Jure Aleš to sezono sodi v vrh svetovnega telemark smučanja. / Foto: Gorazd Kavčič

Doma ni imel sreče

Našemu najboljšemu telemark smučarju Juretu Alešu na domači tekmi svetovnega pokala ni uspelo stopiti na zmagovalni oder, saj je bila njegova najboljša uvrstitev četrto mesto v klasičnem telemarku. Njegov brat Sašo Aleš se je uradno poslovil od tekmovalnega telemark smučanja.

Krvavec – Od četrtka do včeraj je v organizaciji Telemark kluba Kranj in Smučarske zveze Slovenije na Krvavcu potekal zaključek svetovnega pokala in mladinskega svetovnega prvenstva v telemarku. Osemdeset najboljših telemark smučark in smučarjev iz 15 držav se je pomerilo v treh disciplinah: sprintu, paralelnem sprintu in klasičnem telemarku. Slovenijo so zastopali štirje tekmovalci: Jure in Sašo Aleš v moški konkurenci in Katarina Malenšek ter Maša Štrakl v ženski. Poleg zaključka na Krvavcu so tekme svetovnega pokala to sezono potekale že v Italiji, Franciji in Nemčiji. Kot je pojasnil Robert Aleš, član upravnega odbora pri Telemark klubu Kranj, so telemark tekmovanja za gledalce zelo atraktivna. »Na progi pa mora tekmovalec odpeljati veleslalomski del in vmes opraviti večji skok, nadaljevati z veleslalomom, kjer z vso hitrostjo v rondoju izpelje še 360-stopinjski zavoj, in na koncu z zadnjimi močmi še odteče tekaški del proge,« je povedal Robert Aleš.

V nedeljo so po zadnji tekmi razglasili skupnega zmagovalca za to sezono v moški in ženski kategoriji ter podelili veliki kristalni globus državam z največjim skupnim seštevkom točk. Med ženskami je prvo mesto zasedla Amelie Wenger-Reymond iz Švice, med moškimi pa se je najbolje odrezal Trym Nygaard Loeken iz Norveške. Veliki kristalni globus je osvojila Švica. Druga je bila Francija, tretja Nemčija, Slovenija pa je zasedla šesto mesto. Naš najboljši tekmovalec, ki to sezono sodi v vrh svetovnega telemark smučanja, Kranjčan Jure Aleš je prvi tekmovalni dan v klasiku dosegel četrto mesto, v soboto je bil na paralelnem sprintu peti, prav tako peto mesto pa je osvojil na nedeljskem sprintu. V skupnem seštevku se je uvrstil na šesto mesto. »Na nedeljski tekmi me je ponesrečen skok iz prve vožnje stal drugega mesta. V slogu cele sezone sem na Krvavcu dobro smučal, a na tekmah nisem imel sreče. Upam, da jo bom imel na svetovnem prvenstvu marca v Rjukanu na Norveškem. Zavedam se, da bo treba dati vse od sebe, ker na koncu štejejo samo medalje,« je po tekmovanju na Krvavcu povedal Jure Aleš.

V nedeljo sta se na Krvavcu od tekmovalnega telemark smučanja poslovila Sašo Aleš in Špela Mičunovič, ki sta lani skupaj z Juretom Alešem osvojila drugo mesto v ekipnem paralelnem sprintu v Švici. Špela Mičunovič, ki se poslavlja po štirih letih tekmovalnega telemark smučanja, je najvišjo uvrstitev v svoji karieri dosegla leta 2017 v Rjukanu, ko je bila četrta v paralelnem sprintu na mladinskem svetovnem prvenstvu. Sašo Aleš je v nedeljo sklenil osem let trajajočo smučarko kariero, njegov največji uspeh pa je iz leta 2013 v Španiji, ko je bil četrti v paralelnem sprintu na svetovnem prvenstvu. »Ostali bodo lepi spomini na dolge sezone, tekme in navijače. Dokončna odločitev o končanju tekmovalne kariere je padla, ker v tem nisem več videl smisla. Poleg tega bom dal prednost drugim stvarem, v prvi vrsti dokončanju študija. Ostal bom v kranjskem telemark klubu, kjer so vse opcije še odprte,« je sklenil Sašo Aleš.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

pretežno jasno
vlažnost: 54 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

16/28

ponedeljek

15/30

torek

17/34

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Duplje, 24. junij 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Šenčur, 24. junij 2019

Utrip šole

OBVESTILA / Jesenice, 24. junij 2019

Poletne počitniške delavnice

IZLETI / Gozd - Martuljek, 25. junij 2019

Izlet na Sv. Višarje

PRIREDITVE / Štefanja Gora, Šenčur, 25. junij 2019

Palačinke na Šenturški Gori

PRIREDITVE / Gorje, 25. junij 2019

Ob začetku poletne sezone

IZLETI / Naklo, 25. junij 2019

Kolesarjenje po občini Naklo

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

 

 
 

 

 
 
 

Krvava zarja naznanila gorje / 18:41, 24. junij

G. Primož, Anamarija in vsem podobnega mišljenja. Nacizem je zamenjal komunizem. Tega mnogi ne morete in nočete sprejeti. Ne morete sprejeti...

Začenjajo se počitnice / 18:34, 24. junij

Zaradi takega šolstva, ki vzpodbuja povprečnost , smo bili v socializmu, smo in bomo v socializmu.Naše šolstvo štanca. Štanca nezaposljive k...

Začenjajo se počitnice / 15:22, 24. junij

Čestitke vsem učiteljicam in učiteljem za 6 tednov neprekinjenega dopusta. Skupaj letno 3 mesece dopusta. Vsak zdravnik se lahko skrije po količini dopusta. Carji.

Krvava zarja naznanila gorje / 11:44, 24. junij

Janez Novak,
Za ohranjanje zgodovinske sramote pa skrbite kar sami :)

Grožnje niti niso prav redke / 10:54, 24. junij

Umor dekleta iz Radovljice je raziskan, kaj da ne..

Višje cene komunale / 10:48, 24. junij

Novo knjižnico je potrebno odplačati in tudi plačevati drago vzdrževanje. Luksuz, ki si jo mestece in majhna občina ne moreta privoščiti. Naslednji mega projekt je tudi na vidiku: bazen.

Krvava zarja naznanila gorje / 10:46, 24. junij

Čestitke ga.Meri za pogum in dejanski opis dogodkov iz zgodovine na katero Slovenci ne moremo biti ponosni. Zgodovina je samo ena in takšna ...