Janezu se je na risbo podpisal tenorist svetovnega slovesa Jose Carreras (njegov podpis je levo spodaj). / Foto: Tina Dokl

Podpisal se mu je Jose Carreras

Škofjeloškega slikarja Janeza Plestenjaka, ki je tudi ljubitelj dobre glasbe, pogosto videvamo na koncertih s skicirko v roki. Na nedavnem koncertu Joseja Carrerasa v Stožicah je upodobil njegov nastop na odru in mu na koncu pokazal risbo, slavni tenorist pa se mu je nanjo podpisal.

Janez Plestenjak pripada znani škofjeloški umetniški družini: slikarja sta njegova sestra Dora Plestenjak in nečak Domen Slana, Janezov sin Matej je akademski kipar, hči Petra odlična rezbarka, še en nečak pa glasbenik Jan Plestenjak. Janezova prevladujoča slikarska tehnika je risba, med motivi pa živalski svet. Živali riše od otroških let, najraje ptice, sicer pa je vse življenje tudi vzreditelj psov. Dolga leta se je ukvarjal z vzrejo novofundlandcev (iz njegovega legla je tudi Jakob iz filma Sreča na vrvici, v resnici pes po imenu Ron, ki se je skotil leta 1969), zdaj se z yorshirskimi terierji in pasmo jack russel terier. Kot poznavalec živali je v preteklosti veliko risal za učbenike za veterinarsko fakulteto, živali je risal tudi v vseh evropskih živalskih vrtovih.

Janez Plestenjak pa poleg ptičjega petja rad posluša tudi dobro glasbo in je reden obiskovalec koncertov v domačem Sokolskem domu, glasbenih prizorišč na prostem in koncertnih dvoran v Sloveniji, glasbo pa vselej združi z upodabljajočo umetnostjo. Na koncert si prinese skicirko in upodobi koncertno dogajanje. Pravi, da ga glasba motivira k ustvarjanju. »Na koncertih se običajno zelo mudi, risba mora nastati hitro, a za njeno svežino je to zelo dobro. Res pa imam zaradi tega nekaj manj od koncerta samega,« priznava likovni umetnik, ki na koncertih zbira tudi podpise nastopajočih glasbenikov. Ima jih že celo vrsto, tako od domačih kot tujih umetnikov, pokaže svojo skicirko. Poleg glasbenikov je v risbo ujel tudi nedavno Glasovo prejo s pisateljem Ivanom Sivcem. In seveda njegov podpis.

Še zelo sveži pa so vtisi s koncerta svetovno znanega tenorista Joseja Carrerasa, ki je na svoji poslovilni turneji nedavno nastopil v ljubljanskih Stožicah. Na nastopu ga je spremljal simfonični orkester RTV Slovenija, gosta sta bila tudi sopranistka Marina Zadro iz Zagreba in Janezov nečak Jan Plestenjak. Sijajen koncert je bil, pevec na odru še malo ni kazal svojih let in tudi spremljajoči glasbeniki so izvrstno izvedli koncert. Janezu pa je poleg glasbe šlo tudi za risbo. Prizor s Carrerasom na odru je risal iz sedme vrste, kjer je bilo precej temno, in risbo izgotovil do konca koncerta. Želel je narisati tudi nečaka Jana, pa mu je zmanjkalo časa. Za risarja je dobro, kadar skladba traja dlje časa, se pošali umetnik.

Seveda je želel na risbo pridobiti tudi glasbenikov podpis. Po koncu koncerta se je težko prebil v zaodrje, kajti Carreras je bil na koncertu zelo varovana oseba. Po daljšem prepričevanju njegovega osebja in po tem, ko jim je izročil risbo, češ naj jo pokažejo pevcu, ga je ta sprejel in se mu na risbo tudi podpisal.

»Žal je srečanje trajalo le kratko in nisem imel priložnosti, da bi se z njim pogovoril kaj več. Z menoj je bila vnukinja Veronika, ki se uči špansko in bi nama lahko tolmačila,« je dejal Janez. A tudi kratko srečanje je nanj naredilo velik vtis in še utrdilo njegovo prepričanje, da so veliki umetniki običajno zelo prijetni in prav nič zvezdniški ljudje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

pretežno jasno
vlažnost: 37 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

2/20

petek

0/20

sobota

2/22

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 19. april 2019

Velikonočni izlet po jadranskih otokih

PRIREDITVE / Jesenice, Tržič, 19. april 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. april 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. april 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. april 2019

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Jesenice, 19. april 2019

Slovenske fotografinje se predstavijo

RAZSTAVE / Šenčur, 19. april 2019

Pogledi sopotij

PRIREDITVE / Jesenice, 20. april 2019

Blagoslov jedi

 

 
 

 

 
 
 

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...

Branja drevesom / 06:41, 18. april

Nade wszystko należy r?wnież pamiętać, że liposukcja to nie metoda odchudzania, a już na pewno nie metoda trwała w efektach – tłuszcz.Grzego...

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?

Najditelja znova na Mežakli / 20:05, 17. april

Največ bi naredu tvoj fotr preden te je delal, da bi odskoču !

Najditelja znova na Mežakli / 18:26, 17. april

Da ne boš mislu, da imam kaj prot teb.
Evo dokaza:
me je bralka Glasa vprašala, če sem prepričan, da te ni meteorit vsaj oplazil, sem ji rekel, da bi te, če ne bi odskoču.

Najditelja znova na Mežakli / 17:35, 17. april

Hehe, majmun, tud smešen nis, si pa korajžen, to pa, ampak tkole s fejk imeni na netu se to da ane..

Najditelja znova na Mežakli / 16:19, 17. april

Kar nekaj bralcev Glasa me je vprašalo, če je meteorit mogoče slučajno zadel Primoža?
Sem rekel, da ne, da ima to prirojen.