Energetiko Preddvor bodo ponovno poskušali prodati. / Foto: Tina Dokl

Občina prodaja podjetje Energetika

Družbo Energetika Preddvor, ki ji je občina podelila koncesijo za upravljanje in vzdrževanje toplovodnega omrežja, je pa tudi njena edina lastnica, so že večkrat poskušali prodati. Nov poskus prodaje je ponovni razpis, na katerega vloge pričakujejo do 11. marca.

Preddvor – Občina Preddvor je stoodstotna lastnica družbe Energetika in se je že večkrat poskušala umakniti iz lastništva. Zanjo je sistem veliko breme, saj so kotli predimenzionirani, ob naložbi v sistem daljinskega ogrevanja na lesno biomaso so namreč predvideli, da se mu bo priključilo tudi podjetje Jelovica. Veliko je izgub energije, tudi odjemalcev je vse manj, ker se občani odločajo za druge alternativne vire energije, na manjšo porabo energije pa so vplivale tudi energetske sanacije stavb v javni lasti, ki so bile doslej največje porabnice energije iz daljinskega sistema. Kot pravi župan Občine Preddvor Rok Roblek, je tudi težko oceniti, kako razširiti omrežje, da bi sistem deloval optimalno. Omrežje sicer dobro vzdržujejo, tudi s poslovanjem so se nekako držali nad vodo, vseeno pa želijo lastnika, ki bi se tako strokovno tehnično kot tudi ekonomsko ukvarjal z občinsko energetiko. Prodali naj bi kotlovnico, medtem ko bi občina še naprej podeljevala koncesijo na omrežju.

»Prodajamo stoodstotni delež podjetja po zaklonu o javno-zasebnem partnerstvu in zakonu o javnih financah. Poskusov prodaje je bilo že več, žal neuspešnih. Zato zdaj ubiramo pot konkurenčnega dialoga,« pravi župan Roblek. »To je unikat, večina takih sistemov se prodaja v stečajnem postopku, česar pa mi ne želimo. Konkurenčni dialog omogoča, da si morebitni vlagatelji, ki oddajo ponudbo na razpis, do potankosti ogledajo stanje podjetja. Ni nujno, da jih z razpisnimi pogoji k čemurkoli zavežemo, naš edini pogoj je oskrba s toplotno energijo in zagotovitev dostopne cene za občane.« Roblek še pove, da sta dve podjetji že izkazali zanimanje za nakup, treba pa je seveda počakati do konca razpisa. Razpis je odprt do 11. marca, ko bodo tudi odpirali vloge.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 59 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

4/13

ponedeljek

1/13

torek

0/12

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Cerklje, 25. marec 2019

Ustanovni občni zbor

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

IZLETI / Preddvor, 26. marec 2019

Pohod na Grmado nad Polhovim Gradcem

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

OBVESTILA / Škofja Loka, 28. marec 2019

Občni zbor

IZLETI / Kranj, 28. marec 2019

Po Orionovi poti

 

 
 

 

 
 
 

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 16:12, 24. marec

Ja gdor uživa v takšni Glasbi? Naj bo,za mene je vseskupaj en cigule migule,

Domen Prevc drugi na finalni tekmi sezone v Planici, Kobayashi veliki globus potrdil z zmago / 16:10, 24. marec

No ja ni švoh a vse eno doma bi moral zmagati.