Zdravniki bodo dali odpoved, če jim ne bodo prisluhnili

Preobremenjenost družinskih zdravnikov v Zdravstvenem domu Kranj je tolikšna, da bo enaindvajset družinskih zdravnikov, če pristojni ne bodo implementirali njihovih zahtev do 31. marca 2019, s prvim aprilom podalo nepreklicno odpoved delovnega razmerja. Pismo so naslovili na ministra za zdravje.

Problemi v javnem zdravstvu se kopičijo, a smo pred dnevi ostali brez ministra za zdravje Sama Fakina, ki je zaradi osebnih zdravstvenih težav podal odstopno izjavo. Kandidat za ministra je na predlog predsednika vlade direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder.

Kranj – V 34 ambulantah družinske medicine ZD Kranj so družinski zdravniki že javno opozorili na preobremenjenost in izgorelost in predlagali ukrepe pristojnim. Ker svoje delo opisujejo kot delo v izrednih razmerah, ki ne zagotavlja več varnosti in kakovosti, so z začetkom februarja prenehali vpisovati nove paciente (razen izjemoma zaradi narave bolezni). Pred dnevi so se s problemom ponovno obrnili na pristojne, konkretno s pismom na ministra za zdravje. S tem pa se ne ukvarja več Samo Fakin, ki je pred dnevi odstopil; kot kaže, bo pismo dobil v reševanje Aleš Šabeder, direktor UKC Ljubljana in kandidat za novega ministra za zdravje na predlog predsednika vlade Marjana Šarca.

Pod pismo podpisani družinski zdravniki odločno odklanjajo nadaljevanje sistematično vodenega preobremenjevanja ambulant in pričakujejo popravek Splošnega dogovora za leto 2019 na način, da bo meja za prenehanje opredeljevanja pacientov 1895 glavarinskih količnikov (GK) na tim za leto 2019 in da se bo ta meja zniževala za pet odstotkov na leto do končne vzpostavitve 1500 GK, kar je strokovno določena norma. Njihova osnovna zahteva je tudi takojšne financiranje timov ambulant družinske medicine glede na standard in normativ stroke.

Zahtevajo temeljito administrativno razbremenitev specialistov družinske medicine, vzpostavitev razmer, v katerih bo družinska medicina postala privlačnejša za mlade kadre in tudi urejanje kratkotrajnih bolniških staležev do tri dni v razmerju med delodajalcem in zaposlenim (uvedba plačanega bolniškega staleža za akutna in kratka bolezenska stanja, kot je denimo viroza, po vzoru zahodnih evropskih držav). Zahtevajo prenos pristojnosti za urejanje bolniškega staleža nosečnic na lečeče ginekologe, prenos vodenja dolgotrajnih bolniških staležev, daljših od enega meseca, na specialiste medicine dela in imenovane zdravnike ZZZS ter prenos urejanja še nekaterih pravic, vezanih na zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Opozarjajo, da je treba postaviti jasno zgornjo mejo dnevnih in tedenskih obremenitev zdravnika družinske medicine po zgledu urejanja omenjene problematike pri učiteljih (vključno z določitvijo zgornje meje ur nadomeščanja na teden). Pričakujejo tudi sprejem instituta obveznega soglasja pomembnejših strokovnih teles s področja družinske medicine pred uvedbo različnih informacijsko-tehnoloških in drugih posegov, ki bi lahko pomembno vplivali na delo zdravnikov družinske medicine. Vso podporo pri svojih zahtevah imajo družinski zdravniki pri direktorici ZD Kranj Lili Gantar Žura, spec. urg. in druž. med.

V primeru, da ne bo prišlo do ustrezne implementacije vseh zapisanih zahtev ali vsaj do jasno pisno potrjenih zavez s strani ministrstva za njihovo uresničitev do 31. marca 2019, bo 21 podpisanih zdravnikov družinske medicine v ZD Kranj s prvim aprilom podalo nepreklicno odpoved delovnega razmerja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

16/26

torek

15/29

sreda

16/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 18. junij 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Šenčur, 18. junij 2019

Zeliščarski raj v slovenski Istri

PRIREDITVE / Kranj, 18. junij 2019

Aktivnosti medgeneracijskega centra

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.

Rodbina, ki je zaznamovala Preddvor / 21:28, 16. junij

Takšnega ovčarja je imel tudi Tito. Tito je vedel, da se na Nemce lahko vedno zaneseš. Wurzbachem želim lepe urice v bivši domovini. Dlje verjetno tudi ne želijo biti v deželi rdeče zvezde.