Obljube

Ena od osrednjih tem kamniške občinske politike v zadnjem desetletju (ali še celo dlje) je gradnja nove mestne Osnovne šole Frana Albrehta.

Šola je dotrajana in požarno nevarna, projekti in različne s tem povezane študije se pripravljajo, spreminjajo, dopolnjujejo (in tudi veliko stanejo), v namenski občinski sklad za gradnjo šole kapljajo evri, in čeprav novinarji po zagotovilih vodstva občine že zadnje dve leti pišemo naslove, kot so Šolo bodo začeli graditi spomladi, se projekt – vsaj vidno – ne premakne.

Toliko bolj pomirjujoče je bilo za občane, predvsem starše tamkajšnjih učencev in sodelavce šole, poslušati predvolilne obljube na zadnjih lokalnih volitvah. Prav vseh sedem županskih kandidatov si je bilo enotnih – gradnja šola je naša prioriteta in začela se bo spomladi. To so podpirale tudi vse politične stranke in predvolilne obljube v Kamniku verjetno še nikdar niso bile tako usklajene. Člani sveta šole so županske kandidate pozvali k objavi javnih odgovorov in zavez in tudi na predvolilnih soočenjih obljube o gradnji nove šole v letošnjem letu ni bilo težko izgovoriti nikomur.

A s prihodom novega župana in z novo sestavo občinskega sveta – torej tistimi, ki so pred volitvami vse to obljubljali – se je pogled na gradnjo šole povsem spremenil. Gre še za prioriteto, če denarja za projekt v letošnjem proračunu sploh ni?

»Kar smo obljubili, moramo izpolniti.« »Iti z glavo skozi zid samo zato, ker smo nekaj obljubili, je neodgovorno.« To sta si na zadnji seji govorila nasprotna si tabora v občinskem svetu, a dejstvo je, da svetniki in županski kandidati očitno niso vedeli, kaj obljubljajo, saj so tudi sami zgolj verjeli – obljubam. Zdaj namreč zatrjujejo, da je bil projekt vseskozi zavit v skrivnosti. Ne le da je gradnja nove šole ocenjena na vrtoglavih devetnajst milijonov evrov, še bolj skrb vzbujajoče je to, da znesek še zdaleč ni dokončen, da bi se nekateri zaradi pocenitve vsega lotili povsem znova in da niti lokacija ni tista, ki bi že bila dokončna. Kdaj bo torej izvoljena občinska politika v Kamniku izpolnila svoje obljube?

In kaj, če jih ne? Spomin volivcev je navadno zelo slab, kažejo izkušnje, in prelomljene obljube redkokdaj prinesejo posledice. Če ne drugega, si bodo lokalne politike morda znova privoščile vsaj pustne šeme. Kot so to naredili nedavno na Viru pri Domžalah, kjer je bil ob prevzemu pustne oblasti v ospredju metro, ena od predvolilnih obljub enega od županskih kandidatov, ki je svojo uresničitev lahko dočakala le v pustni deželi.

Oddaj svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/24

sobota

10/24

nedelja

14/21

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Selca, 25. maj 2019

Šestdeset let rokometa v Selški dolini

IZLETI / Kranj, 25. maj 2019

Na Vrtaško Sleme

IZLETI / Šenčur, 25. maj 2019

Kostelski pohod na Kapič – najvišji vrh Kostela

IZLETI / Gozd Martuljek, 25. maj 2019

Na ogled gozdne učne poti Rute

PREDAVANJA / Kranj, 25. maj 2019

Proučevanje Svetega pisma

GLASBA / Tržič, 25. maj 2019

Koncert Pihalnega orkestra Tržič

RAZSTAVE / Škofja Loka, 25. maj 2019

Pravljica v Galeriji: Kamišibajke

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci