Vložili tožbo proti občini

Krajani Mlake, ki nasprotujejo gradnji nove soseske, so prejšnji mesec vložili skupinsko tožbo proti Mestni občini Kranj, pred dnevni pa so se sestali z županom Matjažem Rakovcem in podžupanom Janezom Černetom.

V civilni iniciativi Mlaka so odprli Peticijo za ustrezno zaščito Udin boršta, s katero pozivajo občane Kranja, Naklega in Tržiča, da zavarujejo Udin boršt z novim aktom, ena izmed zahtev peticije pa je tudi razveljavitev načrtovane pozidave Mlake.

Kranj – Poročali smo, da je bil lani jeseni na seji mestnega sveta Občine Kranj sprejet odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje Mlake pri Kranju. S tem je bila prižgana zelena luč za nastanek nove moderne soseske z bloki in hišami. Kljub temu da je bilo že takrat jasno, da se vsi prebivalci Mlake s predvideno pozidavo ne strinjajo, združili so se v civilno iniciativo, argumenti njihovega odvetnika Mirana Hudeta na seji mestnega sveta svetnikov niso prepričali, da bi sprejeli amandma, ki ga je predlagala svetnica Barbara Gunčar. Amandma naj bi pomenil kompromis med načrtovano gradnjo in zahtevami domačinov.

Že takrat je arhitekt Borut Ulčar pojasnil, da so imeli s predstavniki civilne iniciative vrsto usklajevanj, prav vsem njihovim zahtevam pa niso mogli ustreči. Tako so mestni svetniki predlagani odlok potrdili tudi v drugem branju, nekdanji kranjski župan Boštjan Trilar pa je tik pred predajo županske funkcije Matjažu Rakovcu podpisal tudi pogodbo za komunalno opremljanje območja Mlake. Lastnik večine zemljišč na tem območju je Heta Asset Resolution, slaba banka nekdanje Hypo banke, investitor pa podjetje Empirika.

Krajani Mlake, ki pravijo, da je načrtovana gradnja za to območje neprimerna in bo imela nedopustne posledice tako za kvaliteto bivalnega okolja kot za naravno okolje Udin boršta, so prejšnji mesec proti Mestni občini Kranj vložili skupinsko tožbo. Podpisnikov je 111, pridružilo pa se jim je tudi Društvo za ohranjanje Udin boršta.

Župan kranjske občine Matjaž Rakovec je sredi februarja pojasnil, da tožbe na občini še niso prejeli, ko so jo, pa sta se prejšnji teden s podžupanom Janezom Černetom sestala s predstavniki civilne iniciative. Ti so jima predstavili vzroke za tožbo, kot je pojasnil podžupan Černe, pa se sedaj dogovarjajo, da bi se sestali tudi s strokovnimi službami in bodočimi investitorji ter skušali zbližati stališča. »Upam, da bo to mogoče, sicer bomo morali počakati, kaj bo odločilo sodišče. Dejstvo je, da je mestni svet sprejel občinski podrobni prostorski načrt za to območje, po drugi strani pa želimo prisluhniti domačinom,« je po sestanku pojasnil Černe.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

pretežno jasno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/26

ponedeljek

16/28

torek

16/29

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranj, 26. avgust 2019

Mesečno srečanje Prerojenih

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2019

Pohod na Piz Boe

PRIREDITVE / Kranj, 27. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. avgust 2019

Osemdeset let Loškega muzeja

OBVESTILA / Predoslje, Struževo, 27. avgust 2019

Prikaza oživljanja

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2019

Kolesarski izlet

FILM / Jesenice, 27. avgust 2019

O Bobu Marleyju

 

 
 

 

 
 
 

V hribe osemkrat poletela tudi dežurna ekipa z Brnika / 23:06, 22. avgust

Vsa čast GRS - vsem, ki poznajo kozje stezice v skalah, da rešujejo ljudi. Ponoči, v mrazu, popoldan v nedeljo, kadarkoli. Nad previsi, vse...

Še enkrat bi bila mlada / 21:17, 22. avgust

Ja obisk sorodnikov...……. da se bodo stepli za dediščino. Pa KS, RK in župan pa še kakšen iz RKC. Bolj si star, več se ti jih nalima čestit...

Trikrat preverjali hitrost / 20:58, 22. avgust

Če so ugotovili samo toliko kršitev, potem so fer. Ker za XY km nad dovoljeno hitrostjo (na hinavskih točkah) nekoga lahko olupiš, da bo č...

Volk in kmet (sodobna basen) / 20:07, 22. avgust

Rdeča kapica je vprašala babico, zakaj ima tako velke oči.
Je rekla babica, a ne vidiš, da serjem.

Volk in kmet (sodobna basen) / 18:47, 22. avgust

Medvedja toleranca V Gorjah zvoni, da se turn maje,a medved boji se ga ne.Na Revovci (100 m od hiš v Spodnjih Gorjah) razdre čebelnjak,da po...

Trikrat preverjali hitrost / 17:17, 22. avgust

PREVOD ZGORNJEGA ČLANKA v eni povedi:


polnili so občinski proračun.

Gorenjski bi dodali tudi Vrhniko / 12:38, 22. avgust

Na Vrhniki nočejo biti Gorenjci ?! :)
haha