Prvo sončno elektrarno na večstanovanjskem objektu v Sloveniji so odprli direktor GEN-I Sonce Robert Jelenc, jeseniški župan Blaž Račič, predsednik uprave GEN-I dr. Robert Golob in predstavnik stanovalcev Brane Zajović. / Foto: Gorazd Kavčič

Sončna elektrarna na bloku

Na Jesenicah so dobili prvo sončno elektrarno na večstanovanjskem objektu v Sloveniji. Stanovalci bodo polovico električne energije pridobivali s pomočjo sonca.

Blok na Ulici Gustla Štravsa 1 je že nekaj let pravi zgled energetske učinkovitosti, zlasti po zaslugi stanovalca Braneta Zajovića, ki vodi vse projekte. Tako so že pred leti kot eni prvih postavili toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode in v skupnih prostorih namestili varčne LED-žarnice. Naslednji projekt pa bo postavitev toplotne črpalke za ogrevanje, je napovedal Zajović.

Jesenice – Večstanovanjski objekt na Ulici Gustla Štravsa 1 na Jesenicah je prvi v državi, ki je dobil sončno elektrarno. Več kot 129 panelov na strehi objekta bo zagotavljalo polovico potrebne električne energije, posebej pomembno pa je, da investicija stanovalcev skorajda ni udarila po žepu. Ko bo naložba odplačana, bodo elektriko imeli praktično zastonj.

Sončno elektrarno, prvo na večstanovanjski stavbi v državi, je postavilo podjetje GEN-I Sonce. Kot je dejal predsednik uprave dr. Robert Golob, so doslej zgradili še okrog sedemsto sončnih elektrarn na enostanovanjskih objektih. Lani sprejeta uredba pa je omogočila, da samooskrbo z zeleno energijo nudijo tudi večstanovanjskim objektom. Prva sončna elektrarna na večstanovanjski stavbi s 23 stanovanji na Jesenicah ima 36,7 kW moči, letno pa bo proizvedla 37.000 kilovatnih ur zelene električne energije. Na letni ravni bo znižala emisije ogljikovega dioksida za 17 ton, omogočila pa bo za dobrih 4500 evrov letnih prihrankov pri rabi električne energije.

Kot je v imenu stanovalcev dejal Brane Zajović, je naložba stala dobrih 36 tisoč evrov, a stanovalcem za to ni bilo treba vzeti kredita. GEN-I jim je namreč omogočil obročno odplačevanje, naslednjih sedem let bodo njihove položnice za elektriko praktično enake kot doslej (višje za evro ali dva). Življenjska doba sončne elektrarne je okrog trideset let, torej bodo vsaj 23 let imeli elektriko praktično brezplačno. Za zdaj s sončno elektrarno pokrivajo polovico potreb po električni energiji, saj veljavna uredba ne dopušča stoodstotne samooskrbe. A po napovedih naj bi se uredba v kratkem spremenila, tako da v bloku načrtujejo, da bodo namestili še 110 dodatnih panelov in tako zagotovili še več sončne energije in višji odstotek samooskrbe.

Ob tem se je Zajovič zahvalil stanovalcem vseh 23 stanovanj, ki so se odločili pristopiti k projektu (med njimi je veliko starejših, celo 92-letni gospod, ki so ga prepričali, da naložba prinaša nekaj dobrega za vse stanovalce in za prihodnost). Postopki za pridobitev vseh potrebnih soglasij in dovoljenj za gradnjo sončne elektrarne na večstanovanjskih objektih so bili namreč zelo zahtevni.

V. d. generalnega direktorja direktorata za energijo na ministrstvu za infrastrukturo Hinko Šolinc je ob tem zagotovil, da pripravljajo spremembo uredbe, ki bo omogočala poenostavljeni postopek za postavitev elektrarn na hišah in lažjo pridobitev soglasij za postavitev na blokih. Prav tako bo omogočila skupnostne elektrarne, ki bodo postavljene na enem objektu, uporabniki pa bodo objekti v okolici.

Zadovoljstvo, da so na Jesenicah dobili prvi blok s sončno elektrarno, je izrazil tudi jeseniški župan Blaž Račič. Kot je dejal, upa, da bodo temu zgledu sledili tudi drugi objekti na Jesenicah in v drugih krajih. Račič pa je še posebej navdušen nad povezanostjo stanovalcev, ki so skupaj pristopili k projektu in tako naredili nekaj dobrega tudi za zeleno okolje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/20

sobota

0/21

nedelja

5/14

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 23. marec 2019

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Medvode, 23. marec 2019

Kos

OBVESTILA / Kranj, 23. marec 2019

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Lesce, 23. marec 2019

Letna skupščina

PRIREDITVE / Kranj, 23. marec 2019

Slavko Ivančić v Klubaru

PRIREDITVE / Predoslje, 23. marec 2019

Koncert dveh zborov

PRIREDITVE / Bled, 23. marec 2019

Dan črnega teloha

GLASBA / Kranj, 23. marec 2019

Slavko Ivančić v Klubaru

 

 
 

 

 
 
 

Začela se je gradnja v Britofu / 23:55, 22. marec

Sem se prav ustrašil, da bodo začeli graditi obvoznico Britof Hotemaže.

Šarec ne bo govoril / 23:47, 22. marec

Se strinjam s Šarcem. Nagovoril EU poslance bo lahko še kasneje. Tisti, ki stalno nekaj obrekujejo tako ali tako v vsakem primeru izražajo s...

Zmagi slovenskih orlov pred Planico / 21:00, 22. marec

Mene pa zanima generalno, kako je poskrbljeno za športnike, po športni karieri? Se ti fantje punce kaj šolajo? V teh športih ni toliko milij...

A1 Kombo lite / 20:55, 22. marec

Jaz imam 400mbpa je počasen kaj pa naj potem naredim z 40mb

A1 Kombo lite / 20:54, 22. marec

40 mb ja in to naj bi bil Interneta?

Pismo vladi, naj ukrepa / 20:49, 22. marec

Mislim da tu nima tako imenovana vlada, kaj ukrepati, kajti ti zdravniki naj še raje vprašajo zakaj je prišlo do tega? Naj se tudi vpraśajo,...

Petdeset let lepotice pod Poncami / 12:23, 22. marec

Prijeten zapis. Naj Planica in njeni avtorji ostanejo v spominu vseh Slovencev.