Na nesprejemljivost njegove retorike je predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija v pismu opozoril tudi zunanji minister Miro Cerar. / Foto: arhiv GG

Odstopil zaradi tatvine

Tatvina sendviča, ki jo je priznal v nekakšni samoprijavi, je Darija Krajčiča iz LMŠ odnesla s funkcije državnega poslanca. Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani se je opravičil.

Tajani se je vendarle opravičil

V nedeljo je v Bazovici pri Trstu potekala slovesnost ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Udeležila sta se je tudi predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani in italijanski notranji minister Matteo Salvini, ki sta z nekaterimi izjavami možno razburila slovensko javnost. Odmevala je predvsem Tajanijeva izjava »naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija«, za katero se je predsednik evropskega parlamenta v sredo po srečanju s slovenskimi in hrvaškimi evroposlanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) vendarle opravičil. »Iskreno obžalujem in se opravičujem, da sem uporabil besede, ki so morda užalile vaše državljane in so bile razumljene kot neke vrste ozemeljske zahteve. Zagotavljam vam, da to ni bil niti moj namen niti ni to moje stališče o zadevi,« je zapisal v današnji izjavi za javnost. A do takšnega opravičila je bila dolga pot, tlakovana z ostrimi odzivi slovenskega (in hrvaškega) političnega vrha. Gre za zgodovinski revizionizem brez primere, je takoj po bazoviški slovesnosti s tvitom opozoril premier Marjan Šarec, predsednik Borut Pahor pa je italijanskemu kolegu Sergiu Mattarelli poslal odprto pismo, v katerem je izrazil zaskrbljenost v zvezi z »nesprejemljivimi izjavami visokih predstavnikov Italijanske republike ob dnevu spomina na žrtve fojb«. Zunanji minister Miro Cerar pa se je s pismom obrnil neposredno na Tajanija in ga opozoril, da je takšna retorika v Evropi leta 2019 povsem nesprejemljiva in v nasprotju z vrednotami EU. Pojavila se je tudi mednarodna peticija za odstop Tajanija z mesta predsednika Evropskega parlamenta.

Odstopil poslanec Krajčič

Poslanec LMŠ Darij Krajčič je v sredo odstopil s funkcije poslanca državnega zbora. Odstop je povezan z njegovim prostodušnim priznanjem na torkovi seji odbora DZ za kmetijstvo, da je v trgovini ukradel sendvič. Dodatno je razložil, da je zgolj preverjal sistem kontrole v trgovini. Krajčič, doktor gozdarskih znanosti, je bil na lanskih parlamentarnih volitvah v Mozirju prvič izvoljen za poslanca, pred tem pa je bil strokovno-raziskovalni sodelavec na Gozdarskem inštitutu Slovenije.

Preiskava zaradi makete

Fiasko z maketo drugega tira je zdaj tudi predmet kriminalistične preiskave. Na direkciji za infrastrukturo v Ljubljani in Mariboru so namreč ta teden potekale hišne preiskave, povezane s preiskavo sumov storitve kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete, do katerega naj bi prišlo pri sklepanju sporne pogodbe za izdelavo makete drugega tira Divača–Koper, vredne 133.590 evrov, od katere je sicer po valu ogorčenja direkcija od pogodbe za njeno izdelavo odstopila. Osumljene so štiri fizične osebe. Spomnimo: na razpis direkcije za infrastrukturo sta ponudbi poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo pa 133.590 evrov. Presenetljivo je bila izbrana dražja ponudba podjetja Art Rebel 9, za nameček se je kasneje pokazalo, da je bilo neizbrano podjetje RPS podizvajalec pri izdelavi makete. Prvi mož direkcije Damir Topolko je takrat pojasnjeval, da je pri izbiri izvajalca za izdelavo makete prišlo do napačno korigirane formule v programu excel.

Fakin: sistem ne razpada

Minister za zdravje Samo Fakin je v ponedeljek po srečanju z direktorji zdravstvenih domov poudaril, da je težav veliko, a da je pretirano govoriti o razpadu primarnega zdravstvenega varstva. Kot je dejal, so mu direktorji zagotovili, da primarni zdravstveni sistem ne razpada, so pa navedli vrsto težav, ki jih poznajo že iz preteklosti, na primer preobremenjenost zdravnikov na določenih lokacijah in administrativne ovire. Minister se namerava odpravljanja problemov lotiti s prenovo obračunskega modela, prevetritvijo glavarinskih količnikov, administrativnimi razbremenitvami in mesečnimi srečevanji z direktorji. Do ministra so še naprej kritični v sindikatu Praktik.um, ker da ministrstvo zdravnikom ne zagotavlja pogojev za dobro zdravstveno oskrbo prebivalstva. »Zdravniki, medicinske sestre in bolniki namreč nismo številke v vaših statistikah, prirejenih po namenu – mi smo živi ljudje,« so poudarili. Na Fakina se je z javnim pismom obrnila tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenija Zdenka Čebašek Travnik, ki je ministra vprašala, ali res verjame, da bo z novim obračunskim modelom mogoče obdržati sedanji nivo družinske medicine. Ob tem jo zanima tudi, kaj bo s kakovostjo in varnostjo zdravniških storitev.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

16/26

torek

15/29

sreda

16/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 18. junij 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Šenčur, 18. junij 2019

Zeliščarski raj v slovenski Istri

PRIREDITVE / Kranj, 18. junij 2019

Aktivnosti medgeneracijskega centra

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.

Rodbina, ki je zaznamovala Preddvor / 21:28, 16. junij

Takšnega ovčarja je imel tudi Tito. Tito je vedel, da se na Nemce lahko vedno zaneseš. Wurzbachem želim lepe urice v bivši domovini. Dlje verjetno tudi ne želijo biti v deželi rdeče zvezde.