Pulmolog Joško Fajdiga, dr.med., spec. int., iz Splošne bolnišnice Jesenice

Kadim, pa kaj

Ob svetovnem dnevu boja proti kajenju, ki ga obeležujemo 31. januarja, je pulmolog Joško Fajdiga iz jeseniške bolnišnice v zanimivem predavanju opozoril na škodljivost kajenja.

In še z vidika stroškov: kadilec, ki pokadi škatlico cigaret vsak dan, v dvajsetih letih za cigarete zapravi skoraj 25 tisoč evrov. "Toliko stane renault grand scenic ali katerikoli golf," dodaja Fajdiga.

Tobačna industrija se zaveda, da je najbolje, da kaditi začnejo že otroci ali mladostniki. Ko postanejo odvisni, so zanesljivi kupci za dolga desetletja. V poznih dvajsetih namreč kaditi začnejo le redki.

"Kaj naj pove nekadilec kadilcu o kajenju? Kaj naj nekdo, ki meda še nikoli okusil ni, pove o sladkosti meda?" Takole je pulmolog Joško Fajdiga, dr. med., iz Splošne bolnišnice Jesenice začel predavanje z naslovom Kadim, pa kaj, ki ga je pripravil ob 31. januarju, svetovnem dnevu boja proti kajenju. Na duhovit način je poslušalcem predstavil, kako zvita je tobačna industrija, in se dotaknil vseh mitov, s pomočjo katerih trgovci skušajo premamiti potrošnike s tobakom. Zakaj je torej kajenje "koristno"? Naštel je več mitov, ki veljajo med kadilci. Med njimi so denimo, da kajenje kadilca pomirja. Mnogi so prepričani, da kajenje preprečuje nekontrolirano naraščanje telesne teže. Kajenje kadilcu omogoči več časa za počitek tako doma kot na delu in s tem prepreči brezglavo hitenje. Kajenje odganja žuželke (denimo komarje). In Fajdigov ironični dodatek: "Kadilec s kajenjem 'hrani' državni proračun (DDV znaša 22 odstotkov) in na ta način posredno skrbi za vse državljane. Posledice kajenja na zdravju omogočajo zaposlitev številnih zdravstvenih delavcev ..."

A v resnici je kajenje zelo škodljivo, opozarja zdravnik. "Povzroča pojav odvisnosti. Je dejavnik tveganja za razvoj ateroskleroze, ki prizadene tako koronarne arterije kot arterije udov in možganske arterije. Sproži nastanek nekaterih drugih kroničnih bolezni, kot so kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB), pljučni emfizem. Odgovorno je za nastanek raka na številnih organih, kot so ustna votlina, žrelo, grlo, pljuča, požiralnik, želodec, trebušna slinavka, ledvice, sečni mehur, prostata, maternični vrat, za levkemijo ... Vpliva na znižanje kostne gostote pri ženskah po menopavzi." Posebej škodljivo je kajenje v nosečnosti, saj poveča tveganje za prezgodnji porod, nizko porodno težo in sindrom nenadne smrti novorojenčka. Kot poudarja Fajdiga, je škodljivo tudi pasivno kajenje.

Kot meni Fajdiga, bi se vsak kadilec moral vprašati, ali je kajenje nekaj, kar si iskreno želi in kar mu je v veselje. Ali pa se čuti nemočnega in tega ne bi rad več počel? Za vse, ki si želijo prenehati kaditi, obstajajo rešitve. Pri CINDI Slovenija poteka program opuščanja kajenja, imajo tudi svetovalni telefon. V zdravstvenih domovih, denimo na Jesenicah in v Radovljici, potekajo brezplačni individualni programi opuščanja kajenja, za katere ni potrebna napotnica. Odločitev za prenehanje kajenja je odločitev za zdravje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 71 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

5/9

torek

-1/12

sreda

-6/15

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PREDAVANJA / Vodice, 19. marec 2019

Posebne potrebe in avtizem: vzroki in pomoč

RAZSTAVE / Jesenice, 19. marec 2019

Kako so se na Jesenicah včasih igrali?

PRIREDITVE / Jesenice, 19. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 19. marec 2019

O vplivu ledene dobe na samotne kmetije

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Gorenjska, 20. marec 2019

Brezplačne delavnice o naravnem vrtnarjenju

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Prevzemna ponudba za Gorenjsko banko uspela / 16:10, 19. marec

Je Slovenije že kar veliko v jugo rokah....

Prevzemna ponudba za Gorenjsko banko uspela / 15:53, 19. marec

Nisem prepričan, da je uspeh prodaja naše banke na Balkan.

Po ječi spet trgoval z drogo? / 13:18, 19. marec

Res se je pri nas v zadnjih mesecih odprlo veliko novih delovnih mest. Vendar so to le slabše plačana nekvalificirana delovna mesta v proizv...

Po ječi spet trgoval z drogo? / 09:47, 19. marec

Zakaj imamo takole kot je! Ne vem, če sem že kje videl/srečal/zasledil kakšen komentar, kot bom jaz povedal. V Sloveniji, mladi nočejo delat...

Ženski semafor / 09:43, 19. marec

Mater je enim dolgčas.

Po ječi spet trgoval z drogo? / 07:50, 19. marec

Pri nas se vize za delo podeljujejo brez premisleka in preveč lahkotno. Enako je s podeljevanji državljanstev.

Od stenske slike do predpražnika / 13:19, 18. marec

No, povedal je pa bistvo! Res po vojni je bilo pokončanih več ljudi kot med vojno! Vsaka železniška postaja, ki je imela več kot en tir, je ...