Ena od dveh novih zaplavnih pregrad nad vasjo; Direkcija RS za vode je v petek, na svetovni dan voda, pripravila ogled v sklopu dneva odprtih vrat.

Koroška Bela je že bolj varna

V teh dneh vodarji zaključujejo dela na hudourniku Bela. Koroško Belo zdaj varujeta dve novi zaplavni pregradi, prav tako je že zaključena sanacija regulacije Bele v vasi.

In kateri ukrepi bodo v prihodnje še izvedeni? Že v prihodnjih tednih bodo na plazu Čikla namestili sistem opazovanja s kamerami in tipali, ki bodo zaznavala premike na plazu in v strugi potoka. Denar – 40 tisoč evrov – je zagotovila Občina Jesenice. Uprava za zaščito in reševanje pa pripravlja tudi projekt vzpostavitve sistema alarmiranja.

Koroška Bela – Vas Koroška Bela je že bolj varna pred plazovi. Opozorila geologov, da bi milijoni kubičnih metrov materiala lahko ogrozili vas, je država vzela resno in lani začela izvajati prve ukrepe za zagotovitev večje varnosti. Najprej so z delom začeli vodarji, avgusta lani je Vodnogospodarsko podjetje (VGP) Kranj začelo sanacijo struge potoka Bela v vasi. Struga je bila zaraščena, zidovi so bili razpokani, pragovi poškodovani, v njej pa je bilo veliko skal, ostankov vejevja, dreves ... V zadnjih mesecih so regulacijo struge na dolžini enega kilometra v celoti obnovili in očistili naplavljen material, dela pa po besedah tehničnega direktorja VGP Kranj Borislava Majkića že zaključili.

Obenem je država zagotovila denar za ureditev zaplavnih pregrad nad vasjo, ki so namenjene zadrževanju materiala, ki ga hudournik prinese iz zalednih grap. Tako so prvo prodno pregrado pri vodohranu obnovili in povišali, eno obstoječo pa izpraznili. Zgradili pa so še dve novi pregradi in tudi tu se bodo dela v nekaj dneh zaključila.

Po besedah Urbana Ilca iz Direkcije RS za vode bi zaplavne pregrade teoretično zadržale pet tisoč kubičnih metrov materiala, v praksi pa še bistveno več, od 20 do 30 tisoč kubičnih metrov. Na vprašanje, ali je torej Koroška Bela zdaj varna pred plazovi, sta tako Majkić kot Ilc odgovorila, da je pojem varnosti sicer relativen, vsekakor pa je ogroženost vasi zaradi hudourniškega dogodka ali celo drobirskega toka zdaj zmanjšana.

Po besedah Urbana Ilca so dosedanji ukrepi stali več kot 700 tisoč evrov; financirala jih je država, to pa je bil tudi eden večjih projektov na tem področju v zadnjih dveh letih. Za potrebe urejanja prodnih pregrad so morali urediti tudi gozdno cesto, dela je financirala Občina Jesenice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/28

nedelja

16/27

ponedeljek

16/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

GLEDALIŠČE / Križe, 25. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

GLASBA / Lom pod Storžičem, 25. avgust 2019

Koncert mladih glasbenikov

OBVESTILA / Predoslje, Struževo, 25. avgust 2019

Prikaza oživljanja

PRIREDITVE / Soriška planina, 25. avgust 2019

Spust z gorskimi kolesi

PRIREDITVE / Kranj, 26. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 26. avgust 2019

Mesečno srečanje Prerojenih

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2019

Pohod na Piz Boe

PRIREDITVE / Kranj, 27. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

V hribe osemkrat poletela tudi dežurna ekipa z Brnika / 23:06, 22. avgust

Vsa čast GRS - vsem, ki poznajo kozje stezice v skalah, da rešujejo ljudi. Ponoči, v mrazu, popoldan v nedeljo, kadarkoli. Nad previsi, vse...

Še enkrat bi bila mlada / 21:17, 22. avgust

Ja obisk sorodnikov...……. da se bodo stepli za dediščino. Pa KS, RK in župan pa še kakšen iz RKC. Bolj si star, več se ti jih nalima čestit...

Trikrat preverjali hitrost / 20:58, 22. avgust

Če so ugotovili samo toliko kršitev, potem so fer. Ker za XY km nad dovoljeno hitrostjo (na hinavskih točkah) nekoga lahko olupiš, da bo č...

Volk in kmet (sodobna basen) / 20:07, 22. avgust

Rdeča kapica je vprašala babico, zakaj ima tako velke oči.
Je rekla babica, a ne vidiš, da serjem.

Volk in kmet (sodobna basen) / 18:47, 22. avgust

Medvedja toleranca V Gorjah zvoni, da se turn maje,a medved boji se ga ne.Na Revovci (100 m od hiš v Spodnjih Gorjah) razdre čebelnjak,da po...

Trikrat preverjali hitrost / 17:17, 22. avgust

PREVOD ZGORNJEGA ČLANKA v eni povedi:


polnili so občinski proračun.

Gorenjski bi dodali tudi Vrhniko / 12:38, 22. avgust

Na Vrhniki nočejo biti Gorenjci ?! :)
haha