Ena od dveh novih zaplavnih pregrad nad vasjo; Direkcija RS za vode je v petek, na svetovni dan voda, pripravila ogled v sklopu dneva odprtih vrat.

Koroška Bela je že bolj varna

V teh dneh vodarji zaključujejo dela na hudourniku Bela. Koroško Belo zdaj varujeta dve novi zaplavni pregradi, prav tako je že zaključena sanacija regulacije Bele v vasi.

In kateri ukrepi bodo v prihodnje še izvedeni? Že v prihodnjih tednih bodo na plazu Čikla namestili sistem opazovanja s kamerami in tipali, ki bodo zaznavala premike na plazu in v strugi potoka. Denar – 40 tisoč evrov – je zagotovila Občina Jesenice. Uprava za zaščito in reševanje pa pripravlja tudi projekt vzpostavitve sistema alarmiranja.

Koroška Bela – Vas Koroška Bela je že bolj varna pred plazovi. Opozorila geologov, da bi milijoni kubičnih metrov materiala lahko ogrozili vas, je država vzela resno in lani začela izvajati prve ukrepe za zagotovitev večje varnosti. Najprej so z delom začeli vodarji, avgusta lani je Vodnogospodarsko podjetje (VGP) Kranj začelo sanacijo struge potoka Bela v vasi. Struga je bila zaraščena, zidovi so bili razpokani, pragovi poškodovani, v njej pa je bilo veliko skal, ostankov vejevja, dreves ... V zadnjih mesecih so regulacijo struge na dolžini enega kilometra v celoti obnovili in očistili naplavljen material, dela pa po besedah tehničnega direktorja VGP Kranj Borislava Majkića že zaključili.

Obenem je država zagotovila denar za ureditev zaplavnih pregrad nad vasjo, ki so namenjene zadrževanju materiala, ki ga hudournik prinese iz zalednih grap. Tako so prvo prodno pregrado pri vodohranu obnovili in povišali, eno obstoječo pa izpraznili. Zgradili pa so še dve novi pregradi in tudi tu se bodo dela v nekaj dneh zaključila.

Po besedah Urbana Ilca iz Direkcije RS za vode bi zaplavne pregrade teoretično zadržale pet tisoč kubičnih metrov materiala, v praksi pa še bistveno več, od 20 do 30 tisoč kubičnih metrov. Na vprašanje, ali je torej Koroška Bela zdaj varna pred plazovi, sta tako Majkić kot Ilc odgovorila, da je pojem varnosti sicer relativen, vsekakor pa je ogroženost vasi zaradi hudourniškega dogodka ali celo drobirskega toka zdaj zmanjšana.

Po besedah Urbana Ilca so dosedanji ukrepi stali več kot 700 tisoč evrov; financirala jih je država, to pa je bil tudi eden večjih projektov na tem področju v zadnjih dveh letih. Za potrebe urejanja prodnih pregrad so morali urediti tudi gozdno cesto, dela je financirala Občina Jesenice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

13/18

ponedeljek

13/21

torek

11/16

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

IZLETI / Kranj, 1. junij 2019

Lovrenška jezera, Ribniški vrh

IZLETI / Tržič, 2. junij 2019

Na tradicionalno romanje v Glinje na Koroško

IZLETI / Kranj, Šenčur, 6. junij 2019

Srečanje upokojencev Gorenjske

 

 
 

 

 
 
 

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.