Mame

Bliža se 25. marec, dan, ko bomo v središču pozornosti mame. Po zadnjih podatkih statističnega urada nas je v Sloveniji nekaj manj kot 673 tisoč. Sama sem mamica sedem let in pol. Kot še mnoge druge se bom v ponedeljek iskreno razveselila voščilnic z lepimi verzi, risbic, rožic ..., s katerimi nam otroci na materinski dan še bolj zlezejo pod kožo. Drobne pozornosti, ki sta mi jih punčki doslej namenili za materinski dan, skrbno hranim in mi bodo za vedno dragocen spomin.

Pravijo, da je materinstvo nekaj najlepšega. Res je, z rojstvom otroka izkusiš brezpogojno ljubezen do malega nemočnega bitja in tudi spremeniš pogled na svet, ugotoviš, kaj je tisto, kar v življenju zares šteje. A roko na srce, romantična predstava o materinstvu se običajno hitro razblini – ni vedno vse tako lepo in enostavno, s seboj prinaša tudi naporne trenutke. Četudi se na prihod otroka in vzgojo skušaš karseda pripraviti in v želji po novih znanjih odpreš tudi marsikateri priročnik, kaj hitro ugotoviš, da je teorija eno, praksa pa nekaj povsem drugega. Ni mame, ki se ne bi kdaj srečala z dvomi, občutki negotovosti, se spraševala, ali je ravnala prav ali narobe.

Materinstvo je zagotovo nenehen izziv, ki mu ni enostavno biti kos, še zlasti, ker naj bi sodobna mama hkrati blestela na več področjih: tudi v domači kuhinji, iz katere naj bi se nenehno širil prijeten vonj, v partnerski zvezi in službi, ob vsem tem pa naj bi bila videti še – spočita in mladostna. Kot zanimivost: slovenske matere smo med najbolj delavnimi, saj smo po odstotku zaposlenih med prvimi tremi v EU. V službo hodi celo več kot osemdeset odstotkov mater (starih od 25 do 54 let) treh ali več otrok, kar je 23 odstotkov več od povprečja EU.

Ko se nabere preveč vsega, se marsikdaj vprašam, kako to uspeva drugim. Mamicam, ki imajo doma še kakšnega otroka več kot jaz ali pa morebiti celo takšnega z razvojno težavo. Neredko se spomnim tudi na besede mamice petih majhnih otrok, s katero sem se pogovarjala ob lanskem materinskem dnevu. Verjame, da so ji otroci, med katerimi sta dva para dvojčkov, in tudi hudi, včasih že kar ekstremni napori namenjeni, da bi postala močnejša oseba, da bi osebnostno (z)rasla.

Ja, materinstvo te zagotovo »okrepi«, a na glede na vse, kar nam prinaša, tako lepega kot tistega malce manj prijetnega, lahko rečem, da nobeno obdobje v življenju ni in verjetno tudi ne bo imelo večjega smisla. Ko se ob pogledu na hčerki, ki sta iz dneva v dan večji, zavem, kako hitro minevajo leta, me stisne, in če bi le lahko, bi čas kar ustavila.

Oddaj svoj komentar

Kranj 12°


vlažnost: 58 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

2/18

četrtek

2/20

petek

1/20

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2019

Krščanska glasba in beseda

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. april 2019

Mesečno srečanje ob humanistiki

IZLETI / Naklo, 18. april 2019

S kolesom do Brega ob Kokri

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. april 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, Tržič, 18. april 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. april 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Naklo, 18. april 2019

S kolesom do Brega ob Kokri

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. april 2019

Mesečno srečanje ob humanistiki

 

 
 

 

 
 
 

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...

Branja drevesom / 06:41, 18. april

Nade wszystko należy r?wnież pamiętać, że liposukcja to nie metoda odchudzania, a już na pewno nie metoda trwała w efektach – tłuszcz.Grzego...

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?

Najditelja znova na Mežakli / 20:05, 17. april

Največ bi naredu tvoj fotr preden te je delal, da bi odskoču !

Najditelja znova na Mežakli / 18:26, 17. april

Da ne boš mislu, da imam kaj prot teb.
Evo dokaza:
me je bralka Glasa vprašala, če sem prepričan, da te ni meteorit vsaj oplazil, sem ji rekel, da bi te, če ne bi odskoču.

Najditelja znova na Mežakli / 17:35, 17. april

Hehe, majmun, tud smešen nis, si pa korajžen, to pa, ampak tkole s fejk imeni na netu se to da ane..

Najditelja znova na Mežakli / 16:19, 17. april

Kar nekaj bralcev Glasa me je vprašalo, če je meteorit mogoče slučajno zadel Primoža?
Sem rekel, da ne, da ima to prirojen.