Gradnja Doma Železniki je načrtovana na mestu zdajšnjega teniškega igrišča / Foto: Tina Dokl

Sobivali bodo drug z drugim

Na seji občinskega sveta v Železnikih so predstavili idejno zasnovo Doma Železniki. Udeležili so se je tudi člani civilne iniciative, ki nasprotujejo lokaciji doma tik ob blokih naselja Na Kresu.

Železniki – Franc Imperl, ki je na občinski seji zastopal avstrijskega investitorja v dom starejših, je pojasnil, da so lani od pristojnega ministrstva dobili koncesijo za dom, šele nato pa izvedeli za pomisleke stanovalcev, zato so projekt nekoliko spremenili, češ da ga želijo izvesti v soglasju z lokalno skupnostjo. Za dom želijo do oktobra letos pridobiti gradbeno dovoljenje, nato pa začeti gradnjo, ki naj bi trajala leto dni. Do konca decembra 2020 mora biti po koncesiji dom zgrajen. Odgovorni projektant Domen Zupančič je povedal, da sta bila po prvotni zasnovi predvidena dva objekta, po intervenciji občanov so se odločili za eno stavbo v štirih nadstropjih, kjer bi bilo prostora za 55 stanovalcev, večji kot prvotno bo tudi odmik od stanovanjskih blokov (od najbližje stolpnice naj bi bil dom oddaljen 28 metrov). Zahtevam stanovalcev so se skušali približati tudi glede parkirnih mest, eno od parkirišč naj bi bilo tudi dvonivojsko. Trdi, da projekt ne posega na poplavno območje, čeprav je objekt s parkovnimi površinami tik ob strugi Dašnice, kjer naj bi potekala tudi sprehajalna pot. Na spremembo lokacije doma pa ne pristanejo, nanjo je namreč vezana koncesija, primernejše pa niti investitor niti občinska uprava ne vidita.

Na seji občinskega sveta navzoči predstavniki stanovalcev blokov Na Kresu od 21 do 24 so ponovili, da ne nasprotujejo gradnji doma starostnikov, le lokacija se jim še vedno zdi neprimerna. Sašo Gartnar, Jana Malenšek in Bojana Kavčič so opozarjali na to, da je prostor, kjer naj bi ob blokih in plavalnem bazenu nastal dom starostnikov, zelo utesnjen. 156 družin, ki živi v blokih Na Kresu, že doslej ni imelo na razpolago dovolj parkirnih mest, z načrtovanimi parkirišči za dom pa gredo znova na račun stanovalcev. Slišati je bilo predlog, naj investitor zgradi parkirno hišo. Investitor sicer ponuja nekaj več parkirnih mest za enim od blokov, ljudje pa zahtevajo, da se terminsko parkirišča uredijo pred začetkom gradnje. Zaradi dovozne poti do doma prebivalce skrbi za varnost otrok, ki hodijo plavat v bazen. Treba bi bilo tudi urediti infrastrukturo, hidrantno omrežje, prestaviti trafo postajo. V zvezi z načrtovanim domom stanovalci predlagajo zbor krajanov, medtem ko Gregor Habjan, direktor javnega zavoda Ratitovec, ki upravlja plavalni bazen, tudi pričakuje, da bodo tako on kot kdo od stanovalcev povabljeni v gradbeni odbor.

Predstavitev že prilagojenega projekta Doma Železniki na seji občinskega sveta in ob navzočnosti najbližjih stanovalcev je že korak naprej pri načrtovanju tega projekta, saj bodo morali z njim v prihodnje sobivati. Župan Anton Luznar je ob tem dejal, da so nakazali možnosti dodatnih parkirišč, in ko bodo videli, kako bo dom umeščen, bodo lahko jasneje načrtovali tudi parkirišča. Več vprašanj so na predstavnika investitorja in projektanta naslovili tudi občinski svetniki. Nekateri imajo še vedno pomisleke glede lokacije, slišati pa je bilo tudi izraze zadovoljstva, da sta se srečali obe strani in prisluhnili argumentom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

8/21

četrtek

9/23

petek

10/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 23. maj 2019

Neverjetne gore v Tržiškem muzeju

PRIREDITVE / Bled, 23. maj 2019

Predstavitev romana Nine Kosmač Utvare

PRIREDITVE / Naklo, 23. maj 2019

Zmenki

OBVESTILA / Kranj, 23. maj 2019

Dnevi odprtih vrat hortikulturnega društva

OBVESTILA / Žiri, 23. maj 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Jesenice, 23. maj 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. maj 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci

Cesta na Ljubelj je odprta / 21:36, 19. maj

Nevem kaj mencajo toliko čssa? Mogoče iščejo poceni izvajalca ?

Sodišče prič ne bo zasliševalo / 21:33, 19. maj

Prav je da jim klinika ne dovoli upravljsti parkirišča njkm sd gre samo za zaslużek.