Pulmolog Joško Fajdiga, dr.med., spec. int., iz Splošne bolnišnice Jesenice

Kadim, pa kaj

Ob svetovnem dnevu boja proti kajenju, ki ga obeležujemo 31. januarja, je pulmolog Joško Fajdiga iz jeseniške bolnišnice v zanimivem predavanju opozoril na škodljivost kajenja.

In še z vidika stroškov: kadilec, ki pokadi škatlico cigaret vsak dan, v dvajsetih letih za cigarete zapravi skoraj 25 tisoč evrov. "Toliko stane renault grand scenic ali katerikoli golf," dodaja Fajdiga.

Tobačna industrija se zaveda, da je najbolje, da kaditi začnejo že otroci ali mladostniki. Ko postanejo odvisni, so zanesljivi kupci za dolga desetletja. V poznih dvajsetih namreč kaditi začnejo le redki.

"Kaj naj pove nekadilec kadilcu o kajenju? Kaj naj nekdo, ki meda še nikoli okusil ni, pove o sladkosti meda?" Takole je pulmolog Joško Fajdiga, dr. med., iz Splošne bolnišnice Jesenice začel predavanje z naslovom Kadim, pa kaj, ki ga je pripravil ob 31. januarju, svetovnem dnevu boja proti kajenju. Na duhovit način je poslušalcem predstavil, kako zvita je tobačna industrija, in se dotaknil vseh mitov, s pomočjo katerih trgovci skušajo premamiti potrošnike s tobakom. Zakaj je torej kajenje "koristno"? Naštel je več mitov, ki veljajo med kadilci. Med njimi so denimo, da kajenje kadilca pomirja. Mnogi so prepričani, da kajenje preprečuje nekontrolirano naraščanje telesne teže. Kajenje kadilcu omogoči več časa za počitek tako doma kot na delu in s tem prepreči brezglavo hitenje. Kajenje odganja žuželke (denimo komarje). In Fajdigov ironični dodatek: "Kadilec s kajenjem 'hrani' državni proračun (DDV znaša 22 odstotkov) in na ta način posredno skrbi za vse državljane. Posledice kajenja na zdravju omogočajo zaposlitev številnih zdravstvenih delavcev ..."

A v resnici je kajenje zelo škodljivo, opozarja zdravnik. "Povzroča pojav odvisnosti. Je dejavnik tveganja za razvoj ateroskleroze, ki prizadene tako koronarne arterije kot arterije udov in možganske arterije. Sproži nastanek nekaterih drugih kroničnih bolezni, kot so kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB), pljučni emfizem. Odgovorno je za nastanek raka na številnih organih, kot so ustna votlina, žrelo, grlo, pljuča, požiralnik, želodec, trebušna slinavka, ledvice, sečni mehur, prostata, maternični vrat, za levkemijo ... Vpliva na znižanje kostne gostote pri ženskah po menopavzi." Posebej škodljivo je kajenje v nosečnosti, saj poveča tveganje za prezgodnji porod, nizko porodno težo in sindrom nenadne smrti novorojenčka. Kot poudarja Fajdiga, je škodljivo tudi pasivno kajenje.

Kot meni Fajdiga, bi se vsak kadilec moral vprašati, ali je kajenje nekaj, kar si iskreno želi in kar mu je v veselje. Ali pa se čuti nemočnega in tega ne bi rad več počel? Za vse, ki si želijo prenehati kaditi, obstajajo rešitve. Pri CINDI Slovenija poteka program opuščanja kajenja, imajo tudi svetovalni telefon. V zdravstvenih domovih, denimo na Jesenicah in v Radovljici, potekajo brezplačni individualni programi opuščanja kajenja, za katere ni potrebna napotnica. Odločitev za prenehanje kajenja je odločitev za zdravje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°


vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

16/26

torek

15/29

sreda

16/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 18. junij 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Šenčur, 18. junij 2019

Zeliščarski raj v slovenski Istri

PRIREDITVE / Kranj, 18. junij 2019

Aktivnosti medgeneracijskega centra

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.

Rodbina, ki je zaznamovala Preddvor / 21:28, 16. junij

Takšnega ovčarja je imel tudi Tito. Tito je vedel, da se na Nemce lahko vedno zaneseš. Wurzbachem želim lepe urice v bivši domovini. Dlje verjetno tudi ne želijo biti v deželi rdeče zvezde.