Slika iz boljših časov Latinske Amerike. Predsedniki Venezuele, Argentine in Brazilije: Hugo Chavez, Nestor Kirchner in Lula da Silva, Brasilia, 19. 1. 2006 / Foto: Wikipedija

Kam nese Venezuelo?

»Kdo zares vodi revolucijo v Venezueli? Ljudstvo ali ZDA?« Tak je naslov enega boljših člankov o burnem dogajanju v tej državi. Mi pa si zaželimo, da to dogajanje ne bi privedlo do še ene krvave državljanske vojne …

Venezuela pomeni »Benetkice«

Pred zapisom o Venezueli sem si hotel najprej osvežiti svoje vedenje o tej državi. In pogledam najprej v Wikipedijo. Kjer stoji: »Bolivarska republika Venezuela (šp. Republica Bolivariana de Venezuela) ali na kratko Venezuela je obmorska država na severu Južne Amerike, ki je svoje ime dobila po Benetkah (Venezuela špansko pomeni male Benetke). Venezuela na severu meji na Karibsko morje in Atlantski ocean, na vzhodu na Gvajano, na jugu na Brazilijo, na zahodu na Kolumbijo. Ob venezuelski obali v Malih Antilih najdemo tudi karibske države Aruba, Nizozemski Antili in Trinidad in Tobago. V Venezueli poteka tudi večna nevihta, ki traja že od 16. stoletja.« Nevihta? Z njo so mišljene predvsem številne vstaje, državljanske vojne in vojaške diktature, ki so to državo kar naprej pretresale. Če bi jo zdaj doletela še ena, bi to ne bilo v njeni zgodovini nič novega. Tudi rojena je bila v vojni, ki jo je bojeval Simon Bolivar, veliki »vodja v boju za osvoboditev južnoameriških kolonij izpod španske oblasti ter za osamosvojitev Venezuele (od leta 1999 Bolivarske republike Venezuele), Kolumbije (ki je takrat vključevala tudi Panamo), Ekvadorja, Peruja in Bolivije, ki je dobila po njem tudi ime«. V 20. stoletju, zlasti v njegovi drugi polovici, pa je največja nevarnost v latinskoameriške države prihajala s severa, iz ZDA, ki so v primerih, če jim nekateri režimi niso bili po volji, vse po vrsti strmoglavile z vojaškimi udari. Naštejmo po časovnem zaporedju 14 najbolj znanih: ameriška okupacija Nikaragve (1912–1933), podpora diktatorju Anastasiu Somozi Debaylu, financiranje skrajno desničarskih Contrasov; državljanska vojna v Kostariki leta 1948 (Ciina podpora desničarski opoziciji); državni udar v Paragvaju leta 1954; državni udar v Gvatemali leta 1954; spodletela invazija Kube (1961) in nešteti poskusi atentatov tam; državni udar v Braziliji leta 1964 (proti levičarskemu socialdemokratu Joau Goulartu); državni udar v Urugvaju leta 1973; državni udar v Čilu leta 1973 in vojaška diktatura Augusta Pinocheta; državni udar v Argentini leta 1976 in začetek vojaške diktature Jorgeja Rafaela Videla; državni udar v Salvadorju leta 1979; skrivnostna smrt levičarskega voditelja Omarja Torrijosa leta 1981, ki so jo pripisali ameriškim agentom, in prihod proameriškega diktatorja Manuela Noriege; s strani Cie sponzorirana vlada Alberta Fujimorija v Peruju (1990–2000); invazija Paname (1990); mehki državni udar v Hondurasu (2009) … / Po vsem navedenem je zdaj ključno vprašanje, kako se bo pod pritiskom ZDA in njihovim pohlepom po venezuelski nafti odločila venezuelska vojska. Bolje bi bilo, če bi enotno podprla enega ali drugega predsednika – nedemokratično izvoljenega Nicolasa Madura ali samooklicanega Juana Guaidoja. Če pa se bo vojska sam v sebi razdelila, bo državljanska vojna neizbežna. »Malim Benetkam« želimo miroljuben razplet in boljše življenje vsem Venezuelcem, zlasti tistim, ki so bolj revni.

Pozivi in interesi

Tudi v ZDA so nekateri kritični do pohlepa ameriškega naftnega lobija, ki se opira na aktualne oblasti v Washingtonu. Več kot sedemdeset ameriških akademikov in znanstvenikov je objavilo odprto pismo, prvi podpisnik je sloviti Noam Chomsky. Med drugim so zapisali: »ZDA in njene zaveznice morajo nehati podpihovati nasilje s pozivanjem k nasilnim, nezakonitim spremembam režima … Če bodo Trumpova administracija in njene zaveznice v Venezueli še naprej ubirale svojo lahkomiselno pot, bo to najverjetneje privedlo do prelivanja krvi, kaosa in nestabilnosti … ZDA bi se lahko naučile kaj iz svojih spreminjanj režimov v Iraku, Siriji in Libiji ter svoje dolge, nasilne zgodovine sponzoriranja spreminjanja režimov v Latinski Ameriki.« Sicer pa dogajanje v Venezueli ne poteka le na relaciji z ZDA, je del globalnega konflikta interesov. Ameriški publicist in geopolitični analitik Eric Draitser: »Preprosto povedano, nadzor nad venezuelsko nafto je le del širšega mednarodnega konflikta z Rusijo in, morda v manjši meri, s Kitajsko.« (Vir: Kaja Sajovic, MMC RTV SLO)

Sta par in pričakujeta

V Srbiji je vse več državljanov nezadovoljnih z vse bolj avtokratsko vladavino predsednika Aleksandra Vučića. Hkrati pa je v javnosti vse bolj priljubljena premierka Ana Brnabić, ki jo je na ta položaj postavil prav Vučić. Njena provokativna drža odkrite lezbičnosti je v pretežno tradicionalistični Srbiji sprva vzbujala veliko negodovanja. Zdaj pa je udarila še novica, da je njena partnerka, lepa zdravnica Milica Đurđić noseča. In vzbudila več simpatije kot negodovanja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 64 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

3/16

torek

0/10

sreda

-2/14

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

IZLETI / Preddvor, 26. marec 2019

Pohod na Grmado nad Polhovim Gradcem

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 26. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 26. marec 2019

Radosti in pasti nove tehnologije

 

 
 

 

 
 
 

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 16:12, 24. marec

Ja gdor uživa v takšni Glasbi? Naj bo,za mene je vseskupaj en cigule migule,