Zdravniki bodo dali odpoved, če jim ne bodo prisluhnili

Preobremenjenost družinskih zdravnikov v Zdravstvenem domu Kranj je tolikšna, da bo enaindvajset družinskih zdravnikov, če pristojni ne bodo implementirali njihovih zahtev do 31. marca 2019, s prvim aprilom podalo nepreklicno odpoved delovnega razmerja. Pismo so naslovili na ministra za zdravje.

Problemi v javnem zdravstvu se kopičijo, a smo pred dnevi ostali brez ministra za zdravje Sama Fakina, ki je zaradi osebnih zdravstvenih težav podal odstopno izjavo. Kandidat za ministra je na predlog predsednika vlade direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder.

Kranj – V 34 ambulantah družinske medicine ZD Kranj so družinski zdravniki že javno opozorili na preobremenjenost in izgorelost in predlagali ukrepe pristojnim. Ker svoje delo opisujejo kot delo v izrednih razmerah, ki ne zagotavlja več varnosti in kakovosti, so z začetkom februarja prenehali vpisovati nove paciente (razen izjemoma zaradi narave bolezni). Pred dnevi so se s problemom ponovno obrnili na pristojne, konkretno s pismom na ministra za zdravje. S tem pa se ne ukvarja več Samo Fakin, ki je pred dnevi odstopil; kot kaže, bo pismo dobil v reševanje Aleš Šabeder, direktor UKC Ljubljana in kandidat za novega ministra za zdravje na predlog predsednika vlade Marjana Šarca.

Pod pismo podpisani družinski zdravniki odločno odklanjajo nadaljevanje sistematično vodenega preobremenjevanja ambulant in pričakujejo popravek Splošnega dogovora za leto 2019 na način, da bo meja za prenehanje opredeljevanja pacientov 1895 glavarinskih količnikov (GK) na tim za leto 2019 in da se bo ta meja zniževala za pet odstotkov na leto do končne vzpostavitve 1500 GK, kar je strokovno določena norma. Njihova osnovna zahteva je tudi takojšne financiranje timov ambulant družinske medicine glede na standard in normativ stroke.

Zahtevajo temeljito administrativno razbremenitev specialistov družinske medicine, vzpostavitev razmer, v katerih bo družinska medicina postala privlačnejša za mlade kadre in tudi urejanje kratkotrajnih bolniških staležev do tri dni v razmerju med delodajalcem in zaposlenim (uvedba plačanega bolniškega staleža za akutna in kratka bolezenska stanja, kot je denimo viroza, po vzoru zahodnih evropskih držav). Zahtevajo prenos pristojnosti za urejanje bolniškega staleža nosečnic na lečeče ginekologe, prenos vodenja dolgotrajnih bolniških staležev, daljših od enega meseca, na specialiste medicine dela in imenovane zdravnike ZZZS ter prenos urejanja še nekaterih pravic, vezanih na zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Opozarjajo, da je treba postaviti jasno zgornjo mejo dnevnih in tedenskih obremenitev zdravnika družinske medicine po zgledu urejanja omenjene problematike pri učiteljih (vključno z določitvijo zgornje meje ur nadomeščanja na teden). Pričakujejo tudi sprejem instituta obveznega soglasja pomembnejših strokovnih teles s področja družinske medicine pred uvedbo različnih informacijsko-tehnoloških in drugih posegov, ki bi lahko pomembno vplivali na delo zdravnikov družinske medicine. Vso podporo pri svojih zahtevah imajo družinski zdravniki pri direktorici ZD Kranj Lili Gantar Žura, spec. urg. in druž. med.

V primeru, da ne bo prišlo do ustrezne implementacije vseh zapisanih zahtev ali vsaj do jasno pisno potrjenih zavez s strani ministrstva za njihovo uresničitev do 31. marca 2019, bo 21 podpisanih zdravnikov družinske medicine v ZD Kranj s prvim aprilom podalo nepreklicno odpoved delovnega razmerja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 35 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-2/20

sobota

0/22

nedelja

6/12

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 23. marec 2019

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Medvode, 23. marec 2019

Kos

OBVESTILA / Kranj, 23. marec 2019

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Lesce, 23. marec 2019

Letna skupščina

PRIREDITVE / Kranj, 23. marec 2019

Slavko Ivančić v Klubaru

PRIREDITVE / Predoslje, 23. marec 2019

Koncert dveh zborov

PRIREDITVE / Bled, 23. marec 2019

Dan črnega teloha

GLASBA / Kranj, 23. marec 2019

Slavko Ivančić v Klubaru

 

 
 

 

 
 
 

Začela se je gradnja v Britofu / 23:55, 22. marec

Sem se prav ustrašil, da bodo začeli graditi obvoznico Britof Hotemaže.

Šarec ne bo govoril / 23:47, 22. marec

Se strinjam s Šarcem. Nagovoril EU poslance bo lahko še kasneje. Tisti, ki stalno nekaj obrekujejo tako ali tako v vsakem primeru izražajo s...

Zmagi slovenskih orlov pred Planico / 21:00, 22. marec

Mene pa zanima generalno, kako je poskrbljeno za športnike, po športni karieri? Se ti fantje punce kaj šolajo? V teh športih ni toliko milij...

A1 Kombo lite / 20:55, 22. marec

Jaz imam 400mbpa je počasen kaj pa naj potem naredim z 40mb

A1 Kombo lite / 20:54, 22. marec

40 mb ja in to naj bi bil Interneta?

Pismo vladi, naj ukrepa / 20:49, 22. marec

Mislim da tu nima tako imenovana vlada, kaj ukrepati, kajti ti zdravniki naj še raje vprašajo zakaj je prišlo do tega? Naj se tudi vpraśajo,...

Petdeset let lepotice pod Poncami / 12:23, 22. marec

Prijeten zapis. Naj Planica in njeni avtorji ostanejo v spominu vseh Slovencev.