Osemdeseti rojstni dan Osnovne šole Toma Brejca Kamnik so učenci in učitelji pospremili z domiselno prireditvijo.

Osem desetletij, tisoče zgodb

Osnovna šola Toma Brejca, ena od dveh kamniških mestnih šol, praznuje osemdesetletnico. Osrednjo prireditev so pripravili v torek in se ob tem spomnili tudi ene od največjih prelomnic – temeljite prenove pred petimi leti.

Kamnik – Prireditev, ki so ji dali naslov 80 let, na tisoče mladosti, si je v telovadnici šole ogledala vrsta gostov, med drugim župan Matej Slapar, državna sekretarka ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk, oba kamniška poslanca Karla Urh in Matej Tonin, nadškof Stanislav Zore in številni drugi, učitelji pa so skupaj z učenci pripravili skoraj dveurni program, v katerem so se na hudomušen način sprehodili skozi vseh osem desetletij šole.

Nekdaj so imeli pouk celo v treh izmenah

Šolo so Kamničani začeli graditi leta 1939, ker pa je medtem prišla druga svetovna vojna, so jo dokončali Nemci, in sicer 1942. leta. Konec vojne je šola pričakala v zelo klavrnem stanju – šolska knjižnica je bila odpeljana, v telovadnici je bila mrtvašnica, učila so bila uničena, odstranjene so bile tudi električne in vodovodne napeljave.

S slovenskimi učitelji je šola svoja vrata znova odprla junija 1945. leta, takrat kot petletna šola, a v eni stavbi so se nadaljnja tri leta stiskali osnovna šola, nižja gimnazija in internat. V nadaljevanju se je šola imenovala Druga osnovna šola v Kamniku, pouk je potekal v dveh izmenah, na razredni stopnji celo v treh. Leta 1963 so zgradili sosednjo stavbno, v kateri je danes OŠ Frana Albrehta, in tja preselili gimnazijo.

Ime po domoljubu

Leta 1964 se je šola po slovenskem politiku in domoljubu preimenovala v OŠ Toma Brejca, kakor se imenuje še danes. V tistem obdobju je imela šola kar šest podružnic, in sicer vse šole v Tuhinjski dolini, in tako je bilo vse do ustanovitve OŠ Šmartno v Tuhinju leta 1996. Kljub temu je šolo še vedno spremljala prostorska stiska, zato so se leta 2008 začele priprave za temeljito prenovo šole, ki je bila končana v začetku leta 2014.

Učencev je vsako leto več

»Da se sanje človeku resnično uresničijo, ni vedno nujno. A mi smo imeli to srečo! Na prvi pogled je šlo za idilično situacijo. Kaj kmalu smo ugotovili, da je treba samo delovanje celotne organizacije postaviti na novo. Kar nekaj težav je bilo v smislu zagona na tehničnem področju, česar pred tem nismo bili vajeni, saj je bila stara stavba tehnično zelo preprosta. A to prilagajanje je bilo kar kmalu odpravljeno. Veliki prostori, fizična oddaljenost prostorov, veliko število kabinetov je v začetku nakazovalo, da so se učitelji začeli oddaljevati drug od drugega. K sreči smo se tega začeli zavedati in ponovno se je vzpostavila klima v zbornici, kot smo jo poznali že pred selitvijo. Obdobje zaznamuje tudi skokovit porast števila učencev – iz 422 pred desetimi leti na 642 v letošnjem letu, kar je posledica velikega števila priselitev v naš šolski okoliš. Z letošnjim šolskim letom smo morali kljub nedavno dograjeni šoli iz dveh kabinetov že pridobiti novo učilnico,« je med drugim povedala ravnateljica šole Mojca Rode Škrjanc in dodala, da je največji izziv, ki čaka šolo v naslednjem desetletju, ponovna vzpostavitev zaupanja v šolo, tudi v širšem kontekstu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

11/30

nedelja

13/31

ponedeljek

15/32

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

PRIREDITVE / Kranj, 20. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Sebenje, Tržič, Kovor, 20. avgust 2019

Z rednim avtobusom in kolesi po doživetja narave, zgodovine in podeželja

 

 
 

 

 
 
 

Lovci zavračajo očitke, da ne lovijo volka / 21:18, 17. avgust

Če bi bila naša politika sposobna do tega sploh nebi prišlo.

Gorenjski župani na dopustu / 21:15, 17. avgust

Zakaj naši politiki tako radi hodijo v Srbijo?
No nas je 1991 leta napadel? Srbska Vodka.

Nova civilna družba / 19:18, 17. avgust

V šali bi rekel:

grem stavit, da je Kavčič dal Nagliču za pir, da ta dela na GG reklamo zanj.

Vrednote moramo živeti / 19:14, 17. avgust

"V naši družbi velikokrat rečemo, da nimamo več vrednot. Ni res, vrednote so, samo premalo jih živimo."____________Bolj nesmiselnega stavka ...

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...