Projekt gradnje male hidroelektrarne na Savi Dolinki je izjemno zahteven, zgraditi so morali tudi varovalni nasip v strugi.

Mala hidroelektrarna na Dolinki

Savske elektrarne na Savi Dolinki pri Slovenskem Javorniku gradijo malo hidroelektrarno Borovlje. Obsežen projekt je vreden kar 2,7 milijona evrov.

Z gradnjo male hidroelektrarne Borovlje Savske elektrarne sledijo poslovni strategiji proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov energije, so povedali.

Slovenski Javornik – Savske elektrarne Ljubljana na Savi Dolinki pri Slovenskem Javorniku gradijo malo hidroelektrarno Borovlje. Pripravljalna dela so zaključili januarja, zdaj pa že poteka gradnja same male hidroelektrarne. Računajo, da bodo dela zaključena do novembra, uporabno dovoljenje pa naj bi po pričakovanjih pridobili v začetku prihodnjega leta.

Kot je pojasnil vodja projekta izgradnje Roman Modic, so z deli začeli avgusta lani, pripravljalna dela pa so bila izjemno zahtevna. »Objekt gradimo na precej neugodni lokaciji, utesnjeni med strugo Save Dolinke in železniški nasip, vzdolž katerega poteka tudi 'energetski most', na katerem so združeni cevovodi plinov in vode pod tlakom ter še nekaterih drugih vodov,« je pojasnil Modic. Zaradi prodnate podlage so morali zavarovati gradbeno jamo pred močnejšimi podtalnimi vodnimi dotoki, zato so v fazi pripravljalnih del morali izdelati varovalno armiranobetonsko pilotno steno, deloma globoko celo dvanajst metrov. Za zaščito pred vodo iz Save Dolinke so morali zgraditi tudi varovalni nasip v strugi Save. Po Modičevih besedah so že postavili tudi novo transformatorsko postajo, iz katere v času gradnje z električno energijo oskrbujejo gradbišče, po zaključku gradnje pa bo mala hidroelektrarna Borovlje preko te transformatorske postaje vključena v distribucijsko omrežje.

»Dokončana elektrarna nazivne moči 395 kW bo popolnoma avtomatizirana in daljinsko vodena, v električno omrežje pa bo letno oddajala približno 1800 MWh električne energije. Projekt ima tudi multiplikativen učinek, saj je bil zasnovan tudi z vidika lažjega in za okoliške prebivalce manj motečega vzdrževanja in praznjenja prodnega zadrževalnika Javornik. Ob mali hidroelektrarni bo namreč zgrajena zapornica talnega izpusta, ki bo služila tako obratovanju same hidroelektrarne kot tudi znižanju gladine v prodnem zadrževalniku za lažji in hitrejši dostop gradbene mehanizacije. Odvoz proda pa bo potekal po novi dostopni cesti mimo male hidroelektrarne in nič več preko železniške proge in skozi naselje Slovenski Javornik,« je povedal Roman Modic.

Investitor projekta so Savske elektrarne Ljubljana, vrednost investicije pa je 2,7 milijona evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

13/18

ponedeljek

13/21

torek

11/16

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

IZLETI / Kranj, 1. junij 2019

Lovrenška jezera, Ribniški vrh

IZLETI / Tržič, 2. junij 2019

Na tradicionalno romanje v Glinje na Koroško

IZLETI / Kranj, Šenčur, 6. junij 2019

Srečanje upokojencev Gorenjske

 

 
 

 

 
 
 

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.