Žabe se selijo v deževnih razmerah in ob temperaturah, višjih od nič stopinj Celzija. / Foto: Primož Pičulin

Žabe na rdečem seznamu

V Sloveniji so žabe uvrščene na rdeči seznam in zaščitene z zakonom. Poleg naravnih nevarnosti veliko grožnjo zanje predstavljajo spomladanske selitve, ko morajo na poti do svojega cilja prečkati cesto. Številne med njimi končajo pod avtomobilskimi gumami.

Bobovek – Žabe zimo najpogosteje preživijo v gozdu, spomladi, ko je primeren čas za parjenje, pa se odpravijo na mrestišča v stoječih vodah. Takšna mrestišča so tudi v Naravnem rezervatu glinokopnih bajerjev na Bobovku, do kamor selitvena pot zahteva prečkanje ceste, kar pa žabam predstavlja veliko nevarnost. Vsako leto številne med njimi ne pridejo do cilja, ker jih na cesti povozijo avtomobili, s tem pa močno vplivajo na upad populacije.

Kranjska območna enota Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave (ZRSVN), ki spremlja stanje selitev žab, meni, da je najboljša rešitev zapora ceste mimo Bobovka med Zabretom in Gregorcem. »Izvedene so bile številne akcije, ko so prostovoljci žabe nosili čez cesto, a ker jih ni dovolj, žabe pa v velikem številu hkrati prečkajo cesto, je bil delež povoženih še vedno prevelik. Lani smo izvedli poskusno zaporo ceste, potekala je šest dni in ugotovili smo, da tako rešimo največ žab,« je pojasnila Sonja Rozman z ZRSVN Kranj.

Področje omenjene cesto letos prvič spremlja študentka z Biotehničnega centra Naklo Kaja Frlic, ki na zavodu opravlja prakso. Popisuje in analizira stanje žab, njene ugotovitve pa bodo v pomoč pri nadaljnjem načrtovanju zapor. »Prvi dan preučevanja, ko ni bilo zapor, je bilo povoženih kar polovico žab, ki so prečkale cesto. Domačini so ji sicer zaupali, da je bilo nekoč na tem območju mnogo več žab, populacija pa se iz leta v leto manjša ravno zaradi neprevidnih voznikov, problematično je tudi gnojenje bližnjih njiv ter ribe, ki jih naseljujejo v jezera, saj te jedo mrest,« pove Frličeva in pojasni, da se žabe selijo ob deževnih vremenskih razmerah in temperaturah nad nič stopinj Celzija. »Določene vrste pridejo od zelo daleč, in če bi bili pogoji konstantno primerni, bi vse žabe prispele do jezera v 14 dneh, tako pa temperature nihajo in tedaj se selitev ustavi,« pripoveduje Frličeva in nadaljuje: »Žaba skoči na cesto, na njej lahko obstoji, ljudje pa nanjo niso pozorni, zato pride do nesreče. Sicer opažamo, da je ozaveščenost ljudi boljša, udeležujejo se akcij in pomagajo pri prenosu žab čez cesto. So pa žabe težko rešljiv problem in so odvisne le od dobrih ljudi.«

Prvi višek letošnje selitve se je začel minuli konec tedna, zato so od četrtka do včeraj od 19. do 23. ure zaprli omenjeno cesto, ki je povezovalna lokalna cesta in jo bo v času zapor nadomestil obvoz mimo bližnje vasi Srakovlje. Sonja Rozman pravi, da imajo v obdobju do konca aprila odrejenih 14 nezaporednih dni, o terminih zapor pa bodo obveščali sproti. »Pri reševanju žab nam je pomoč ponudila Mestna občina Kranj, ki bo javnost obveščala o zaporah, podprli sta nas tudi kranjska policijska postaja in Krajevna skupnost Kokrica, ki je dala dovoljenje za zaporo. Hvaležni smo tudi Komunali Kranj, ki nam je brezplačno dala v najem zapornice,« sklene Rozmanova.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 29 km/h

16/28

sreda

14/30

četrtek

16/28

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

RAZSTAVE / Duplje, 19. junij 2019

Pred tišino

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.