Vampi, nakar še mohant

Preteklo leto smo si zapomnili kot Cankarjevo. Opozoriti želim na stoto obletnico smrti gorenjskega, točneje cerkljanskega rojaka Ignacija Borštnika, ki je bil leta 1858 v Cerkljah, umrl je leta 1919 v Ljubljani. Bil prvi slovenski poklicni, šolani igralec.

V Cerkljah stoji njegova rojstna hiša, ki kljub obnovi v zadnjih letih ohranja nekdanjo podobo. Leta 2015 je bila odprta za javnost, vendar letos ukinja redne mesečne dneve odprtih vrat. A to nikakor ne pomeni, da se zapira za javnost. Hiša ohranja vse dosedanje vsebine, tako da bo še naprej zanimiva za turistične oglede, če bo to zanimalo Občino Cerklje, Zavod za turizem Cerklje in druge. Upam in verjamem, da bo letošnje, lahko rečem kar Borštnikovo leto, dalo odgovor, koliko cenimo njegovo delo, tako v lokalnem okolju kot na ravni države Slovenije.

Občina Cerklje je veliko naredila za ohranitev spomina na velikega rojaka, več bi lahko naredila za promocijo in ohranitev njegove rojstne hiše, lastniki se trudijo, da se v celoti ohrani kot spominska hiša. Žal imajo podoben odnos do Borštnikove rojstne hiše tudi druge institucije v državi. Slovenski gledališki institut iz Ljubljane, ki se edini pri nas ukvarja z gledališko zgodovino, ne kaže interesa za resnejšo pomoč in sodelovanje pri ohranitvi Borštnikove hiše kot gledališkega muzeja. Tudi vodstvo Festivala Borštnikovo srečanje v Mariboru, ki še najbolj promovira Boršnikovo ime, zatrjuje, da njihovo delo ni ohranjanje spomina na velikega igralca, ampak spremljajo slovenska poklicna gledališča danes in jutri. Zanimanja za utemeljitelja slovenskega poklicnega gledališča Ignacija Borštnika prav tako ne kaže Združenje dramskih umetnikov Slovenije, čeprav je večina prejemnikov in prejemnic Borštnikovega prstana vključenih v Združenje. V zadnjih letih smo jih večkrat ob posebnih priložnostih in obletnicah povabili v Cerklje, a odziva ni bilo. Upam, da bo stota obletnica smrti Ignacija Borštnika potrkala na njihovo vest, z ministrstvom za kulturo republike Slovenije na čelu, in bodo na primeren način počastili in obeležili njegov spomin. Slovenski kulturni praznik je primeren za to opozorilo.

V lanski televizijski oddaji sta se možaka v gostilni pogovarjala o Ivanu Cankarju. Za obed sta si naročila goveje vampe. Njuna domišljija je prišla na dan in Cankarja sta primerjala z jedjo na mizi. Svojevrstna jed, običajno je otroci ne marajo, za poznavalce in sladokusce pa je to odlična jed. Enako je s Cankarjem.

Borštnik je veliko bolj skrivnosten in pozabljen kot Cankar, čeprav je bil začetnik naše gledališke umetnosti. Ko sem razmišljal, s čim bi ga lahko primerjal v kulinaričnem smislu, sem se spomnil na mohant, specialni gorenjski sir, ki je nastal med gorami, skrivnosten, edinstven in skoraj pozabljen. Pustimo mohant Bohinjcem, za Borštnika pa bomo, da nam ne potone v brezno pozabe, morali poskrbeti predvsem Cerkljani. Letos imamo posebno priložnost, izkoristimo jo.

Danijel Novak, skrbnik rojstne hiše Ignacija Borštnika v Cerkljah na Gorenjskem

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci