Sestanek na povabilo kranjskega župana Matjaža Rakovca v zvezi s problematiko preobremenjenosti družinskih zdravnikov v ZD Kranj in napovedanih odpovedi delovnih razmerij, če zdravnikom pristojni ne bodo prisluhnili. / Foto: arhiv MO Kranj

Pismo vladi, naj ukrepa

O problematiki preobremenjenosti družinskih zdravnikov v Zdravstvenem domu (ZD) Kranj in napovedanih enaindvajsetih odpovedih delovnih razmerij, če se stanje na področju družinske medicine ne bo izboljšalo, je bil sestanek na kranjski občini. Udeleženci sestanka bodo pismo z zahtevo po nujnih jasnih ukrepih naslovili na vlado.

Kranj – Družinski zdravniki v 34 ambulantah Zdravstvenemu domu (ZD) Kranj so preobremenjeni, delajo v izrednih razmerah, kar se tiče zagotavljanja varnosti obravnave, kot navajajo. Iz teh razlogov so že prenehali vpisovati nove paciente. Od 34 zdravnikov se jih je 21 odločilo, da bodo s prvim aprilom podali nepreklicno odpoved delovnega razmerja, če pristojni, konkretno minister za zdravje (do imenovanja novega ministra opravlja te dolžnosti predsednik vlade Marjan Šarec), do tedaj ne bodo implementirali njihovih zahtev, izraženih v njihovem javnem pismu. O vsem tem smo že obširno poročali. Na povabilo kranjskega župana Matjaža Rakovca so se pred dnevi v zvezi s tem sestali predstavniki Mestne občine Kranj, kranjske območne enote Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG), zastopnik pacientovih pravic za Gorenjsko in predstavniki družinskih zdravnikov. Da se področje družinske medicine že nekaj časa sooča z veliko preobremenjenostjo in veliko administriranja, pritrjuje direktor OZG Jože Veternik: »Položaj zdravnikov družinske medicine na Gorenjskem je v primerjavi s Slovenijo še težji, saj je zdravnik družinske medicine za skoraj deset odstotkov bolj obremenjen kot povprečni slovenski zdravnik; to še zlasti velja za ZD Kranj. Svet zavoda OZG je problematiko obravnaval na svoji redni seji in ugotovil, da gre za sistemske probleme, ki jih OZG kot delodajalec ne more rešiti.« Kot je pojasnil Veternik, so tudi na sestanku na kranjski občini ugotovili, da gre za reševanje sistemskih problemov, zato bodo pripravili javno pismo vladi, s katerim jo bodo opozorili, da je nujno treba pripraviti jasne ukrepe oziroma napovedi ukrepov, ki bi pomirili zdravnike družinske medicine, da ne bi prišlo do napovedanih odpovedi delovnega razmerja.

Vseh pacientov ne morejo kar odkloniti

Zastopnik pacientovih pravic za Gorenjsko Avgust Rebič je prisotne na sestanku seznanil s poročilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje o zdravstvenem varstvu in zdravju v Gorenjski regiji 2018, poročilo navaja enako število družinskih zdravnikov na število prebivalcev kot v drugih regijah. »Prav tako sem bil mnenja, da se lahko problem reši samo dolgoročno na sistemski ravni, in da tudi če spremenijo splošni dogovor in znižajo glavarino, problem ne bo rešen, s čimer so se prisotni strinjali. Predstavnici zdravnikov sta glede primerjave števila zdravnikov z drugimi regijami poudarili, da imajo probleme z odsotnostjo zdravnikov zaradi bolniških, porodniških in drugih odsotnosti, nadomestila za zdravnike ne najdejo in morajo obstoječi prevzeti njihovo delo. Jaz kot zastopnik sicer moram pojasniti pacientom, ki se obračajo name, da ga zdravnik mora sprejeti kot pacienta, če ga k temu zavezujejo sprejeti kriteriji s strani ZZZS, ki je njihov plačnik, bom pa ob pojasnitvi situacije svetoval pacientom, da se obrnejo k zdravnikom iz bližnjih regij, če je to možno, v primeru nepokretnih pacientov ali drugih vzrokov pa bom vztrajal, da morajo pacienta sprejeti, s tem pa sta se strinjali tudi predstavnici zdravnikov.«

Za ZD Kranj predvideni trije novi timi

Problematika, ki jo poudarjajo družinski zdravniki, bistveno presega pristojnosti ZZZS, hitrih rešitev v lokalnem okolju žal ni, je poudarila Nataša Čarman Korenjak, direktorica kranjske območne enote ZZZS. »ZZZS je v zadnjih letih namenil veliko pozornosti in dodatnih vlaganj v javno zdravstveno službo na primarni ravni. Lani smo zagotovili pogoje za nižanje delovnih obremenitev, saj smo zagotovili finančna sredstva za dodatnih 43 ambulant družinske medicine, ki so že začele delati. Število teh ambulant se je tako v zadnjih petih letih povečalo za 66, za kar na letni ravni namenjamo dodatnih 8,2 milijona evrov. ZZZS je bil lani pripravljen plačati še dodatnih 16 timov družinske medicine, vendar pa izobraževalni sistem temu ni sledil. Tudi letos načrtujemo nadaljnje širitve mreže ambulant družinske medicine, in sicer skladno z novimi specializanti, ki bodo v letu 2019 predvidoma zaključili specializacijo, za 32 timov oziroma ambulant, za kar bo ZZZS zagotovil dodatne 4,2 milijona evrov. Za ZD Kranj so predvideni trije novi timi.« ZZZS se aktivno vključuje tudi v iskanje rešitev v smeri administrativne razbremenitve družinskih zdravnikov, kar je ena od njihovih zahtev, je še pojasnila Nataša Čarman Korenjak. Je pa obenem opozorila, da reševanje problematike preobremenjenosti družinskih zdravnikov z odklanjanjem pacientov v trenutnih okoliščinah, ko novih zdravnikov (še) ni, ogroža zdravstveno in socialno varnost pacientov. »Zato menimo, da obremenjenosti družinskih zdravnikov ni možno reševati z odklanjanjem pacientov, na primer pri 1.895 glavarinskih količnikov, kot to pričakujejo nekateri zdravniki, saj bi to pomenilo, da bi lahko ostalo brez družinskega zdravnika in s tem brez zdravstvene in socialne varnosti v Sloveniji 325 tisoč odraslih oseb ... Takšna pričakovanja so povsem nerealna. Na ZZZS smo prepričani, da smo tudi v danih razmerah vsi deležniki dolžni s strpnim dialogom iskati najboljše možne rešitve, da pacientom zagotovimo pogoje za varno in kakovostno zdravljenje ter uresničevanje njihovih pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.«

Nadaljnje usmeritve bo sprejel novi minister

Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da intenzivno pripravljajo ukrepe, ki bodo na sistemski način uredili področje primarne ravni zdravstvene dejavnosti. »Načrtujemo zmanjšanje administrativnih ukrepov. Skupaj z ZZZS, Odborom za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije in Združenjem zdravstvenih zavodov Slovenije pripravljamo nov, prenovljen model financiranja primarne ravni zdravstvene dejavnosti, ki bo stimulativno naravnan. Prav tako ministrstvo letos predvideva razpis osemdeset do devetdeset specializacij za družinsko medicino,« so sporočili iz Službe za odnose z javnostmi ministrstva za zdravje in dodali, da je bilo na tem področju doslej izvedenih že več aktivnosti in da bo nadaljnje usmeritve na tem področju sprejel novi minister za zdravje, kandidat predsednika vlade je Aleš Šabeder, direktor UKC Ljubljana.

Za komentar v zvezi z aktualno problematiko oziroma zadnjim dogajanjem smo prosili tudi direktorico ZD Kranj Lili Gantar Žura, njenega odgovora do zaključka redakcije nismo prejeli. Zaključek nedavnega sestanka na kranjski občini pa je bil, kot je poudaril župan Matjaž Rakovec, da se poskusijo stvari glede kolektivnega odstopa preložiti in da se bodo na občini še naprej trudili, da se stvari nekako uredijo. Župan je predlagal tudi preučitev možnosti prerazporeditve družinskih zdravnikov po celotni Gorenjski.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

pretežno jasno
vlažnost: 88 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/18

četrtek

2/20

petek

2/21

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2019

Krščanska glasba in beseda

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. april 2019

Mesečno srečanje ob humanistiki

IZLETI / Naklo, 18. april 2019

S kolesom do Brega ob Kokri

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. april 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, Tržič, 18. april 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. april 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Naklo, 18. april 2019

S kolesom do Brega ob Kokri

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. april 2019

Mesečno srečanje ob humanistiki

 

 
 

 

 
 
 

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?

Najditelja znova na Mežakli / 20:05, 17. april

Največ bi naredu tvoj fotr preden te je delal, da bi odskoču !

Najditelja znova na Mežakli / 18:26, 17. april

Da ne boš mislu, da imam kaj prot teb.
Evo dokaza:
me je bralka Glasa vprašala, če sem prepričan, da te ni meteorit vsaj oplazil, sem ji rekel, da bi te, če ne bi odskoču.

Najditelja znova na Mežakli / 17:35, 17. april

Hehe, majmun, tud smešen nis, si pa korajžen, to pa, ampak tkole s fejk imeni na netu se to da ane..

Najditelja znova na Mežakli / 16:19, 17. april

Kar nekaj bralcev Glasa me je vprašalo, če je meteorit mogoče slučajno zadel Primoža?
Sem rekel, da ne, da ima to prirojen.

Branja drevesom / 15:02, 17. april

Med tem ko bodo brali drevesom, bi lahko posekal kar nekaj kubikov lesa.

Najditelja znova na Mežakli / 14:03, 17. april

Še sreča, da si je meteorit izbral kraj padca Mežaklo in ne stavbo občine...
Sicer bi ga pa Jožef lahko fajn unovčil pri kašnem bogatem Rusu, itak ni blo nobenmu jasno kje točno je ta kamen!