Če se država in stroka ne bosta uskladili, lahko zdravstvo hitro doživi kolaps, so bili enotni govorniki: (z leve) Iztok Podbregar, Janez Poklukar, Mirko Stopar in Jože Veternik.

Izzivi vodenja zdravstvenih ustanov

Na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru so pripravili okroglo mizo, na kateri so razpravljali o izzivih, s katerimi se srečujejo vodje zdravstvenih ustanov pri nas. Največji izziv predstavlja kadrovanje.

Državni sekretar Mirko Stopar se je z določenimi očitki strinjal, a dodal, da ima Slovenija primarno zdravstvo urejeno na zelo visokem nivoju, kar pričajo obiski iz tujih držav, ki želijo naš sistem posnemati.

V vrhu slovenske politike in tudi v splošnih razpravah je zdravstvo večkrat osrednja tema. Tokrat so se ga na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju lotili iz druge perspektive – z vidika menedžmenta. Dekan fakultete Iztok Podbregar je kot moderator okrogle mize z naslovom Izzivi managementa v zdravstvu gostil Jožeta Veternika, direktorja zavoda Osnovno zdravstvo Gorenjske, Janeza Poklukarja, direktorja Splošne bolnišnice Jesenice, in Mirka Stoparja, generalnega direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko ministrstva za zdravje.

Rdeča nit debate je bilo vodenje zdravstvenih ustanov v Sloveniji, glede na dane pogoje – omejena sredstva, tu in tam neugodna zakonodaja, kadrovski odlivi in podobno. Janez Poklukar je predstavil jeseniško bolnišnico kot primer dobre prakse finančne sanacije javnega zavoda, ki so jo začeli v letu 2014 in jo do danes že uspešno izpeljali. V okviru sanacije so si zastavili dva cilja, in sicer omejitev odhodkov ter večjo ponudbo storitev. Oboje so dosegli, a obenem so se v teh letih soočili z neuravnoteženostjo kadra. Prav kader je v kriznem času odhajal na delovna mesta v druge ustanove ali je zapuščal delovna mesta, ki morajo biti pokrita 24 ur na dan vse dni v letu; takšnih je v jeseniški bolnišnici okoli petdeset. Drug problem, ki se je pokazal med finančno sanacijo zavoda, je zastarela bolnišnična infrastruktura, ki po Poklukarjevih besedah napoveduje le še nekaj desetletij delovanja zavoda v tej obliki.

Tudi Osnovno zdravstvo Gorenjske posluje dobro, saj so po besedah direktorja Veternika zelo dobro organizirani – imajo centralizirano organizacijo, eno upravo, en proračun in s tem manj administracije. Pri vodenju javnega zavoda je Veternik pokazal na problem, da kadra ne more primerno nagraditi, s tem pa nastajajo težave glede motivacije zaposlenih, da bi delali več in bolje. Veternik je še dodal, da je zakonodaja zastarela in da ne omogoča opravljanja storitev na višjem nivoju.

Državni sekretar Mirko Stopar se je z določenimi očitki strinjal, a dodal, da ima Slovenija primarno zdravstvo urejeno na zelo visokem nivoju, kar pričajo tudi obiski iz tujih držav, ki želijo slovenski sistem posnemati v svojih državah. Za ureditev zdravstva, ki bo po njegovih besedah letos doživelo kar nekaj pretresov, je treba uvesti enotni informacijski sistem in zavodom dati večjo samostojnost, direktorjem zavodov pa večja pooblastila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 28°

pretežno jasno
vlažnost: 58 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/30

torek

17/33

sreda

18/35

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Gozd - Martuljek, 25. junij 2019

Izlet na Sv. Višarje

PRIREDITVE / Štefanja Gora, Šenčur, 25. junij 2019

Palačinke na Šenturški Gori

PRIREDITVE / Gorje, 25. junij 2019

Ob začetku poletne sezone

IZLETI / Naklo, 25. junij 2019

Kolesarjenje po občini Naklo

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

IZLETI / Kranj, 27. junij 2019

Planinski izlet: Češka koča

IZLETI / Naklo, 27. junij 2019

S kolesom do Vogelj

PREDAVANJA / Šenčur, 27. junij 2019

Predavanje inštruktorja varne vožnje

 

 
 

 

 
 
 

Bolnišnica naj ostane v občini / 18:07, 25. junij

Preden se boste lotili gradnje regijske bolnišnice, uredite odlagališče odpadkov na Mali Mežakli. Od tam prihajajo vonjave, ki niso primerne za bližino bolnišnice. Nujno!

Bolnišnica naj ostane v občini / 17:16, 25. junij

Če se prav spomnim so hoteli porodnišnico že seliti v Kranj, seveda Jeseničani tega niso dopustili in danes je jeseniška porodnišnica ena iz...

Praznujemo dan državnosti / 14:28, 25. junij

Dan državnosti? Čigave ? Da smo Beograd zamenjali za Bruselj? Hvala lepa za tako samostojnost ! Da smo postali hlapci in talci bruseljsko-va...

Romantika ženskega telesa / 08:33, 25. junij

Sicer slike so vrhunske res..

Romantika ženskega telesa / 08:19, 25. junij

Romantika ženskega telesa, kaj?
Vsaj sliko gole ženske bi lahko prilepili !

Krvava zarja naznanila gorje / 08:14, 25. junij

Ja Franc, imate prav :) Danes vse to imamo, predvsem pa je pred nami svetla prihodnost, sploh za mlade družine, ti se še posebej lahko vese...

Iz Predoselj v Južno Afriko / 21:45, 24. junij

Pohvalno, da se je gospa odločila dati v hrambo muzeju ker bi bilo škoda, da bi to obležalo nekje v omari.