Janezu se je na risbo podpisal tenorist svetovnega slovesa Jose Carreras (njegov podpis je levo spodaj). / Foto: Tina Dokl

Podpisal se mu je Jose Carreras

Škofjeloškega slikarja Janeza Plestenjaka, ki je tudi ljubitelj dobre glasbe, pogosto videvamo na koncertih s skicirko v roki. Na nedavnem koncertu Joseja Carrerasa v Stožicah je upodobil njegov nastop na odru in mu na koncu pokazal risbo, slavni tenorist pa se mu je nanjo podpisal.

Janez Plestenjak pripada znani škofjeloški umetniški družini: slikarja sta njegova sestra Dora Plestenjak in nečak Domen Slana, Janezov sin Matej je akademski kipar, hči Petra odlična rezbarka, še en nečak pa glasbenik Jan Plestenjak. Janezova prevladujoča slikarska tehnika je risba, med motivi pa živalski svet. Živali riše od otroških let, najraje ptice, sicer pa je vse življenje tudi vzreditelj psov. Dolga leta se je ukvarjal z vzrejo novofundlandcev (iz njegovega legla je tudi Jakob iz filma Sreča na vrvici, v resnici pes po imenu Ron, ki se je skotil leta 1969), zdaj se z yorshirskimi terierji in pasmo jack russel terier. Kot poznavalec živali je v preteklosti veliko risal za učbenike za veterinarsko fakulteto, živali je risal tudi v vseh evropskih živalskih vrtovih.

Janez Plestenjak pa poleg ptičjega petja rad posluša tudi dobro glasbo in je reden obiskovalec koncertov v domačem Sokolskem domu, glasbenih prizorišč na prostem in koncertnih dvoran v Sloveniji, glasbo pa vselej združi z upodabljajočo umetnostjo. Na koncert si prinese skicirko in upodobi koncertno dogajanje. Pravi, da ga glasba motivira k ustvarjanju. »Na koncertih se običajno zelo mudi, risba mora nastati hitro, a za njeno svežino je to zelo dobro. Res pa imam zaradi tega nekaj manj od koncerta samega,« priznava likovni umetnik, ki na koncertih zbira tudi podpise nastopajočih glasbenikov. Ima jih že celo vrsto, tako od domačih kot tujih umetnikov, pokaže svojo skicirko. Poleg glasbenikov je v risbo ujel tudi nedavno Glasovo prejo s pisateljem Ivanom Sivcem. In seveda njegov podpis.

Še zelo sveži pa so vtisi s koncerta svetovno znanega tenorista Joseja Carrerasa, ki je na svoji poslovilni turneji nedavno nastopil v ljubljanskih Stožicah. Na nastopu ga je spremljal simfonični orkester RTV Slovenija, gosta sta bila tudi sopranistka Marina Zadro iz Zagreba in Janezov nečak Jan Plestenjak. Sijajen koncert je bil, pevec na odru še malo ni kazal svojih let in tudi spremljajoči glasbeniki so izvrstno izvedli koncert. Janezu pa je poleg glasbe šlo tudi za risbo. Prizor s Carrerasom na odru je risal iz sedme vrste, kjer je bilo precej temno, in risbo izgotovil do konca koncerta. Želel je narisati tudi nečaka Jana, pa mu je zmanjkalo časa. Za risarja je dobro, kadar skladba traja dlje časa, se pošali umetnik.

Seveda je želel na risbo pridobiti tudi glasbenikov podpis. Po koncu koncerta se je težko prebil v zaodrje, kajti Carreras je bil na koncertu zelo varovana oseba. Po daljšem prepričevanju njegovega osebja in po tem, ko jim je izročil risbo, češ naj jo pokažejo pevcu, ga je ta sprejel in se mu na risbo tudi podpisal.

»Žal je srečanje trajalo le kratko in nisem imel priložnosti, da bi se z njim pogovoril kaj več. Z menoj je bila vnukinja Veronika, ki se uči špansko in bi nama lahko tolmačila,« je dejal Janez. A tudi kratko srečanje je nanj naredilo velik vtis in še utrdilo njegovo prepričanje, da so veliki umetniki običajno zelo prijetni in prav nič zvezdniški ljudje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/30

petek

14/30

sobota

16/30

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 20. julij 2019

Na Porze

IZLETI / Šenčur, 20. julij 2019

Čez Luknjo v Zadnjico

PRIREDITVE / Kranj, 20. julij 2019

Slovesnost na Šmarjetni gori

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost v Kokri

PRIREDITVE / Žabnica, 20. julij 2019

Gasilska veselica

PRIREDITVE / Preddvor, 20. julij 2019

Spominska slovesnost

PREDAVANJA / Kranj, 20. julij 2019

Proučevanje Svetega pisma

 

 
 

 

 
 
 

Ohranjanje spomina / 21:10, 17. julij

G Primož pa še kdo in ne jemati osebno.Po zaslugah "herojev" NOB je v YU nastal totalitarni komunistični sistem z več kot 500000 žrtev izve...

Ohranjanje spomina / 14:10, 17. julij

Ne pozabimo, pohodniki povzročajo po hribih erozijo tal.
Kredarica je pa najvišje ležeče smetišče v Sloveniji.
Če kdo tega ne razume, naj me kontaktira.
A še kej?

Ohranjanje spomina / 13:58, 17. julij

Se strinjam, Primož
lp

Na vzponu v Davčo je slavil Aleš Pirih / 13:56, 17. julij

Super!

Ohranjanje spomina / 11:58, 17. julij

Deželan,
Zmerjam? Samo pišem dejstva, taka je pač zgodovinska resnica, so heroji in so zarukanci, takle mamo ja..
Ponosen sem, da sem potomec heroja !

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:47, 17. julij

Tako je, bo pa zanimivo videti kako se bo spopadel v Ljubljani z raznoraznimi lobiji, na Jesenicah jim je menda dobro pariral..

Poklukar odhaja v Ljubljano / 11:38, 17. julij

Čestitke za pogum!

Eden bolj sposobnih ljudi, kar jih poznam