Minister Peter Jožef Česnik, na sliki z Nantijem Olipom, strokovnim nadzornikom za verouk na dvojezičnih ljudskih šolah v Avstriji, meni, da je avstrijska Koroška odličen primer ohranjanja jezika.

Več bi se izobraževali v Sloveniji

Radovljiška knjižnica je gostila sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, tu so se ustavili kot na zadnji postojanki študijskega obiska avstrijske Koroške.

Radovljica – Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, ki deluje v okviru državnega zbora, se je sestala na tretji redni seji, ki so jo tokrat izpeljali v prostorih Knjižnice Antona T. Linharta v Radovljici. Osrednja tema seje je bila problematika dvojezičnega šolstva in raba slovenščine v domačem okolju na avstrijskem Koroškem, zato so se nekateri člani komisije in povabljeni udeleženci seje v dopoldanskem času odpravili na strokovni izlet po koroških šolah. Po končanem izletu so v Radovljici razpravljali predvsem o načinih, s katerimi bi se Slovenija lahko bolje angažirala za popularizacijo obiskovanja dvojezičnih šol na avstrijskem Koroškem. Gostje, ki so prišli iz Koroške, so pozvali člane komisije, naj poskrbijo, da bo Slovenija investirala višja sredstva v izobraževanje dvojezičnih učiteljev, s tem pa v izboljšanje učnih programov na dvojezičnih šolah in v večji nabor učbenikov za poučevanje.

Seje se je udeležil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik, ki je sicer stanje v dvojezičnih šolah čez mejo pohvalil, izpostavil pa je problem, na katerega so opozarjali vsi. V prvih nekaj razredih osnovne šole je slovenščina dobro poučevana in interesa za izobraževanje je veliko, na sekundarni stopnji izobraževanja pa poučevanje slovenščine ni tako zelo dobro zastopano oziroma se ne nadaljuje iz primarne stopnje.

»Avstrija Slovenijo vedno bolj prepoznava kot ekonomskega partnerja, kar se prepozna tudi iz družin, v katerih starši slovensko ne govorijo, pa se vseeno odločijo, da otroke vpišejo v dvojezično šolo,« je še dodal minister Česnik.

Strokovnjaki iz avstrijske Koroške so na komisijo naslovili tudi priporočila, da bi več finančnih sredstev namenili za čezmejne projekte tako za otroke kot tudi učitelje. Učitelji si želijo, da bi se lahko več izobraževali na slovenskih tleh, saj tako svoje znanje jezika dopolnjujejo iz prve roke; otrokom pa denimo dva tedna v Sloveniji prineseta nenadomestljivo zakladnico znanja slovenščine in izkušnje rabe jezika v pristnem okolju.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

3/21

nedelja

14/23

ponedeljek

14/21

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Gozd Martuljek, 22. september 2019

Pohod na Kurji vrh

PRIREDITVE / Križe, 22. september 2019

Palačinkin ŽivŽav

PRIREDITVE / Žiri, 22. september 2019

Markov tek

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

 

 
 

 

 
 
 

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...