Komunalni odpadki

Račun za komunalne storitve – januar 2019 – nagrada za zavestno ločevanje in zmanjševanje količin oddanih odpadkov? Ne sprejemam pojasnila Komunale, da se cene niso spremenile, samo zneski so nekoliko višji zaradi poračuna količin, ker je bila dejansko ugotovljena količina zbranih odpadkov ob koncu leta 2018 večja od ocenjene.

Z računa lahko razberem porabo vode v prostorninskih metrih, nato obračun odpadne vode (glede na porabljeno vodo) in v rubriki Odpadki storitev obdelave komunalnih odpadkov v desetinkah kilogramov natančno, prav tako zbiranje bio odpadkov glede na prostornino kontejnerja in nato še glede na število oseb v gospodinjstvu. Vsaki postavki so prišteti splošni stroški glede na količine.

Verjamem, da je odčitek vode po števcu v tolerančnem okvirju. Zanima pa me, kolikšno je puščanje v vodovodnem sistemu, koliko vode se izgubi do potrošnikov. Kako so stehtali količine komunalnih nenevarnih, nevarnih in bio odpadkov, saj še nikoli nisem videl, da bi kdo tehtal zabojnike? Pridejo s kamionom, iztresejo vsebino in odhitijo dalje. Kako potem določijo tako natančno količino odpadkov (v desetinkah kilograma), ki mi jih zaračunavajo? Zabojniki niso opremljeni niti s čipi niti s ključavnicami, tako jih lahko polnijo tudi naključni »pridelovalci odpadkov«. Tako sem »nagrajen« z nekoliko višjimi poračuni količin, čeprav so kontejnerji pred hišo čedalje bolj prazni, saj zavestno zmanjšujem količino odpadkov v zabojnikih.

Kakšni so stroški obdelave bio odpadkov, kaj s predelanimi počnejo, jih tržijo ali podarjajo? Kakšen je postopek obdelave nevarnih odpadkov, kje poteka, kakšni so rezultati, jih varno odlagajo? In ne nazadnje: kako ravnajo z zbranimi nenevarnimi komunalnimi odpadki, jih odlagajo na deponijo Mežakla (kar je najslabša možna rešitev) ali vozijo v Ljubljano in povečujejo zalogo energije z našimi prispevki.

Od strokovnih delavcev Komunale bi rad dobil vsaj nekaj tehnično razčlenjenih odgovorov in dokazljive ter tehnično preverljive informacije o komunalnih odpadkih v mestni občini Kranj. Verjamem, da bodo tega veseli tudi bralci Gorenjskega glasa in seveda plačniki komunalnih storitev.

Janez Jereb, Kranj

Oddaj svoj komentar

Kranj -12°

zmerno oblačno
vlažnost: 87 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-18/-1

nedelja

-14/4

ponedeljek

-7/8

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Britof, 22. januar 2024

Letovanje v Banji Vrućici

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

V Dražgošah poziv k miru / 19:39, 21. januar

Ponavljam vprašanje: Kaj so oborožene sile nacistične Nemčije počele v Dražgošah leta 1942 ?
Usposabljanje, vojaške vaje ?
Bo šlo?

Prava pot do sprave slovenskega naroda izhaja iz ljudi / 18:29, 21. januar

70% Slovencev se strinja z ravnanji komunistov do Slovenskega naroda. Zato bo treba ob novem preštevanju prek cevi bolj pogledovati proti Slovencu kot tujcu. Predvsem hrbet si bo treba si zavarovat.

V Dražgošah poziv k miru / 14:58, 21. januar

Nespodobna pravokacija!?Mogoče so se bali, da bi jim partizani pojedli ali odnesli dežo z zasko in klobasami. Rekvizicija: tudi zadnja krava...

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 18:22, 20. januar

Rushiti in njegova SDS je navozil toliko šiptarjev v Slovenijo, da vsa stanovanja za njih !!

V mrzlih dneh ne pozabimo na živali / 18:18, 20. januar

Dobro, večina psov itak že spi v postelji z lastniki, ampak nogavice za tačke.. hahahaha, dobra, LOL :)

Na plečih pacientov / 18:16, 20. januar

Zdravstvo je potrebno privatizirati ! Tole ni J več od javnega...

SDS v interpelacijo pravosodne ministrice / 18:15, 20. januar

V Sloveniji vlada korupcija, mafija in kriminal ! Teli kradejo in niti skrivajo ne več !
Ni mi žal, da sem že 15 let v Italiji ..