Na prelomnici

Minuli konec tedna je v okolici srednjih šol in fakultet vladala nepopisna gneča, ko so se mladi, najpogosteje v spremstvu staršev, podali v lov za informacijami o posameznih izobraževalnih programih. Po koncu osnovne in srednje šole se namreč mladi znajdejo pred dvema največjima prelomnicama v življenju, pri čemer zlasti ob koncu osnovne šole na učence pade zelo težko breme, ki mu sami mogoče niso kos, saj še niso dovolj zreli ali pa še iščejo, kaj je tisto, kar jih najbolj zanima. A ker si z izbiro določene srednje šole že lahko začrtajo tudi svojo nadaljnjo karierno pot, je zelo pomembno, da je odločitev skrbno pretehtana.

Čeprav vsi strokovnjaki svetujejo, da mora biti končna odločitev glede nadaljnjega šolanja otrokova, pa ob tem poudarjajo, da je v procesu odločanja kljub temu zelo pomembna podpora staršev. Mladi se namreč včasih težko znajdejo v poplavi najrazličnejših informacij in kompleksnosti izobraževalne ponudbe, zato jih starši lahko pri tem spodbujajo in usmerjajo. Sami verjetno zelo dobro poznajo svoje otroke, se zavedajo, česa so zmožni, kakšne so njihove delovne navade … Slab učni uspeh namreč ni nujno ovira za vpis v zahtevnejšo šolo, če otroka izbrani program res zanima, saj bo tako bolj motiviran za učenje. Šola mora predstavljati tudi izziv, otrok se mora zavedati, da se bo moral na poti do želenega cilja malo potruditi, če to seveda bistveno ne presega njegovih sposobnosti.

Pri odločanju za srednjo šolo imajo nekateri mogoče pred očmi tudi že svoj prihodnji poklic. Čeprav je zaposljivost po koncu šolanja lahko pomemben kriterij, mogoče sicer bolj za starše kot otroke, pa ne sme biti edini. Živimo v času, ko je edina stalnica sprememba, in kot opozarjajo nekateri, celo do 85 odstotkov poklicev, ki jih bodo opravljali današnji dijaki, sploh še ni izumljenih. Zato poleg formalne izobrazbe postajajo vse pomembnejše naše osebnostne lastnosti in kompetence, kot recimo sposobnost kritičnega razmišljanja, hitrega prilagajanja in podobno. In ni pomembno samo, kakšno raven znanja bodo mladi osvojili na določeni šoli, ampak tudi, kaj dodatnega jim šola ponuja, da bodo skozi šolanje lahko napredovali – recimo možnost izmenjav s tujino, pester nabor obšolskih dejavnosti in podobno. Za opravljanje poklicev prihodnosti, opozarjajo strokovnjaki, bo namreč potrebna mešanica različnih znanj in veščin, zato je zelo pomembna zlasti širina.

Pri izbiri nadaljnjega izobraževanja naj tako mladi skrbno pretehtajo predvsem svoje interese in sposobnosti, saj bodo pri delu, ki ga bodo opravljali z veseljem, zagotovo tudi uspešnejši.

Oddaj svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

16/26

torek

15/29

sreda

16/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 18. junij 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Šenčur, 18. junij 2019

Zeliščarski raj v slovenski Istri

PRIREDITVE / Kranj, 18. junij 2019

Aktivnosti medgeneracijskega centra

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.

Rodbina, ki je zaznamovala Preddvor / 21:28, 16. junij

Takšnega ovčarja je imel tudi Tito. Tito je vedel, da se na Nemce lahko vedno zaneseš. Wurzbachem želim lepe urice v bivši domovini. Dlje verjetno tudi ne želijo biti v deželi rdeče zvezde.