Zaradi prekinitve električnih vodov ob gradnji urgentnega bloka na spodnjem zunanjem parkirišču ob jeseniški bolnišnici še vedno ni možno postaviti zapornice in parkirnih avtomatov. / Foto: Gorazd Kavčič

Heta terja pol milijona evrov

Heta, slaba banka nekdanje banke Hypo, od jeseniške bolnišnice zahteva dobre pol milijona evrov, ker že več let ne more zaračunavati parkirnine na spodnjem zunanjem parkirišču na območju bolnišnice.

Kranj – Na kranjskem okrožnem sodišču so v petek začeli obravnavati tožbo Hete Asset Resolution, slabe banke nekdanje banke Hypo, ki od Splošne bolnišnice Jesenice zahteva skoraj 540 tisoč evrov odškodnine, ker ji bolnišnica ne omogoča upravljanja zunanjega spodnjega parkirišča v obsegu, kot ga določa pogodba. Na parkirišču, ki ga Heta upravlja po stečaju družbe Avioprojekt, namreč po izgradnji urgentnega bloka v letu 2014 ni možno več postaviti zapornice in zaračunavati parkirnine, saj so bili med gradnjo prekinjeni električni vodi, je razložil pooblaščenec tožnice Dušan Mitrović.

Po besedah odvetnika Mitrovića je Heta upravičena parkirišče upravljati na način, da se infrastruktura poveže v električno omrežje za delovanje zapornic, parkirnih avtomatov in videonadzora, kar pa ji je onemogočeno, ker nima povezave z električnimi vodi. »To povezavo je bolnišnica prekinila pri gradnji urgentnega bloka leta 2014 in od takrat onemogoča Heti, da bi jo vzpostavila nazaj,« je pojasnil.

Zaposleni v bolnišnici medtem na tem parkirišču parkirajo brezplačno, je še opozoril Mitrović: »Heta se zaveda, da gre za bolnišnico in da je v javnem interesu, da parkiranje poteka nemoteno. Nikakor se ne želi okoriščati na račun pacientov, je pa to še vedno komercialna pogodba, v kateri se je Heta oziroma njena pravni prednik zavezal za protidajatev, torej izgradnjo garažne hiše z omogočanjem določenih parkirnih mest bolnišnici, a na drugi strani od tega praktično nima nikakršnih dohodkov, ker ne more pobirati parkirnine.« Odškodninski zahtevek v višini 540.000 evrov predstavlja izračunani izpad prihodka od parkirnin od leta 2016 naprej, ko je Heta od družbe Avioprojekt v stečaju prevzela upravljanje parkirišč na podlagi tripartitne pogodbe, sklenjene med takratnim Hypo leasingom, Avioprojektom in bolnišnico, je razložil.

Direktor jeseniške bolnišnice Janez Poklukar po drugi strani pravi, da bo bolnišnica izkoristila vse pravne možnosti za zaščito javnega interesa in javnih sredstev. Pooblaščenec bolnišnice Dejan Vovk je ob tem pojasnil, da gre za kompleksna razmerja iz časa graditve garažne hiše leta 2008, pri čemer Avioprojekt zaradi finančnih težav ni izpolnil vseh svojih obveznosti. »Zadevo je prevzela Heta, ki se je postavila na stališče, da svojih obveznosti ni dolžna izpolniti, medtem ko od bolnišnice zahteva izpolnitev vseh njenih obveznosti. Ker gre za vzajemne obveznosti, to ni dopustno,« je dejal.

V petek je na prvem naroku na kranjskem sodišču, na katerem se je poskus poravnave izjalovil, odvetnik jeseniške bolnišnice poudaril, da mora Heta najprej pripraviti ustrezen načrt elektrifikacije parkirišča in pridobiti služnosti. Svoje obveznosti glede projektiranja električnih vodov pa je tožnica dejansko izpolnila šele 4. marca letos, je dodal Vovk. Pooblaščenec Hete Dušan Mitrović je odgovoril, da je bil načrt pripravljen že prej, v začetku meseca so mu dodali le še nekaj zadnjih podrobnosti, ki jih prej niso mogli vnesti zaradi bolnišnice, ki je zahtevala plačilo služnosti, čeprav ta Heti pripada po pogodbi o stavbni pravici. »Stanje je zdaj tako, da bolnišnica še vedno ne omogoča elektrifikacije, v smeri zmanjševanja škode pa se je Heta odločila, da bo to pogodbo podpisala, da se na ta način elektrifikacija vendarle izvede, čeprav je prepričana, da je to že predmet pogodbe o stavbni pravici,« je razložil Mitrović.

Heta in jeseniška bolnišnica sta v sodnem sporu tudi zaradi zgornjega zunanjega parkirišča, kjer je v času gradnje urgentnega bloka stala mobilna bolnišnica Role 2. Sodišče v Ljubljani je v tem sporu odločilo, da parkirišče pripada bolnišnici, a se je Heta na sodbo pritožila, zato mora zdaj o zadevi odločiti višje sodišče.

Oddajte svoj komentar

Kranj 28°

pretežno jasno
vlažnost: 58 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

16/33

torek

17/33

sreda

18/33

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 23. julij 2019

Kolesarski izlet

GLEDALIŠČE / Jesenice, 23. julij 2019

Projekcija filma Zadnji ledeni lovci

GLEDALIŠČE / Škofja Loka, 23. julij 2019

Orientalske zgodbe

RAZSTAVE / Škofja Loka, 24. julij 2019

Idrija in Žiri kot obmejno območje 1941–1945

IZLETI / Kranj, 25. julij 2019

Sv. Lovrenc

PRIREDITVE / Kranj, 28. julij 2019

Praznovanje Anine nedelje in Marije Snežne

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 30. julij 2019

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Kranjska Gora, 31. julij 2019

Počitniške delavnice

 

 
 

 

 
 
 

Tudi kazni ne zaležejo / 16:11, 22. julij

Že to da je število komentarjev še vedno na 00, kaže kako "rajo" malo zanima ta problematika. Zato verjamem, da je le ta v MO kar huda. Oseb...

Vsem naj bom neznan / 17:54, 20. julij

"...zdaj pa je »čas za še en nov korak: da poskušamo brez vseh identifikacijskih opor prepoznati absolutno sodobnost njegovega opusa v fokus...

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 16:52, 20. julij

Bil očividec, žalostno vse skupaj, v avtodomu turisti - španska družina, ženska popolnoma v šoku, glede na poškodbe avtodoma in motorista očitno prevelika hitrost..

Motorist trčil v avtodom in umrl na kraju nesreče / 11:53, 20. julij

R.I.P. Precej tragično! 'Nesreča se je zgodila, ko je v ovinku trčil v avtodom.' Menim, da bi bilo dobro, kako se je ta nesreča zgodila. Hitrost, polna črta..... ???

Volk še naprej napada / 11:29, 20. julij

Jaz res ne vem zakaj vsak svojo pelje, tako država, tako razni okoljski motilci, lovilci, naravoljubci in ne vem kdo vse še. Če se zgodi en ...

Začetek gradnje terminala / 11:16, 19. julij

Torej packanja z novim terminalom je konec. Začelo se bo graditi. Vse naokoli se pa kar vzporedno gradijo tovorni terminali. Staro paletno s...

Ohranjanje spomina / 21:10, 17. julij

G Primož pa še kdo in ne jemati osebno.Po zaslugah "herojev" NOB je v YU nastal totalitarni komunistični sistem z več kot 500000 žrtev izve...