Eva Urevc / Foto: Maja Bertoncelj

Nordijci po vrhuncu sezone

Za športniki v nordijskem smučanju je vrhunec sezone, na katerem sta nase znova opozorila tudi dva mlada Gorenjca: smučarska tekačica Eva Urevc in smučarski skakalec Žiga Jelar.

Ljubljana – Slovenski športniki v nordijskih disciplinah so po svetovnem prvenstvu in še pred odhodom na naslednje tekme svetovnega pokala strnili misli o letošnjem vrhuncu sezone, ki je bil v Seefeldu v Avstriji. Po zaslugi smučarskih tekačic Katje Višnar in Anamarije Lampič so se domov vrnili s srebrno medaljo. V tekaškem taboru so s tem zadovoljni, čeprav ostaja grenak priokus zaradi posamičnega sprinta, skakalci so delno zadovoljni, nordijski kombinatorci pa so nastopili z mladima tekmovalcema, na katera več računajo v prihodnje.

Tokrat omenimo dva, ki sta se do zadnjega borila za mesto v ekipi za svetovno prvenstvo, tam pa dokazala, da gre nanju še kako računati tudi v nadaljevanju te sezone in v prihodnje.

Eva Urevc odkritje sezone v tekaškem taboru

V tekaški reprezentanci je to 23-letna Eva Urevc, članica ŠD Gorje. Je odkritje letošnje sezone v slovenskem teku. »V letošnji sezoni sem res naredila velik korak naprej. To je zelo velika motivacija, da sem bila v kratkem času sposobna narediti takšen napredek. Na svetovnem prvenstvu smo imeli na posamičnem sprintu smolo s smučmi. Po petem času v kvalifikacijah v nadaljevanju nisem imela pravih možnosti. Tega mi je žal. Sta pa potem dober rezultat naredili Katja in Anamarija in se je to nekoliko pozabilo, tudi sama sem pozabila. Medalja je pozitivna stvar za celotni slovenski smučarski tek,« je dejala Gorjanka, ki je bila na koncu na posamičnem sprintu 21. V letošnji zimi je enkrat že tekla v finalu. »Ko si enkrat v finalu, že vonjaš medaljo, si je želiš. Upam, da bom letos še kdaj tekla v finalu,« pravi. Je članica slovenske ženske B-ekipe. V teku je težko reči, da se nekdo vzame od nikoder. Urevčeva pojasnjuje: »Od nikoder res ne, sem trenirala, nisem pa vlagala tega, kar sem v tek vložila lansko poletje. Dojela sem, zakaj treniram in kaj moram narediti za dober rezultat. To se pozna in sedaj imam še večjo motivacijo, ker vem, da se da v kratkem času narediti tako velik korak. Upam, da naslednjo sezono naredim še malo večjega, in potem bo to tisto pravo. Stoodstotno sem osredotočena na tek na smučeh.«

Njena najmočnejša disciplina je sprint, kjer je bila letos že šesta. V Lahtiju je celo zmagala v kvalifikacijah. »Res je sprint moja najmočnejša disciplina, želim pa si biti uspešna tudi na razdalji. To je moj dolgoročni cilj. Vem, da sem tega sposobna. Enkrat sem že bila v točkah,« je dodala nekaj besed na to temo varovanka Matije Rimahazija. »Z njim so mi uspeli takšni rezultati, zaupam v njegovo delo. S trenerjem potrebuješ določen čas za vrhunske rezultate, in če mi je to uspelo v tako kratkem času, verjamem, da nam v prihodnje lahko še več,« je še dejala.

Jelar od boja za mesto v ekipi do boja za medaljo

Smučarski skakalec Žiga Jelar je v preteklosti že pokazal, da spada med boljše skakalce. Ne nazadnje je pred dvema letoma na svetovnem mladinskem prvenstvu postal dvakratni svetovni prvak (ekipno moški in mešana ekipa). Zaradi poškodbe in zdravstvenih težav je izpustil kar nekaj priprav na letošnjo sezono, nato pa počasi, a vztrajno napredoval v pripravljenosti. Na prvenstvo se je uvrstil v zadnjem hipu, nato pa tam nastopil na vseh tekmah in bil celo dvakrat v boju za medaljo: na posamični tekmi na manjši skakalnici, na kateri je bil na koncu 27., in na tekmi mešanih ekip, na kateri je Slovenija končala na četrtem mestu. »Sezona se res ni začela po mojih željah. Že tako sem imel veliko težav s kolenom, potem je prišla še bakterijska okužba, ki mi je pobrala veliko moči. Z nastopi na svetovnem prvenstvu sem lahko zadovoljen. Mislim, da sem prikazal lepe skoke, stopnjujem formo in upam, da bom na prihajajočih tekmah lahko posegel čim višje. Na prvenstvu sem se vsakič sproti boril za mesto v ekipi. Na mali skakalnici sem vedel, da če bom prikazal svoje prave skoke, sem lahko zelo visoko. Nisem pa seveda upal misliti na stopničke. Ko sem bil po prvi seriji tretji, sem videl, da sem lahko konkurenčen. Zelo sem si želel poštene druge serije, da bi lahko dokazal, da sem eden od kandidatov za medaljo. Na žalost se ni tako izšlo. Vesel bi bil tudi, če bi končal v najboljši deseterici. Prvenstvo je za nami. Bil je dobra izkušnja, a misli so že usmerjene naprej,« je povedal 21-letni Žiga Jelar, član SK Triglav Kranj, ki prihaja iz Spodnje Besnice. Pred njim je norveška turneja Raw Air. »Bo moja prva. Skakalnico poznam samo v Lillehammerju, tako da bo zame vse novo. Verjamem, da s takimi skoki ne bi smel imeti večjih težav. V skokih je več lahkotnosti. Stvari se razvijajo v pravo smer. Težave, ki sem jih imel v preteklosti na odskočni mizi in čez prelet, bledijo. Upam, da bo tako tudi naprej,« pravi skakalec, ki je znan tudi po svojem glasbenem znanju.

S kolenom nima težav, se mu je pa tik pred prvenstvom znova zgodil neljub pripetljaj. »Na ledu v Planici mi je spodrsnilo in sem padel ravno na koleno, ki je bilo poškodovano. Zateklo mi je, sem si pa ob tem poškodoval ramo, tako da sem prve dni skakal v bolečinah, bilo je nekaj neprespanih noči. Z vsemi rezultati sem lažje pozabil na te bolečine. Za ramo me najverjetneje pred Planico čaka pregled z magnetno resonanco,« je še dodal.

Tako skakalci kot tekačice sezono svetovnega pokala, ki se bliža koncu, nadaljujejo na Norveškem.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

megla
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/18

sreda

10/20

četrtek

8/20

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 16. oktober 2019

Tečaj uporabe defibrilatorja in postopkov oživljanja

PRIREDITVE / Gorenjski, 16. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 16. oktober 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Medvode, 16. oktober 2019

V drugo gre rado

IZLETI / Šenčur, 17. oktober 2019

V Ribniško dolino in Kočevje

IZLETI / Kranj, 17. oktober 2019

Pohod po Meškovi poti

PRIREDITVE / Gorenjski, 17. oktober 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Kranj, 17. oktober 2019

Šahovski turnir

 

 
 

 

 
 
 

Jesen / 16:32, 15. oktober

Preprost in lep prosti spis.Tudi men je jesen najljubši letni čas, še posebej na martinovo.Lani sem baje šel od kranjske avtobusne postaje d...

Prvi hranilnik električne energije / 11:08, 15. oktober

Namig za oba bogataša: vlagajta v toplarne/elektrarne, ki kurijo mehansko-biološko obdelane komunalne odpadke. Zaslužek zagotovljen: plačan ...

Dnevi kitajske kulture / 10:04, 15. oktober

Dnevi kitajske kulture v Šk. Loki, ali dokaz, kako gre ahko velik krog v majhen krogec.

Levica zbira podpise / 08:32, 15. oktober

Obvezno zdravstveno zavarovanje in pika! Seveda mora to zavarovanje kriti vse, kar spada zraven. Seveda kakšnega extra žgečkanja ali zlatega...

Levica zbira podpise / 07:53, 15. oktober

Dopolnilno zavarovanje je že v redu,če bi bilo le-to konkurenčno. Tako kot vse v SLO gre za kartelne dogovore. Še 100 let, pa bodo tudi Butalci razumeli pomen "konkurenca in izbira".

Zgodba o želji po svobodi / 21:34, 14. oktober

Deželan,
Ja lej, vaši so bili bolj izkušeni, so pa pri 22 in manj že bežali na koroško hahahaaa....

Zgodba o želji po svobodi / 16:38, 14. oktober

Mene pa res zanima, kako je tale 22letni partizan postal komandant ne vem koliko enot.... 22 let !