Koča Monte Sernio je sicer neoskrbovana, a notri je možno prespati pa tudi kaj skuhati. Lepo urejeno. / Foto: Jelena Justin

Zimska pravljica

Creta di Mezzodi (1806 n. m.) – Gora v neposredni soseščini mogočnega Monte Sernia, ki nam s te strani pokaže svojo najbolj divjo podobo, steno, preko katere poteka najzahtevnejša pot nanj. Razglednik, ki ga toplo priporočam.

Zadnja tura v lanskem letu, ki sem jo predstavila, je bil vzpon na Cimadors Alto. Ko smo sedeli na vrhu, so se nam odprla nedrja Monte Sernia in Crete Grauzarie. Poleg Sernia nam je pogled ušel na goro neznanega imena. Neznanje je razrešil zemljevid. Gora je Creta di Mezzodi. Glede na svojo lego mora ponuditi fantastičen razgled na severozahodno steno Sernia, kjer poteka znamenita alpinistična smer po severozahodnem grebenu. Čas je, da lep razglednik obiščemo.

Skozi Trbiž ter mimo Tablje / Pontebbe in Mužaca / Moggia Udinese se zapeljemo proti Tolmeču / Tolmezzu, kjer sledimo oznakam za Avstrijo oz. prelaz Plöckenpass. V vasi Cadarchis zavijemo desno proti Paularu. Po nekaj kilometrih zagledamo smerokaz za vas Lovea, zavijemo levo v podvoz, ki nas pripelje na drugo stran ceste. Sledi ožja cesta, ki nas pripelje do vasi Lovea. Na začetku vasi, tik pred velikim parkiriščem, zavijemo levo na še malce ožjo asfaltirano cesto. Na začetku je sicer znak, da je nadaljnja vožnja prepovedana, tako da … hm … na lastno odgovornost (na izhodišču je bilo kar nekaj avtomobilov). Zapeljemo se do višje ležeče planine oz. naselbine Cjampees nad Loveo. Peljemo skozi naselbino. Tam, kjer je smerokaz poti št. 416, je tudi večje parkirišče. V spodnjem delu je pot širši, tlakovan kolovoz, ki daje slutiti, da bomo hodili po nekakšni mulatjeri. V zmernem vzponu se vzpenjamo skozi bukov gozd. Pretiranega vzpona ni čutiti, saj so okljuki elegantno speljani. Sledi del prečne poti, ki se komaj kaj dviga. Hodimo visoko nad globeljo, skozi katero pelje pot št. 455. Sledi krajši vzpon, ko dosežemo križišče oz. stičišče s potjo 455, ki pripelje iz Pra di Lunge oz. Illegia. Nadaljujemo naprej po poti 416, ki nas v naslednjih dvajsetih minutah pripelje do koče Monte Sernio, urejenega, a neoskrbovanega zavetišča, ki je odprto. Nadaljujemo naprej mimo znamenja in pot se začne v okljukih strmeje vzpenjati. Naredimo nekaj lepih okljukov, ko pridemo do malce neugodnega mesta. Prečiti moramo grapo, kjer prevladujejo kamnite plošče, spodaj pa je prepadno. Prečenje je neugodno ne glede na letni čas; naj bo sneg ali pa ne. Previdno prečimo grapo, nato pa sledi nadaljnji vzpon skozi ruševje. Nizamo okljuke, pogled pa nam ves čas uhaja na Monte Sernio, ki je kot na dlani. Kakšna gora! Italijani ji pravijo »ženska gora«, ker sta bili prvopristopnici leta 1879 dve sesti: Minetta in Annina Grassi. Prečimo še eno malce neugodno mesto, nato pa sledi nekaj metrov skoraj po ravnem, kar nas pripelje na sedlo Creta di Mezzodi. Pot se na drugi strani sedla začne spuščati, a mi se obrnemo v smeri prihoda in pred seboj zagledamo italijansko zastavo, ki vihra na vrhu. Nekaj korakov se vrnemo nazaj po smeri prihoda, ko zagledamo možica (morda ga prej nismo opazili) in rdečo piko, ki nas usmeri na ozko stezico skozi gosto ruševje. Sledi nekaj pretepanja z ruševjem, da dosežemo razgleden vrh. Pred nami je čuvaj okolice, Monte Sernio, spodaj Monte Flop, proti severu vrhovi nad prelazom Lonice in Nassfeld, na zahodu se pokaže mogočna Monte Tersadia, vrhovi Monte Cogliansa, z nekaj sreče vidimo celo Dolomite. Pogled na jug je pogled na vrhove na severnem delu Furlanske nižine.

Z vrha sestopimo nazaj v dolino po poti vzpona. Opisana tura je primerna tudi za zimske dni, s popolno opremo, seveda.

Nadmorska višina: 1806 m
Višinska razlika: 1005 m
Trajanje: 5 ur
Zahtevnost: 2 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

5/12

torek

4/10

sreda

6/14

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 19. november 2019

Po balkanskih hribih

PRIREDITVE / Kranj, 19. november 2019

Zmanjševanje odpadkov in izmenjevalnica oblačil

PRIREDITVE / Škofja Loka, 19. november 2019

Glasbeno-literarni večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2019

Za otroke

RAZSTAVE / Škofja Loka, 20. november 2019

Štirideset let Združenja umetnikov Škofja Loka

PRIREDITVE / Strahinj, Žiri, 20. november 2019

Dobrodelni večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. november 2019

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Poplava odličnih ocen / 14:51, 18. november

Edino pravilo za kvalitetno šolstvo je enakovredna zastopanost državnih in zasebnih šol.
Brez konkurence je vse skupaj le praskanje po jajcih .

Poštar stavka le dva dneva / 09:23, 18. november

Enako sem mislil jaz, da je ne rabimo! Pa še kako jo rabimo. Reklam sicer ne maram, jih pa pogledam. Eden od družinskih članov ima espe, tor...

Poštar stavka le dva dneva / 14:20, 17. november

Pošta?
Kdo jo še sploh rabi?
Kaj vse prodajajo.!
Samo še salame ne.

Nad Belco se je spet sprožil plaz / 14:18, 17. november

Joj, erozija!

Pasijon finančno samostojnejši / 14:16, 17. november

Mami, mami, glej maškare!

Zavrnjena še četrta pritožba? / 22:07, 16. november

Torej bodo imeli Avstrijci 2 leti časa za kvaliteten dopust, da počakajo balkance.

Najbogatejša Slovenca še vedno zakonca Login / 16:05, 16. november

Največji car je Merlak! Ki vlaga v Bohinj. Pa odselil se je, ker ne bo futral svojati z davki v lastni državi..