Reševanje najinih prepirov

Prepiri nam v življenju zagrenijo marsikateri dan in noč. To še posebej velja za bližnje odnose. Med možem in ženo ali med starši in otroki. Dolgotrajni konflikti so v partnerstvu popolnoma nelogični, hkrati pa tako zelo boleči. Prepiramo se s človekom, ki naj bi nas imel rad in ki naj bi nas razumel v naših najbolj skritih globinah. Prepiri nas medsebojno oddaljijo. Vsak v svojem kotu (telefon, računalnik, televizija) tuhtamo, se jezimo, obupujemo, čakamo. Prepirov si nihče ne želi, pridejo in nam zagrenijo življenje. Poglejmo, kaj lahko naredimo.

Ko nas preplavi preveč jeze, je najbolje, da se za krajši čas umaknemo, nato si bomo priznali obžalovanja vredna dejanja in besede. Najprej moramo ugotoviti, ali se že lahko spodobno pogovarjamo o neljubem dogodku, ne da bi nas spet povleklo vanj. Koristilo nam bo, ko si bomo priznali, da ponavljajočih se prepirov ne bomo mogli rešiti samo z razumom. Morali bomo vključiti čustveni svet, pa če nam to še tako malo diši. Pravzaprav je to ključna odločitev. Zato ni smiselno, da se osredotočamo na dejstva, ki so sprožila prepir (kaj si rekel, kaj si naredil, kako si bila zadirčna, kako grdo si gledala in kako je letel krožnik po kuhinji, kako in kdaj si »najedala«, ti pa si se posmehoval …). Enako je nesmiselno, če začnemo partnerja prepričevati, kaj je naredil narobe in kako bi moral ravnati, kako ne dojame problema, kdaj bo že spregledal … – to je nivo razuma, ki nam ne bo pomagal k boljšemu sožitju. Torej dajmo na stran razum in prikličimo čustveni svet. Moramo pa se spet odločiti, da bomo drug drugega razumeli, dojeli ali se vsaj potrudili dojeti, kako doživljamo sami sebe v prepiru in kako naš partner doživlja sam sebe v teh norijah. Pomaga tudi, ko vemo, da je jeza (s katero običajno ne vemo, kaj bi, je ne obvladamo, uravnavamo) le zaščita pred drugimi plastmi naše osebnosti. Vsakdo bo prevzel odgovornost za svojo jezo. Nihče nima moči drugemu dati jeze, lahko jo pa sproži. V zmoti je mož, ki reče: »Ti si odgovorna za mojo jezo.« Pravilno pa je, če zaključi: »Ti si mi sprožila mojo jezo in zanjo sem res odgovoren jaz sam. Enako za dejanja jeze, npr. za vpitje, razbijanje, živčnost.«

Iz razumskega bomo stopili na čustveni nivo tako, da bomo začeli prepoznavati vsak svoja čutenja v prepiru in po njem. Le naštejmo jih. Nekateri jih celo napišejo. To je koristno, ker bomo sčasoma pri sebi opazili, kako zelo se naša notranja stanja (čutenja) ob drugih ljudeh zelo ponavljajo. Npr. strahotno sem bila jezna, ne pa razjezil si me, spet sem bil neupoštevan, narobe razumljen, osramočen, ponižan, oblil me je pravi bes, prišel sem preobremenjen in razdražen iz službe, počutil sem se nezaželenega … Ne razlagajmo, zakaj se tako počutimo, le naštejmo. Drug drugega ne smemo komentirati, le sprejmimo stanje drugega.

Naslednjič nadaljujemo.

Oddaj svoj komentar

Kranj 26°

zmerno oblačno
vlažnost: 57 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

16/28

sreda

14/30

četrtek

16/28

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

RAZSTAVE / Duplje, 19. junij 2019

Pred tišino

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.