Projekt gradnje male hidroelektrarne na Savi Dolinki je izjemno zahteven, zgraditi so morali tudi varovalni nasip v strugi.

Mala hidroelektrarna na Dolinki

Savske elektrarne na Savi Dolinki pri Slovenskem Javorniku gradijo malo hidroelektrarno Borovlje. Obsežen projekt je vreden kar 2,7 milijona evrov.

Z gradnjo male hidroelektrarne Borovlje Savske elektrarne sledijo poslovni strategiji proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov energije, so povedali.

Slovenski Javornik – Savske elektrarne Ljubljana na Savi Dolinki pri Slovenskem Javorniku gradijo malo hidroelektrarno Borovlje. Pripravljalna dela so zaključili januarja, zdaj pa že poteka gradnja same male hidroelektrarne. Računajo, da bodo dela zaključena do novembra, uporabno dovoljenje pa naj bi po pričakovanjih pridobili v začetku prihodnjega leta.

Kot je pojasnil vodja projekta izgradnje Roman Modic, so z deli začeli avgusta lani, pripravljalna dela pa so bila izjemno zahtevna. »Objekt gradimo na precej neugodni lokaciji, utesnjeni med strugo Save Dolinke in železniški nasip, vzdolž katerega poteka tudi 'energetski most', na katerem so združeni cevovodi plinov in vode pod tlakom ter še nekaterih drugih vodov,« je pojasnil Modic. Zaradi prodnate podlage so morali zavarovati gradbeno jamo pred močnejšimi podtalnimi vodnimi dotoki, zato so v fazi pripravljalnih del morali izdelati varovalno armiranobetonsko pilotno steno, deloma globoko celo dvanajst metrov. Za zaščito pred vodo iz Save Dolinke so morali zgraditi tudi varovalni nasip v strugi Save. Po Modičevih besedah so že postavili tudi novo transformatorsko postajo, iz katere v času gradnje z električno energijo oskrbujejo gradbišče, po zaključku gradnje pa bo mala hidroelektrarna Borovlje preko te transformatorske postaje vključena v distribucijsko omrežje.

»Dokončana elektrarna nazivne moči 395 kW bo popolnoma avtomatizirana in daljinsko vodena, v električno omrežje pa bo letno oddajala približno 1800 MWh električne energije. Projekt ima tudi multiplikativen učinek, saj je bil zasnovan tudi z vidika lažjega in za okoliške prebivalce manj motečega vzdrževanja in praznjenja prodnega zadrževalnika Javornik. Ob mali hidroelektrarni bo namreč zgrajena zapornica talnega izpusta, ki bo služila tako obratovanju same hidroelektrarne kot tudi znižanju gladine v prodnem zadrževalniku za lažji in hitrejši dostop gradbene mehanizacije. Odvoz proda pa bo potekal po novi dostopni cesti mimo male hidroelektrarne in nič več preko železniške proge in skozi naselje Slovenski Javornik,« je povedal Roman Modic.

Investitor projekta so Savske elektrarne Ljubljana, vrednost investicije pa je 2,7 milijona evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

9/17

ponedeljek

14/20

torek

9/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

OBVESTILA / Visoko, 23. september 2019

Vpis gledališkega abonmaja

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 17:27, 22. september

Se strinjam z vami Deželan.
Premestitev na južno mejo, da se za ene pol leta umakne iz Kranja.
Nora kazen je to glede na bankirje in drugo svojat pri koritu!

Ne bodi tak kot krava ... / 17:23, 22. september

Boljš je tale:

POZOR MINE !

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.