V osrednjem parku pod Vilo Zora so pred poletjem uredili nov zalivalni sistem. / Foto: arhiv občine

Učinkovitejša javna razsvetljava

V občini Bled v teh dneh obnavljajo oziroma na novo urejajo javno razsvetljavo, sočasno urejajo tudi sprehajalne poti, v parkih pa so vzpostavili nov zalivalni sistem.

Razsvetljavo na Bledu urejajo v sklopu evropskega projekta Dynamic Lights, ki se osredotoča na zmanjševanje emisij ogljikovega dioksida in izboljšanje energetske učinkovitosti javne razsvetljave. Uredili so tudi nov zalivalni sistem.

Bled – V občini Bled bodo na najbolj občutljivih območjih, predvsem v parkih ob jezeru, vzpostavili tako imenovano dinamično razsvetljavo. Kot pojasnjujejo na občini, gre za regulirano javno razsvetljavo, kar pomeni, da se bo jakost svetlobe prilagajala sprehajalcu. Razsvetljavo urejajo v sklopu evropskega projekta Dynamic Lights, ki se osredotoča na zmanjševanje emisij ogljikovega dioksida in izboljšanje energetske učinkovitosti javne razsvetljave. Javna razsvetljava namreč povzroča šest odstotkov svetovnih emisij ogljikovega dioksida, so ob tem še poudarili na občini.

Omenjeno razsvetljavo, pri kateri konvencionalna svetila nadomeščajo z energetsko učinkovitimi lučmi, postavljajo pod Blejskim gradom in na Veslaški promenadi ter na območju med Vilo Zora in postajališčem za fijakarje, kjer do zdaj luči sploh ni bilo, v prihodnje pa jo bodo postavili še pod Vilo Bled. S tem želijo povečati energetsko učinkovitost in prispevati k večji kakovosti bivanja na teh območjih. Vrednost del ocenjujejo na 150 tisoč evrov. Sočasno z urejanjem javne razsvetljave obnavljajo tudi sprehajalne poti. »Ob občinski stavbi bodo poti iz mešanice asfalta z granitom, pod Vilo Bled pa potke ostajajo peščene,« so poudarili na občini. V parku Vile Bled obnavljajo še vegetacijo, postavili bodo tudi nove klopi.

V osrednjem parku pod Vilo Zora so pred poletjem uredili še nov zalivalni sistem, ki bo zagotovil večjo kakovost zelenic in cvetja. Obenem so odstranili štore in ostanke požaganega drevja, ki so ga morali odstraniti zaradi bolezni ali starostnih težav, vsa drevesa pa bodo nadomestili z enakimi vrstami, kot so bila doslej, zagotavljajo na občini. Z enakim zalivalnim sistemom kot v parku pod Vilo Zora bodo v prihodnje opremili še parkovne površine med jezerom in Jezersko promenado. Dela bodo vredna trideset tisoč evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/28

sreda

14/30

četrtek

16/28

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

RAZSTAVE / Duplje, 19. junij 2019

Pred tišino

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.