. avgust 2019

Razstava na prostem

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2019

V sotesko Hvadnik

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2019

Na Podgorski vrh

 

 
 

 

 
 
 

Javno pismo o župniku Branku v Preddvoru / 09:46, 20. avgust

Namakal bi, za otroke pa ne bi skrbel.. Kako tipično za RKC !

Spomin na požig Kokre / 09:42, 20. avgust

Super, srečni smo lahko, da živimo v času priviligirancev, elite, bruseljsko- vatikanskih hlapcev, in ja, ŽIVELA DEMOKRACIJA po meri malega ...

Mojster žganjekuhe iz Rut / 16:58, 19. avgust

Pojdem v rute,tam, kjer je mraz,tam, kjer moj pobičje pokopan.Tam dol pokleknem,'n mal požebram,da ne bo moj pobičležal koj sam.https://www....

Po stopinjah pastirjev / 14:37, 19. avgust

No, še tole mi je prišlo na misel.
Malo za hec in malo šalo:
na dvanajsti tabli bi jest dau napisat, da kdor je prebral vseh enajst tabel, je navadna ovca!

Ob kolesarski stezi protihrupna ograja / 12:12, 19. avgust

Tu pri teh dveh ograjah se natančno vidi kako nas lupijo! Delal so npr. maj/junij ! Šli na dopust, dolg dopust, poj bodo pa konc jeseni zakl...

Po stopinjah pastirjev / 11:37, 19. avgust

57.000 € ???
Za ta gnar, bi pomojih izračunih lahko bilo lahko 12 tabl, pa še kakšna lesena gostilnca.

Ob kolesarski stezi protihrupna ograja / 09:47, 19. avgust

1530€ za meter ograje. Pošteno. Ker pa bodo delali od junija do decembra, pa je strošek kar razumljiv. Si pa bo gradbišče ogledalo vsaj milijon turistov. To pa tudi šteje.