Ena od dveh novih zaplavnih pregrad nad vasjo; Direkcija RS za vode je v petek, na svetovni dan voda, pripravila ogled v sklopu dneva odprtih vrat.

Koroška Bela je že bolj varna

V teh dneh vodarji zaključujejo dela na hudourniku Bela. Koroško Belo zdaj varujeta dve novi zaplavni pregradi, prav tako je že zaključena sanacija regulacije Bele v vasi.

In kateri ukrepi bodo v prihodnje še izvedeni? Že v prihodnjih tednih bodo na plazu Čikla namestili sistem opazovanja s kamerami in tipali, ki bodo zaznavala premike na plazu in v strugi potoka. Denar – 40 tisoč evrov – je zagotovila Občina Jesenice. Uprava za zaščito in reševanje pa pripravlja tudi projekt vzpostavitve sistema alarmiranja.

Koroška Bela – Vas Koroška Bela je že bolj varna pred plazovi. Opozorila geologov, da bi milijoni kubičnih metrov materiala lahko ogrozili vas, je država vzela resno in lani začela izvajati prve ukrepe za zagotovitev večje varnosti. Najprej so z delom začeli vodarji, avgusta lani je Vodnogospodarsko podjetje (VGP) Kranj začelo sanacijo struge potoka Bela v vasi. Struga je bila zaraščena, zidovi so bili razpokani, pragovi poškodovani, v njej pa je bilo veliko skal, ostankov vejevja, dreves ... V zadnjih mesecih so regulacijo struge na dolžini enega kilometra v celoti obnovili in očistili naplavljen material, dela pa po besedah tehničnega direktorja VGP Kranj Borislava Majkića že zaključili.

Obenem je država zagotovila denar za ureditev zaplavnih pregrad nad vasjo, ki so namenjene zadrževanju materiala, ki ga hudournik prinese iz zalednih grap. Tako so prvo prodno pregrado pri vodohranu obnovili in povišali, eno obstoječo pa izpraznili. Zgradili pa so še dve novi pregradi in tudi tu se bodo dela v nekaj dneh zaključila.

Po besedah Urbana Ilca iz Direkcije RS za vode bi zaplavne pregrade teoretično zadržale pet tisoč kubičnih metrov materiala, v praksi pa še bistveno več, od 20 do 30 tisoč kubičnih metrov. Na vprašanje, ali je torej Koroška Bela zdaj varna pred plazovi, sta tako Majkić kot Ilc odgovorila, da je pojem varnosti sicer relativen, vsekakor pa je ogroženost vasi zaradi hudourniškega dogodka ali celo drobirskega toka zdaj zmanjšana.

Po besedah Urbana Ilca so dosedanji ukrepi stali več kot 700 tisoč evrov; financirala jih je država, to pa je bil tudi eden večjih projektov na tem področju v zadnjih dveh letih. Za potrebe urejanja prodnih pregrad so morali urediti tudi gozdno cesto, dela je financirala Občina Jesenice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/23

nedelja

9/24

ponedeljek

10/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 13. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 14. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, Cerkje, 14. julij 2020

Kolesarska izleta

FILM / Jesenice, 14. julij 2020

Pavarotti

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 15. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 16. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Krvavi Kongo / 22:57, 11. julij

Točno tako Leopold ni bil nikoli v Kongu, Hitler ni bil nikoli v taborišču, Tito ni bil nikoli na Golem Otoku, a ljudje so umirali kot po...

Ohranjajo vleko ploha / 22:43, 11. julij

Do pred kratkim je živel v Kranju in so bili vsi ostali Slovenci za njega Neslovenci primorci so bili Italijani, Štajerci Turki, Dolenci pa ...

Ohranjajo vleko ploha / 22:37, 11. julij

Imam nažalost švagerja, pameten da kar po šivih poka, v življenju pa mu ni uspelo popolnoma, nič sovraži vse kar ni Gorensko in Srbsko tipičen Šovinist

Ohranjajo vleko ploha / 22:33, 11. julij

Ja gdo? katera Gorenka, pa še hoče Gorenca za Moža?
Če prav nič ne znajo so najbol pametni, dopoldan sovražijo sami sebe popoldan pa celi svet.

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 16:12, 10. julij

"Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?"
---------------------------
V Srbiji v samostanu Studenica imaju fraj. Ne vem pa če imajo žar.
Če ostaneš dol, ti ga jaz kupim.
Ajd.

V četrtek sedemnajst novih okužb / 15:27, 10. julij

Kdo bo skrbel za naše zdravje, če zboli vladni govorec Jelko ?

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 10:33, 10. julij

Cerkev Sv. Metoda in Cirila v LJ ponuja celotno ponudbo od žara do trubaćev. Gospod 20% pride civilno poročit v park pred cerkvijo.