Če se država in stroka ne bosta uskladili, lahko zdravstvo hitro doživi kolaps, so bili enotni govorniki: (z leve) Iztok Podbregar, Janez Poklukar, Mirko Stopar in Jože Veternik.

Izzivi vodenja zdravstvenih ustanov

Na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru so pripravili okroglo mizo, na kateri so razpravljali o izzivih, s katerimi se srečujejo vodje zdravstvenih ustanov pri nas. Največji izziv predstavlja kadrovanje.

Državni sekretar Mirko Stopar se je z določenimi očitki strinjal, a dodal, da ima Slovenija primarno zdravstvo urejeno na zelo visokem nivoju, kar pričajo obiski iz tujih držav, ki želijo naš sistem posnemati.

V vrhu slovenske politike in tudi v splošnih razpravah je zdravstvo večkrat osrednja tema. Tokrat so se ga na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju lotili iz druge perspektive – z vidika menedžmenta. Dekan fakultete Iztok Podbregar je kot moderator okrogle mize z naslovom Izzivi managementa v zdravstvu gostil Jožeta Veternika, direktorja zavoda Osnovno zdravstvo Gorenjske, Janeza Poklukarja, direktorja Splošne bolnišnice Jesenice, in Mirka Stoparja, generalnega direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko ministrstva za zdravje.

Rdeča nit debate je bilo vodenje zdravstvenih ustanov v Sloveniji, glede na dane pogoje – omejena sredstva, tu in tam neugodna zakonodaja, kadrovski odlivi in podobno. Janez Poklukar je predstavil jeseniško bolnišnico kot primer dobre prakse finančne sanacije javnega zavoda, ki so jo začeli v letu 2014 in jo do danes že uspešno izpeljali. V okviru sanacije so si zastavili dva cilja, in sicer omejitev odhodkov ter večjo ponudbo storitev. Oboje so dosegli, a obenem so se v teh letih soočili z neuravnoteženostjo kadra. Prav kader je v kriznem času odhajal na delovna mesta v druge ustanove ali je zapuščal delovna mesta, ki morajo biti pokrita 24 ur na dan vse dni v letu; takšnih je v jeseniški bolnišnici okoli petdeset. Drug problem, ki se je pokazal med finančno sanacijo zavoda, je zastarela bolnišnična infrastruktura, ki po Poklukarjevih besedah napoveduje le še nekaj desetletij delovanja zavoda v tej obliki.

Tudi Osnovno zdravstvo Gorenjske posluje dobro, saj so po besedah direktorja Veternika zelo dobro organizirani – imajo centralizirano organizacijo, eno upravo, en proračun in s tem manj administracije. Pri vodenju javnega zavoda je Veternik pokazal na problem, da kadra ne more primerno nagraditi, s tem pa nastajajo težave glede motivacije zaposlenih, da bi delali več in bolje. Veternik je še dodal, da je zakonodaja zastarela in da ne omogoča opravljanja storitev na višjem nivoju.

Državni sekretar Mirko Stopar se je z določenimi očitki strinjal, a dodal, da ima Slovenija primarno zdravstvo urejeno na zelo visokem nivoju, kar pričajo tudi obiski iz tujih držav, ki želijo slovenski sistem posnemati v svojih državah. Za ureditev zdravstva, ki bo po njegovih besedah letos doživelo kar nekaj pretresov, je treba uvesti enotni informacijski sistem in zavodom dati večjo samostojnost, direktorjem zavodov pa večja pooblastila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

jasno
vlažnost: 30 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-2/20

sobota

0/22

nedelja

6/12

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 23. marec 2019

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Medvode, 23. marec 2019

Kos

OBVESTILA / Kranj, 23. marec 2019

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Lesce, 23. marec 2019

Letna skupščina

PRIREDITVE / Kranj, 23. marec 2019

Slavko Ivančić v Klubaru

PRIREDITVE / Predoslje, 23. marec 2019

Koncert dveh zborov

PRIREDITVE / Bled, 23. marec 2019

Dan črnega teloha

GLASBA / Kranj, 23. marec 2019

Slavko Ivančić v Klubaru

 

 
 

 

 
 
 

Začela se je gradnja v Britofu / 23:55, 22. marec

Sem se prav ustrašil, da bodo začeli graditi obvoznico Britof Hotemaže.

Šarec ne bo govoril / 23:47, 22. marec

Se strinjam s Šarcem. Nagovoril EU poslance bo lahko še kasneje. Tisti, ki stalno nekaj obrekujejo tako ali tako v vsakem primeru izražajo s...

Zmagi slovenskih orlov pred Planico / 21:00, 22. marec

Mene pa zanima generalno, kako je poskrbljeno za športnike, po športni karieri? Se ti fantje punce kaj šolajo? V teh športih ni toliko milij...

A1 Kombo lite / 20:55, 22. marec

Jaz imam 400mbpa je počasen kaj pa naj potem naredim z 40mb

A1 Kombo lite / 20:54, 22. marec

40 mb ja in to naj bi bil Interneta?

Pismo vladi, naj ukrepa / 20:49, 22. marec

Mislim da tu nima tako imenovana vlada, kaj ukrepati, kajti ti zdravniki naj še raje vprašajo zakaj je prišlo do tega? Naj se tudi vpraśajo,...

Petdeset let lepotice pod Poncami / 12:23, 22. marec

Prijeten zapis. Naj Planica in njeni avtorji ostanejo v spominu vseh Slovencev.