Kamniški svetniki so bili pri obravnavi proračuna za leto 2019 na dveh bregovih.

Kritike na osnutek proračuna

Kamniški svetniki so na februarski seji nameravali obravnavati dvoletni proračun, a so osnutek za leto 2020 umaknili z dnevnega reda, osnutek za letošnje leto pa potrdili za las. Kljub obljubam v njem namreč ni denarja za novo Osnovno šolo Frana Albrehta.

Kamnik – Prihodki občine v letošnjem letu so načrtovani v višini 24,5 milijona evrov, odhodki pa v višini 27,5 milijona evrov, pri čemer se približno 3,5 milijona evrov prenaša iz lanskoletnega proračuna. Za investicije je predvidenih osem milijonov evrov, kar je trideset odstotkov proračuna in po mnenju občinske uprave znak, da je proračun razvojno naravnan.

A veliko svetnikov se s tem ne strinja, saj v proračunu ni številnih investicij, ki so bile načrtovane, napovedane ali celo obljubljene v prejšnjem mandatu – asfaltiranje ceste na Veliko planino in obnova številnih dotrajanih cest, odkup zemljišč na južnem delu nekdanje smodnišnice … Predvsem pa v letošnjem proračunu ni predvidenega denarja za gradnjo nove Osnovne šole Frana Albrehta, zato letos tudi ne bo obljubljenega začetka gradnje. Nova šola naj bi po zadnjih podatkih stala kar devetnajst milijonov evrov, pri čemer pa sta v posebnem skladu zgolj dva milijona evrov. Večino denarja bi občina tako dobila z zadolževanjem, to pa bi pomenilo, da prihodnjih nekaj let v občini ne bi bilo denarja za nobeno drugo investicijo. »Novo šolo potrebujemo, a nikakor ne za tak denar. Ljudje so ob omembi tega zneska zgroženi. Iti z glavo skozi zid, zato, ker smo nekaj obljubili, ni odgovorno,« je povedal svetnik Franci Spruk in se strinjal, da je bil projekt vse do prihoda novega župana Mateja Slaparja zavit v skrivnosti. S tem pa se ne strinjajo opozicijski svetniki na čelu z nekdanjim podžupanom v začasnem opravljanju funkcije župana Igorjem Žavbijem. Matej Slapar je bil zadnja štiri leta podžupan in dvanajst let svetnik, zato bi lahko imel vse potrebne informacije, so poudarili. Novo vodstvo občine je prepričano, da je projekt gradnje nove šole treba preveriti in poceniti, zato je smiselno, da se denar za to z zadolževanjem zagotovi v proračunu prihodnjega leta.

Od osmih milijonov, namenjenih za investicije, je v osnutku proračuna štiristo tisoč evrov namenjenih obnovi poškodovanih cest in dva milijona za gradnjo sekundarnih kanalizacijskih vodov v Tuhinjski dolini. Gradili bodo hodnik za pešce v Stahovici, kanalizacijo v Bistričici, odkupili prostore za Glasbeno šolo Kamnik, uredili sistem izposoje koles v Kamniku … Veliko postavk se bo še spremenilo, saj imajo svetniki do drugega branja možnost z amandmaji predlagati spremembe.

Osnutek proračuna za leto 2019 so svetniki potrdili s petnajstimi glasovi za in sedmimi proti, sedem svetnikov se je glasovanja vzdržalo ali pa niso bili prisotni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno jasno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/24

sobota

10/24

nedelja

14/21

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Selca, 25. maj 2019

Šestdeset let rokometa v Selški dolini

IZLETI / Kranj, 25. maj 2019

Na Vrtaško Sleme

IZLETI / Šenčur, 25. maj 2019

Kostelski pohod na Kapič – najvišji vrh Kostela

IZLETI / Gozd Martuljek, 25. maj 2019

Na ogled gozdne učne poti Rute

PREDAVANJA / Kranj, 25. maj 2019

Proučevanje Svetega pisma

GLASBA / Tržič, 25. maj 2019

Koncert Pihalnega orkestra Tržič

RAZSTAVE / Škofja Loka, 25. maj 2019

Pravljica v Galeriji: Kamišibajke

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci