Obljube

Ena od osrednjih tem kamniške občinske politike v zadnjem desetletju (ali še celo dlje) je gradnja nove mestne Osnovne šole Frana Albrehta.

Šola je dotrajana in požarno nevarna, projekti in različne s tem povezane študije se pripravljajo, spreminjajo, dopolnjujejo (in tudi veliko stanejo), v namenski občinski sklad za gradnjo šole kapljajo evri, in čeprav novinarji po zagotovilih vodstva občine že zadnje dve leti pišemo naslove, kot so Šolo bodo začeli graditi spomladi, se projekt – vsaj vidno – ne premakne.

Toliko bolj pomirjujoče je bilo za občane, predvsem starše tamkajšnjih učencev in sodelavce šole, poslušati predvolilne obljube na zadnjih lokalnih volitvah. Prav vseh sedem županskih kandidatov si je bilo enotnih – gradnja šola je naša prioriteta in začela se bo spomladi. To so podpirale tudi vse politične stranke in predvolilne obljube v Kamniku verjetno še nikdar niso bile tako usklajene. Člani sveta šole so županske kandidate pozvali k objavi javnih odgovorov in zavez in tudi na predvolilnih soočenjih obljube o gradnji nove šole v letošnjem letu ni bilo težko izgovoriti nikomur.

A s prihodom novega župana in z novo sestavo občinskega sveta – torej tistimi, ki so pred volitvami vse to obljubljali – se je pogled na gradnjo šole povsem spremenil. Gre še za prioriteto, če denarja za projekt v letošnjem proračunu sploh ni?

»Kar smo obljubili, moramo izpolniti.« »Iti z glavo skozi zid samo zato, ker smo nekaj obljubili, je neodgovorno.« To sta si na zadnji seji govorila nasprotna si tabora v občinskem svetu, a dejstvo je, da svetniki in županski kandidati očitno niso vedeli, kaj obljubljajo, saj so tudi sami zgolj verjeli – obljubam. Zdaj namreč zatrjujejo, da je bil projekt vseskozi zavit v skrivnosti. Ne le da je gradnja nove šole ocenjena na vrtoglavih devetnajst milijonov evrov, še bolj skrb vzbujajoče je to, da znesek še zdaleč ni dokončen, da bi se nekateri zaradi pocenitve vsega lotili povsem znova in da niti lokacija ni tista, ki bi že bila dokončna. Kdaj bo torej izvoljena občinska politika v Kamniku izpolnila svoje obljube?

In kaj, če jih ne? Spomin volivcev je navadno zelo slab, kažejo izkušnje, in prelomljene obljube redkokdaj prinesejo posledice. Če ne drugega, si bodo lokalne politike morda znova privoščile vsaj pustne šeme. Kot so to naredili nedavno na Viru pri Domžalah, kjer je bil ob prevzemu pustne oblasti v ospredju metro, ena od predvolilnih obljub enega od županskih kandidatov, ki je svojo uresničitev lahko dočakala le v pustni deželi.

Oddaj svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

15/26

četrtek

17/27

petek

17/28

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2019

V sotesko Hvadnik

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2019

Na Podgorski vrh

PRIREDITVE / Kranj, 22. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

GLASBA / Zasip, 22. avgust 2019

Večer pod zvezdami s Klapo More

GLASBA / Zasip, 22. avgust 2019

Večer pod zvezdami

GLASBA / Tržič, 23. avgust 2019

Koncert skupine Katrinas

GLEDALIŠČE / Križe, 23. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

GLEDALIŠČE / Križe, 24. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

 

 
 

 

 
 
 

Umrl starosta slovenske pomladi / 10:15, 21. avgust

V redu ded je bil, naj počiva v miru !

Več besede lokalni skupnosti / 10:14, 21. avgust

Tud kakšen zajec bi bil za odstrel..

Nakup nepremičnin ob Prešernovi hiši / 14:30, 20. avgust

A ni bil Prešeren rojen v Kranju?

Zastoji in priložnosti / 12:44, 20. avgust

Urška,Ni problem kolona, problem je zastoj čez cele Jesenice ! Jest iz Kranja za Kr. Goro zapustim AC na Lipcah in potem stojimo na Javornik...

Javno pismo o župniku Branku v Preddvoru / 09:46, 20. avgust

Namakal bi, za otroke pa ne bi skrbel.. Kako tipično za RKC !

Spomin na požig Kokre / 09:42, 20. avgust

Super, srečni smo lahko, da živimo v času priviligirancev, elite, bruseljsko- vatikanskih hlapcev, in ja, ŽIVELA DEMOKRACIJA po meri malega ...

Mojster žganjekuhe iz Rut / 16:58, 19. avgust

Pojdem v rute,tam, kjer je mraz,tam, kjer moj pobičje pokopan.Tam dol pokleknem,'n mal požebram,da ne bo moj pobičležal koj sam.https://www....