Aleš Širca in Enver Vratarič

Krasno in kraško

Pred nekaj dnevi je Uroš Štefelin gostoval v Hiši Krasna oziroma v restavraciji OK – Okusi Krasa v Lokvi na Krasu. V kuhinji sta mu delala družbo še dva kuharska mojstra: domači Aleš Širca in Španec Martín Coronado Álvarez. Poudarek je bil na kraških okusih in tudi vinska spremljava je bila obarvana kraško.

Hiša Krasna je v bistvu manjši družinski hotel, kjer sedaj domuje restavracija Okusi Krasa. In tokrat so pripravili kulinarični večer v družbi gorenjskega kuharskega mojstra iz Vile Podvin Uroša Štefelina, hrano pa so poročili z vini kraških vinarjev. Enver Vratarič in Aleš Širca – natakar in kuhar – sta tista, ki v restavraciji OK skupaj zreta v prihodnost. Ravno v tem času pa je v njuni kuhinji gostoval tudi mladi španski kuhar Martín Coronado Álvarez, doma iz Madrida, kjer ima tudi svojo restavracijo. Nekega dne se je odločil in odšel na pot – spoznavat kulinariko drugih dežel. Sedaj sta na vrsti Nemčija in Italija, v Slovenijo se vrača poleti.

Aleš Širca in Martín Coronado Álvarez sta se tokrat lotila kulinaričnega izziva: kako bi bila v prihodnosti lahko videti sodobna kraška kuhinja. K projektu je pristopil tudi Uroš Štefelin, ki je znan po prepletanju lokalnih kulinaričnih zakladov z moderno evropsko kuhinjo. Kdor ga pozna, ve, da sploh ne zna drugače razmišljati kot lokalno, o slovenskih jedeh. Te poskuša prilagoditi; tudi stare, ki še obstajajo, da ne izginejo: »Jed pa lahko obstane le tako, da se iz nje naredi več jedi in tako živi naprej. Nekoč je Joško Sirk rekel, da je ta kulinarika za v muzej, ampak muzeje vsi radi obiščemo. Kar pomeni, da mora na primer jota ostati taka, kot je, v dobrih domačih gostilnah. Za neko tako restavracijo pa jo je treba malce dodelati, kaj dodati. Preštudirali smo kraško kuhinjo in se pri jedeh ozrli naokoli, tradicijo kombinirali še z drugimi elementi.«

Glavno jed so tokrat zaupali mlademu Martínu Coronadu Álvarezu. V njej je združil španski in kraški okus, meso in ribo: odojka je postregel z gamberom, črno lečo in treviškim radičem. Tako je bila na meniju celo jed s španskim pridihom.

Enver Vratarič je še dodal, da so kraška vina ena izmed osnov restavracije in da je vinska karta narejena izključno na kraških vinih – tako slovenskih kot zamejskih. Vinska karta pa premore kar 71 etiket. Tokrat je bil seveda poudarek na teranu, kdor je želel, pa je lahko degustiral tudi konzorcijski teran. Ob sladici pa so postregli Negro 2007 vinarja Joška Renčela iz Dutovelj, za katerega smo ta večer večkrat slišali, da je pravzaprav v prvi vrsti umetnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

delno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/15

sobota

-2/12

nedelja

0/11

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Britof, 20. april 2024

Blagoslov koles

OBVESTILA / Šenčur, 20. april 2024

Spominska plošča Janezu Mlakarju

PRIREDITVE / Adergas, 20. april 2024

Ljudske pesmi v evropskem prostoru

PRIREDITVE / Šenčur, 22. april 2024

Umovadba

RAZSTAVE / Škofja Loka, 22. april 2024

Razstava risb Petra Jovanoviča

RAZSTAVE / Jesenice, 22. april 2024

Razstava Helene Vidmar

IZLETI / Kranj, 23. april 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

OBVESTILA / Naklo, 25. april 2024

Izobraževalna platforma Digiagri

 

 
 

 

 
 
 

Subvencija tudi za e-kolesa / 08:17, 18. april

Glede na hitrost birokratov bodo subvencije verjetno pripravljene tik pred smučarsko sezono.

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...

Dela na Betinu predčasno končana / 09:47, 15. april

Skupni načrt, časovnica se mi pa za ta projekt, ki ni majhen, zdi precej čuden. Okoli Bleda bi morala biti obvoznica fertik, tko da bi sedaj...

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...