Vampi, nakar še mohant

Preteklo leto smo si zapomnili kot Cankarjevo. Opozoriti želim na stoto obletnico smrti gorenjskega, točneje cerkljanskega rojaka Ignacija Borštnika, ki je bil leta 1858 v Cerkljah, umrl je leta 1919 v Ljubljani. Bil prvi slovenski poklicni, šolani igralec.

V Cerkljah stoji njegova rojstna hiša, ki kljub obnovi v zadnjih letih ohranja nekdanjo podobo. Leta 2015 je bila odprta za javnost, vendar letos ukinja redne mesečne dneve odprtih vrat. A to nikakor ne pomeni, da se zapira za javnost. Hiša ohranja vse dosedanje vsebine, tako da bo še naprej zanimiva za turistične oglede, če bo to zanimalo Občino Cerklje, Zavod za turizem Cerklje in druge. Upam in verjamem, da bo letošnje, lahko rečem kar Borštnikovo leto, dalo odgovor, koliko cenimo njegovo delo, tako v lokalnem okolju kot na ravni države Slovenije.

Občina Cerklje je veliko naredila za ohranitev spomina na velikega rojaka, več bi lahko naredila za promocijo in ohranitev njegove rojstne hiše, lastniki se trudijo, da se v celoti ohrani kot spominska hiša. Žal imajo podoben odnos do Borštnikove rojstne hiše tudi druge institucije v državi. Slovenski gledališki institut iz Ljubljane, ki se edini pri nas ukvarja z gledališko zgodovino, ne kaže interesa za resnejšo pomoč in sodelovanje pri ohranitvi Borštnikove hiše kot gledališkega muzeja. Tudi vodstvo Festivala Borštnikovo srečanje v Mariboru, ki še najbolj promovira Boršnikovo ime, zatrjuje, da njihovo delo ni ohranjanje spomina na velikega igralca, ampak spremljajo slovenska poklicna gledališča danes in jutri. Zanimanja za utemeljitelja slovenskega poklicnega gledališča Ignacija Borštnika prav tako ne kaže Združenje dramskih umetnikov Slovenije, čeprav je večina prejemnikov in prejemnic Borštnikovega prstana vključenih v Združenje. V zadnjih letih smo jih večkrat ob posebnih priložnostih in obletnicah povabili v Cerklje, a odziva ni bilo. Upam, da bo stota obletnica smrti Ignacija Borštnika potrkala na njihovo vest, z ministrstvom za kulturo republike Slovenije na čelu, in bodo na primeren način počastili in obeležili njegov spomin. Slovenski kulturni praznik je primeren za to opozorilo.

V lanski televizijski oddaji sta se možaka v gostilni pogovarjala o Ivanu Cankarju. Za obed sta si naročila goveje vampe. Njuna domišljija je prišla na dan in Cankarja sta primerjala z jedjo na mizi. Svojevrstna jed, običajno je otroci ne marajo, za poznavalce in sladokusce pa je to odlična jed. Enako je s Cankarjem.

Borštnik je veliko bolj skrivnosten in pozabljen kot Cankar, čeprav je bil začetnik naše gledališke umetnosti. Ko sem razmišljal, s čim bi ga lahko primerjal v kulinaričnem smislu, sem se spomnil na mohant, specialni gorenjski sir, ki je nastal med gorami, skrivnosten, edinstven in skoraj pozabljen. Pustimo mohant Bohinjcem, za Borštnika pa bomo, da nam ne potone v brezno pozabe, morali poskrbeti predvsem Cerkljani. Letos imamo posebno priložnost, izkoristimo jo.

Danijel Novak, skrbnik rojstne hiše Ignacija Borštnika v Cerkljah na Gorenjskem

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

6/10

sreda

8/11

četrtek

5/10

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 20. november 2019

Štirideset let Združenja umetnikov Škofja Loka

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Strahinj, Žiri, 20. november 2019

Dobrodelni večer

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Tržič, 21. november 2019

Obisk stare gospe

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. november 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Nov trgovski center v Lescah / 11:35, 20. november

Ni še dost? Za eno ornk igrišče ali dvorano pa denarja ni ?!

Le suha drva dobro grejejo / 11:34, 20. november

Hvala zvezi potrošnikov za nasvet, menda Gorenjci kurimo mokra drva, ker dalj časa gorijo.. jaooo

Krekov večer o Ivanu Omanu / 10:35, 20. november

Elita in buržuazija na kupu, moti edinole bivši komunist, danes skrajni desničar, sicer dosmrtni predsednik stranke.. In ja, danes vse več ...

Po ločitvi / 20:35, 19. november

Ločitev ni noben problem. Pišeš Tanji na Glasu in ona ti svetuje, da ostani to kar si.
Problem rešen.

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 12:17, 19. november

Kaj pa primer Milko Nović?
Nedolžnega so oprostili .
A je to pošteno?
heheh

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 10:47, 19. november

Janez Novak takozvani Wojciechowski ,
Seveda ne, poglejmo samo primer Patria, pa dvomim da bodo tvoji možgančki to uspel razvozlat?!

Mahnič o mafiji, Fišer z ovadbo / 10:27, 19. november

"Ko sodijo njim prid je OK, ko ne, jih zmerjajo z mafijo..."

---------------------------------
še celo ti si ugotovil, da Vaši ne sodijo POŠTENO.