Če se država in stroka ne bosta uskladili, lahko zdravstvo hitro doživi kolaps, so bili enotni govorniki: (z leve) Iztok Podbregar, Janez Poklukar, Mirko Stopar in Jože Veternik.

Izzivi vodenja zdravstvenih ustanov

Na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru so pripravili okroglo mizo, na kateri so razpravljali o izzivih, s katerimi se srečujejo vodje zdravstvenih ustanov pri nas. Največji izziv predstavlja kadrovanje.

Državni sekretar Mirko Stopar se je z določenimi očitki strinjal, a dodal, da ima Slovenija primarno zdravstvo urejeno na zelo visokem nivoju, kar pričajo obiski iz tujih držav, ki želijo naš sistem posnemati.

V vrhu slovenske politike in tudi v splošnih razpravah je zdravstvo večkrat osrednja tema. Tokrat so se ga na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju lotili iz druge perspektive – z vidika menedžmenta. Dekan fakultete Iztok Podbregar je kot moderator okrogle mize z naslovom Izzivi managementa v zdravstvu gostil Jožeta Veternika, direktorja zavoda Osnovno zdravstvo Gorenjske, Janeza Poklukarja, direktorja Splošne bolnišnice Jesenice, in Mirka Stoparja, generalnega direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko ministrstva za zdravje.

Rdeča nit debate je bilo vodenje zdravstvenih ustanov v Sloveniji, glede na dane pogoje – omejena sredstva, tu in tam neugodna zakonodaja, kadrovski odlivi in podobno. Janez Poklukar je predstavil jeseniško bolnišnico kot primer dobre prakse finančne sanacije javnega zavoda, ki so jo začeli v letu 2014 in jo do danes že uspešno izpeljali. V okviru sanacije so si zastavili dva cilja, in sicer omejitev odhodkov ter večjo ponudbo storitev. Oboje so dosegli, a obenem so se v teh letih soočili z neuravnoteženostjo kadra. Prav kader je v kriznem času odhajal na delovna mesta v druge ustanove ali je zapuščal delovna mesta, ki morajo biti pokrita 24 ur na dan vse dni v letu; takšnih je v jeseniški bolnišnici okoli petdeset. Drug problem, ki se je pokazal med finančno sanacijo zavoda, je zastarela bolnišnična infrastruktura, ki po Poklukarjevih besedah napoveduje le še nekaj desetletij delovanja zavoda v tej obliki.

Tudi Osnovno zdravstvo Gorenjske posluje dobro, saj so po besedah direktorja Veternika zelo dobro organizirani – imajo centralizirano organizacijo, eno upravo, en proračun in s tem manj administracije. Pri vodenju javnega zavoda je Veternik pokazal na problem, da kadra ne more primerno nagraditi, s tem pa nastajajo težave glede motivacije zaposlenih, da bi delali več in bolje. Veternik je še dodal, da je zakonodaja zastarela in da ne omogoča opravljanja storitev na višjem nivoju.

Državni sekretar Mirko Stopar se je z določenimi očitki strinjal, a dodal, da ima Slovenija primarno zdravstvo urejeno na zelo visokem nivoju, kar pričajo tudi obiski iz tujih držav, ki želijo slovenski sistem posnemati v svojih državah. Za ureditev zdravstva, ki bo po njegovih besedah letos doživelo kar nekaj pretresov, je treba uvesti enotni informacijski sistem in zavodom dati večjo samostojnost, direktorjem zavodov pa večja pooblastila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

5/9

torek

-1/12

sreda

-6/15

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PREDAVANJA / Vodice, 19. marec 2019

Posebne potrebe in avtizem: vzroki in pomoč

RAZSTAVE / Jesenice, 19. marec 2019

Kako so se na Jesenicah včasih igrali?

PRIREDITVE / Jesenice, 19. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 19. marec 2019

O vplivu ledene dobe na samotne kmetije

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Gorenjska, 20. marec 2019

Brezplačne delavnice o naravnem vrtnarjenju

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Po ječi spet trgoval z drogo? / 07:50, 19. marec

Pri nas se vize za delo podeljujejo brez premisleka in preveč lahkotno. Enako je s podeljevanji državljanstev.

Od stenske slike do predpražnika / 13:19, 18. marec

No, povedal je pa bistvo! Res po vojni je bilo pokončanih več ljudi kot med vojno! Vsaka železniška postaja, ki je imela več kot en tir, je ...

Od stenske slike do predpražnika / 12:17, 18. marec

Django,
Slovenščina ti šepa nekaj, zakaj?

Občina prodala delež v Gorenjski banki / 11:56, 18. marec

Čudi me, kako z lahkoto se prodajajo naše lastnine in določene firme znanim tajkunom. Človek ne more verjeti.

Novosti v pokojninski zakonodaji / 05:16, 18. marec

63% od minimalne plače = koliko? Armada delavcev danes dela za minimalno plačo. Okoli 60% zaposlenih v gospodarstvu. Armada revežev. Prava r...

Nova trgovina SPAR na Bledu / 22:38, 17. marec

Ja kaj pa naš Sosed? Saj smo vendar zevedni Slovenci in jemo samo našo hrano ker druga ni zdrava? Jaz pa že pedeset let jem Nemško nezdravo ...

Novosti v pokojninski zakonodaji / 22:32, 17. marec

Ja so taki in taki. V Nemčiji moramo delati minimalno 45 let in biti Star 64 let da sploh imaš pravico do pokojnine,drugače pa fo 67 leta st...