Predsednik uprave Gorenjske banke Mario Henjak in izvršna direktorica AIK banke Jelena Galić napovedujeta rast tržnega deleža Gorenjske banke v Sloveniji. / Foto: Gorazd Kavčič

Še letos želijo povečati tržni delež

V Gorenjski banki nameravajo s pomočjo nove večinske lastnice srbske AIK banke okrepiti poslovanje s prebivalstvom tudi izven gorenjske regije.

Prvi rezultat sodelovanja Gorenjske banke in AIK banke so ugodnejše tarife za slovenska podjetja, ki poslujejo na srbskem trgu, in za srbska, ki poslujejo v Sloveniji. Komitenti obeh bank pa lahko brez provizije uporabljajo bankomate obeh bank v Sloveniji in Srbiji.

Ljubljana, Kranj – »Gorenjska banka tudi po spremembi lastništva ostaja samostojna banka, ki deluje v skladu s slovensko in evropsko bančno regulativo. Osnovna naloga banke je ohranitev visoke varnosti vseh depozitov, razvijanje konkurenčnih bančnih produktov in istočasno skrb za stroškovno učinkovito poslovanje,« je ta teden po končanem prevzemu Gorenjske banke s strani srbske AIK banke v lasti poslovneža Miodraga Kostića poudaril predsednik uprave Gorenjske banke Mario Henjak. Ob tem je na vprašanje Gorenjskega glasa zagotovil, da bodo ohranili tako sedež kot tudi ime banke. »Bili smo in ostali bomo ponos Gorenjske, sedež ostaja v Kranju, tudi ne vidim razloga za spremembo vizualne podobe banke,« je namreč dejal. Bistveno tudi ne bodo spreminjali števila zaposlenih, bo pa treba tiste, ki so se do zdaj ukvarjali z enostavnimi transakcijami, usposobitza svetovanje komitentom, je pojasnil.

Henjak poudarja, da je Gorenjska banka v AIK banki, ki je v prevzemnem postopku pridobila 90,11 odstotka lastniškega deleža, dobila strateškega lastnika, ki je tudi zagotovil vso podporo pri nadaljnjem razvoju banke: »S tem se formira bančna skupina, ki bo imela v prihodnosti pomembno vlogo tako v Sloveniji kot v širši regiji. Naša usmeritev je tudi skladna z osnovno politiko AIK banke.«

»AIK banka bo Gorenjski banki nudila dodatno pomoč pri njenih načrtih, da postane nacionalna, vseslovenska banka s trdno bazo komitentov, razvito poslovno mrežo, kvalitetnimi produkti, vse s ciljem povečanja učinkovitosti in kvalitete bančnih storitev,« je razložil Henjak.

»Naš strateški cilj je postati ena najbolj inovativnih in prepoznanih bank v Sloveniji. Da bi to lažje dosegli, bomo izkoristili sinergijo nove bančne skupine, v kateri bomo iskali nove priložnosti, ki nam jih nudi skupni nastop. Novo sodelovanje ponuja Gorenjski banki možnost medsebojne izmenjave inovacij, tehnologije, znanja in izkušenj. Da podčrtam: intenzivno investiramo v razvoj inovativnega poslovnega okolja in v razvoj novih bančnih produktov, še posebej v segmentu digitalnega bančništva. Smo redka banka v Sloveniji, ki danes razmišlja o velikem investicijskem ciklu, kar je istočasno velika priložnost za nas,« Henjak optimistično gleda na prihodnost Gorenjske banke, ki pod okriljem AIK banke načrtuje nadaljnjo poslovno rast. »Želimo prvič ohraniti svojo pozicijo na Gorenjskem in drugič biti fizično prisotni v vseh večjih slovenskih mestih. To bo že kaj kmalu vidno z odprtjem novih poslovalnic v Novem mestu, Kopru in Mariboru, naslednje letu pa tudi v drugih pomembnejših mestih. Želimo zadržati univerzalnost. Naš petodstotni tržni delež na slovenskem trgu želimo še letos povečati na sedem odstotkov. Želimo postati nacionalna banka tudi pri poslovanju s podjetji, kjer sicer že danes 'le' 30 odstotkov poslov ustvarimo v gorenjski regiji,« je še nanizal Henjak.

Predsednica izvršnega odbora AIK Banke in predsednica nadzornega sveta Gorenjske banke Jelena Galić je AIK banko predstavila kot eno vodilnih bank v Srbiji z več kot 500 milijonov evrov močno kapitalsko osnovo, ki ima 1,8 milijarde evrov bilančnih sredstev in 27-odstotno kapitalsko ustreznost. Prepoznana je tudi kot družbeno odgovorna družba, je dodala. Prevzem Gorenjske banke po njenih besedah dokazuje strateško usmerjenost AIK banke k širitvi na območju jugovzhodne regije. »Izpolnili smo tudi vse zahteve regulatorjev v Srbiji in Sloveniji ter istočasno tudi osrednjih evropskih institucij, zato smo še bolj ponosni na uspešnost prevzemnega projekta,« je poudarila. AIK je namreč s prevzemom Gorenjske banke vstopil tudi na trg Evropske unije.

»AIK banka je kot matična banka sposobna podpreti Gorenjsko banko pri cilju, da postane vseslovenska banka. Kot mama jo bomo podpirali pri vseh aktivnostih, ki bodo prinesle nove produkte, digitalizacijo, inovacije. V tem smislu pričakujemo določeno organsko rast Gorenjske banke v Sloveniji, morebitna širitev s prevzemi pa bo odvisna predvsem od prihodnjih razmer na trgu,« je razložila Galićeva. Ali je AIK banka v torek oddala tudi zavezujočo ponudbo za nakup Abanke, ni želela razkriti, je pa poudarila, da ima bančna skupina zadosti likvidnih sredstev, da bi tak nakup lahko izpeljala.

Na vprašanje, ali nameravajo iztisniti preostale male delničarje v Gorenjski banki, je Galićeva odgovorila, da so po koncu prevzemnega procesa »seveda vsi naslednji koraki usmerjeni proti ostalim delničarjem, kot predpisuje slovenska zakonodaja«.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°


vlažnost: 58 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

2/18

četrtek

2/20

petek

1/20

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2019

Krščanska glasba in beseda

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. april 2019

Mesečno srečanje ob humanistiki

IZLETI / Naklo, 18. april 2019

S kolesom do Brega ob Kokri

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. april 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, Tržič, 18. april 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. april 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Naklo, 18. april 2019

S kolesom do Brega ob Kokri

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. april 2019

Mesečno srečanje ob humanistiki

 

 
 

 

 
 
 

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...

Branja drevesom / 06:41, 18. april

Nade wszystko należy r?wnież pamiętać, że liposukcja to nie metoda odchudzania, a już na pewno nie metoda trwała w efektach – tłuszcz.Grzego...

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?

Najditelja znova na Mežakli / 20:05, 17. april

Največ bi naredu tvoj fotr preden te je delal, da bi odskoču !

Najditelja znova na Mežakli / 18:26, 17. april

Da ne boš mislu, da imam kaj prot teb.
Evo dokaza:
me je bralka Glasa vprašala, če sem prepričan, da te ni meteorit vsaj oplazil, sem ji rekel, da bi te, če ne bi odskoču.

Najditelja znova na Mežakli / 17:35, 17. april

Hehe, majmun, tud smešen nis, si pa korajžen, to pa, ampak tkole s fejk imeni na netu se to da ane..

Najditelja znova na Mežakli / 16:19, 17. april

Kar nekaj bralcev Glasa me je vprašalo, če je meteorit mogoče slučajno zadel Primoža?
Sem rekel, da ne, da ima to prirojen.