Pulmolog Joško Fajdiga, dr.med., spec. int., iz Splošne bolnišnice Jesenice

Kadim, pa kaj

Ob svetovnem dnevu boja proti kajenju, ki ga obeležujemo 31. januarja, je pulmolog Joško Fajdiga iz jeseniške bolnišnice v zanimivem predavanju opozoril na škodljivost kajenja.

In še z vidika stroškov: kadilec, ki pokadi škatlico cigaret vsak dan, v dvajsetih letih za cigarete zapravi skoraj 25 tisoč evrov. "Toliko stane renault grand scenic ali katerikoli golf," dodaja Fajdiga.

Tobačna industrija se zaveda, da je najbolje, da kaditi začnejo že otroci ali mladostniki. Ko postanejo odvisni, so zanesljivi kupci za dolga desetletja. V poznih dvajsetih namreč kaditi začnejo le redki.

"Kaj naj pove nekadilec kadilcu o kajenju? Kaj naj nekdo, ki meda še nikoli okusil ni, pove o sladkosti meda?" Takole je pulmolog Joško Fajdiga, dr. med., iz Splošne bolnišnice Jesenice začel predavanje z naslovom Kadim, pa kaj, ki ga je pripravil ob 31. januarju, svetovnem dnevu boja proti kajenju. Na duhovit način je poslušalcem predstavil, kako zvita je tobačna industrija, in se dotaknil vseh mitov, s pomočjo katerih trgovci skušajo premamiti potrošnike s tobakom. Zakaj je torej kajenje "koristno"? Naštel je več mitov, ki veljajo med kadilci. Med njimi so denimo, da kajenje kadilca pomirja. Mnogi so prepričani, da kajenje preprečuje nekontrolirano naraščanje telesne teže. Kajenje kadilcu omogoči več časa za počitek tako doma kot na delu in s tem prepreči brezglavo hitenje. Kajenje odganja žuželke (denimo komarje). In Fajdigov ironični dodatek: "Kadilec s kajenjem 'hrani' državni proračun (DDV znaša 22 odstotkov) in na ta način posredno skrbi za vse državljane. Posledice kajenja na zdravju omogočajo zaposlitev številnih zdravstvenih delavcev ..."

A v resnici je kajenje zelo škodljivo, opozarja zdravnik. "Povzroča pojav odvisnosti. Je dejavnik tveganja za razvoj ateroskleroze, ki prizadene tako koronarne arterije kot arterije udov in možganske arterije. Sproži nastanek nekaterih drugih kroničnih bolezni, kot so kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB), pljučni emfizem. Odgovorno je za nastanek raka na številnih organih, kot so ustna votlina, žrelo, grlo, pljuča, požiralnik, želodec, trebušna slinavka, ledvice, sečni mehur, prostata, maternični vrat, za levkemijo ... Vpliva na znižanje kostne gostote pri ženskah po menopavzi." Posebej škodljivo je kajenje v nosečnosti, saj poveča tveganje za prezgodnji porod, nizko porodno težo in sindrom nenadne smrti novorojenčka. Kot poudarja Fajdiga, je škodljivo tudi pasivno kajenje.

Kot meni Fajdiga, bi se vsak kadilec moral vprašati, ali je kajenje nekaj, kar si iskreno želi in kar mu je v veselje. Ali pa se čuti nemočnega in tega ne bi rad več počel? Za vse, ki si želijo prenehati kaditi, obstajajo rešitve. Pri CINDI Slovenija poteka program opuščanja kajenja, imajo tudi svetovalni telefon. V zdravstvenih domovih, denimo na Jesenicah in v Radovljici, potekajo brezplačni individualni programi opuščanja kajenja, za katere ni potrebna napotnica. Odločitev za prenehanje kajenja je odločitev za zdravje.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-2/20

sobota

0/21

nedelja

5/14

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 23. marec 2019

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Medvode, 23. marec 2019

Kos

OBVESTILA / Kranj, 23. marec 2019

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Lesce, 23. marec 2019

Letna skupščina

PRIREDITVE / Kranj, 23. marec 2019

Slavko Ivančić v Klubaru

PRIREDITVE / Predoslje, 23. marec 2019

Koncert dveh zborov

PRIREDITVE / Bled, 23. marec 2019

Dan črnega teloha

GLASBA / Kranj, 23. marec 2019

Slavko Ivančić v Klubaru

 

 
 

 

 
 
 

Začela se je gradnja v Britofu / 23:55, 22. marec

Sem se prav ustrašil, da bodo začeli graditi obvoznico Britof Hotemaže.

Šarec ne bo govoril / 23:47, 22. marec

Se strinjam s Šarcem. Nagovoril EU poslance bo lahko še kasneje. Tisti, ki stalno nekaj obrekujejo tako ali tako v vsakem primeru izražajo s...

Zmagi slovenskih orlov pred Planico / 21:00, 22. marec

Mene pa zanima generalno, kako je poskrbljeno za športnike, po športni karieri? Se ti fantje punce kaj šolajo? V teh športih ni toliko milij...

A1 Kombo lite / 20:55, 22. marec

Jaz imam 400mbpa je počasen kaj pa naj potem naredim z 40mb

A1 Kombo lite / 20:54, 22. marec

40 mb ja in to naj bi bil Interneta?

Pismo vladi, naj ukrepa / 20:49, 22. marec

Mislim da tu nima tako imenovana vlada, kaj ukrepati, kajti ti zdravniki naj še raje vprašajo zakaj je prišlo do tega? Naj se tudi vpraśajo,...

Petdeset let lepotice pod Poncami / 12:23, 22. marec

Prijeten zapis. Naj Planica in njeni avtorji ostanejo v spominu vseh Slovencev.