Žabe se selijo v deževnih razmerah in ob temperaturah, višjih od nič stopinj Celzija. / Foto: Primož Pičulin

Žabe na rdečem seznamu

V Sloveniji so žabe uvrščene na rdeči seznam in zaščitene z zakonom. Poleg naravnih nevarnosti veliko grožnjo zanje predstavljajo spomladanske selitve, ko morajo na poti do svojega cilja prečkati cesto. Številne med njimi končajo pod avtomobilskimi gumami.

Bobovek – Žabe zimo najpogosteje preživijo v gozdu, spomladi, ko je primeren čas za parjenje, pa se odpravijo na mrestišča v stoječih vodah. Takšna mrestišča so tudi v Naravnem rezervatu glinokopnih bajerjev na Bobovku, do kamor selitvena pot zahteva prečkanje ceste, kar pa žabam predstavlja veliko nevarnost. Vsako leto številne med njimi ne pridejo do cilja, ker jih na cesti povozijo avtomobili, s tem pa močno vplivajo na upad populacije.

Kranjska območna enota Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave (ZRSVN), ki spremlja stanje selitev žab, meni, da je najboljša rešitev zapora ceste mimo Bobovka med Zabretom in Gregorcem. »Izvedene so bile številne akcije, ko so prostovoljci žabe nosili čez cesto, a ker jih ni dovolj, žabe pa v velikem številu hkrati prečkajo cesto, je bil delež povoženih še vedno prevelik. Lani smo izvedli poskusno zaporo ceste, potekala je šest dni in ugotovili smo, da tako rešimo največ žab,« je pojasnila Sonja Rozman z ZRSVN Kranj.

Področje omenjene cesto letos prvič spremlja študentka z Biotehničnega centra Naklo Kaja Frlic, ki na zavodu opravlja prakso. Popisuje in analizira stanje žab, njene ugotovitve pa bodo v pomoč pri nadaljnjem načrtovanju zapor. »Prvi dan preučevanja, ko ni bilo zapor, je bilo povoženih kar polovico žab, ki so prečkale cesto. Domačini so ji sicer zaupali, da je bilo nekoč na tem območju mnogo več žab, populacija pa se iz leta v leto manjša ravno zaradi neprevidnih voznikov, problematično je tudi gnojenje bližnjih njiv ter ribe, ki jih naseljujejo v jezera, saj te jedo mrest,« pove Frličeva in pojasni, da se žabe selijo ob deževnih vremenskih razmerah in temperaturah nad nič stopinj Celzija. »Določene vrste pridejo od zelo daleč, in če bi bili pogoji konstantno primerni, bi vse žabe prispele do jezera v 14 dneh, tako pa temperature nihajo in tedaj se selitev ustavi,« pripoveduje Frličeva in nadaljuje: »Žaba skoči na cesto, na njej lahko obstoji, ljudje pa nanjo niso pozorni, zato pride do nesreče. Sicer opažamo, da je ozaveščenost ljudi boljša, udeležujejo se akcij in pomagajo pri prenosu žab čez cesto. So pa žabe težko rešljiv problem in so odvisne le od dobrih ljudi.«

Prvi višek letošnje selitve se je začel minuli konec tedna, zato so od četrtka do včeraj od 19. do 23. ure zaprli omenjeno cesto, ki je povezovalna lokalna cesta in jo bo v času zapor nadomestil obvoz mimo bližnje vasi Srakovlje. Sonja Rozman pravi, da imajo v obdobju do konca aprila odrejenih 14 nezaporednih dni, o terminih zapor pa bodo obveščali sproti. »Pri reševanju žab nam je pomoč ponudila Mestna občina Kranj, ki bo javnost obveščala o zaporah, podprli sta nas tudi kranjska policijska postaja in Krajevna skupnost Kokrica, ki je dala dovoljenje za zaporo. Hvaležni smo tudi Komunali Kranj, ki nam je brezplačno dala v najem zapornice,« sklene Rozmanova.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno oblačno
vlažnost: 53 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

4/13

ponedeljek

1/13

torek

0/12

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Cerklje, 25. marec 2019

Ustanovni občni zbor

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

IZLETI / Preddvor, 26. marec 2019

Pohod na Grmado nad Polhovim Gradcem

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

OBVESTILA / Škofja Loka, 28. marec 2019

Občni zbor

IZLETI / Kranj, 28. marec 2019

Po Orionovi poti

 

 
 

 

 
 
 

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 16:12, 24. marec

Ja gdor uživa v takšni Glasbi? Naj bo,za mene je vseskupaj en cigule migule,

Domen Prevc drugi na finalni tekmi sezone v Planici, Kobayashi veliki globus potrdil z zmago / 16:10, 24. marec

No ja ni švoh a vse eno doma bi moral zmagati.