Kamniški svetniki so bili pri obravnavi proračuna za leto 2019 na dveh bregovih.

Kritike na osnutek proračuna

Kamniški svetniki so na februarski seji nameravali obravnavati dvoletni proračun, a so osnutek za leto 2020 umaknili z dnevnega reda, osnutek za letošnje leto pa potrdili za las. Kljub obljubam v njem namreč ni denarja za novo Osnovno šolo Frana Albrehta.

Kamnik – Prihodki občine v letošnjem letu so načrtovani v višini 24,5 milijona evrov, odhodki pa v višini 27,5 milijona evrov, pri čemer se približno 3,5 milijona evrov prenaša iz lanskoletnega proračuna. Za investicije je predvidenih osem milijonov evrov, kar je trideset odstotkov proračuna in po mnenju občinske uprave znak, da je proračun razvojno naravnan.

A veliko svetnikov se s tem ne strinja, saj v proračunu ni številnih investicij, ki so bile načrtovane, napovedane ali celo obljubljene v prejšnjem mandatu – asfaltiranje ceste na Veliko planino in obnova številnih dotrajanih cest, odkup zemljišč na južnem delu nekdanje smodnišnice … Predvsem pa v letošnjem proračunu ni predvidenega denarja za gradnjo nove Osnovne šole Frana Albrehta, zato letos tudi ne bo obljubljenega začetka gradnje. Nova šola naj bi po zadnjih podatkih stala kar devetnajst milijonov evrov, pri čemer pa sta v posebnem skladu zgolj dva milijona evrov. Večino denarja bi občina tako dobila z zadolževanjem, to pa bi pomenilo, da prihodnjih nekaj let v občini ne bi bilo denarja za nobeno drugo investicijo. »Novo šolo potrebujemo, a nikakor ne za tak denar. Ljudje so ob omembi tega zneska zgroženi. Iti z glavo skozi zid, zato, ker smo nekaj obljubili, ni odgovorno,« je povedal svetnik Franci Spruk in se strinjal, da je bil projekt vse do prihoda novega župana Mateja Slaparja zavit v skrivnosti. S tem pa se ne strinjajo opozicijski svetniki na čelu z nekdanjim podžupanom v začasnem opravljanju funkcije župana Igorjem Žavbijem. Matej Slapar je bil zadnja štiri leta podžupan in dvanajst let svetnik, zato bi lahko imel vse potrebne informacije, so poudarili. Novo vodstvo občine je prepričano, da je projekt gradnje nove šole treba preveriti in poceniti, zato je smiselno, da se denar za to z zadolževanjem zagotovi v proračunu prihodnjega leta.

Od osmih milijonov, namenjenih za investicije, je v osnutku proračuna štiristo tisoč evrov namenjenih obnovi poškodovanih cest in dva milijona za gradnjo sekundarnih kanalizacijskih vodov v Tuhinjski dolini. Gradili bodo hodnik za pešce v Stahovici, kanalizacijo v Bistričici, odkupili prostore za Glasbeno šolo Kamnik, uredili sistem izposoje koles v Kamniku … Veliko postavk se bo še spremenilo, saj imajo svetniki do drugega branja možnost z amandmaji predlagati spremembe.

Osnutek proračuna za leto 2019 so svetniki potrdili s petnajstimi glasovi za in sedmimi proti, sedem svetnikov se je glasovanja vzdržalo ali pa niso bili prisotni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/26

četrtek

17/27

petek

17/28

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2019

V sotesko Hvadnik

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2019

Na Podgorski vrh

PRIREDITVE / Kranj, 22. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

GLASBA / Zasip, 22. avgust 2019

Večer pod zvezdami s Klapo More

GLASBA / Zasip, 22. avgust 2019

Večer pod zvezdami

GLASBA / Tržič, 23. avgust 2019

Koncert skupine Katrinas

GLEDALIŠČE / Križe, 23. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

GLEDALIŠČE / Križe, 24. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

 

 
 

 

 
 
 

Umrl starosta slovenske pomladi / 10:15, 21. avgust

V redu ded je bil, naj počiva v miru !

Več besede lokalni skupnosti / 10:14, 21. avgust

Tud kakšen zajec bi bil za odstrel..

Nakup nepremičnin ob Prešernovi hiši / 14:30, 20. avgust

A ni bil Prešeren rojen v Kranju?

Zastoji in priložnosti / 12:44, 20. avgust

Urška,Ni problem kolona, problem je zastoj čez cele Jesenice ! Jest iz Kranja za Kr. Goro zapustim AC na Lipcah in potem stojimo na Javornik...

Javno pismo o župniku Branku v Preddvoru / 09:46, 20. avgust

Namakal bi, za otroke pa ne bi skrbel.. Kako tipično za RKC !

Spomin na požig Kokre / 09:42, 20. avgust

Super, srečni smo lahko, da živimo v času priviligirancev, elite, bruseljsko- vatikanskih hlapcev, in ja, ŽIVELA DEMOKRACIJA po meri malega ...

Mojster žganjekuhe iz Rut / 16:58, 19. avgust

Pojdem v rute,tam, kjer je mraz,tam, kjer moj pobičje pokopan.Tam dol pokleknem,'n mal požebram,da ne bo moj pobičležal koj sam.https://www....