Še več mest za vajence

Osnovno šolo v letošnjem šolskem letu zaključuje 17.684 učencev (lani 17.085), ki bodo lahko kandidirali na skupno 23.702 (lani 23.644) vpisni mesti na srednjih šolah. Srednje šole v gorenjski regiji, kjer osnovno šolo končuje 1913 učencev, ponujajo 2432 razpisanih mest.

Podrobnejša pojasnila o vpisu in izobraževanju ter druge informacije bodo učenci lahko dobili na informativnih dnevih, ki jih bodo vse srednje šole pripravile v petek, 15. februarja, ob 9. in 15. uri ter v soboto, 16. februarja, ob 9. uri. Posamezne šole bodo informacije o posameznih programih posredovale ob drugih urah ali na drugi lokaciji, kot je šola.

Na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je dostopen razpis za vpis v srednješolske programe in dijaške domove za prihodnje šolsko leto. V programih splošnih in strokovnih gimnazij je skupaj razpisanih 7134 (lani 7088) mest, in sicer v programih splošnih gimnazij 5800 (lani 5782) mest, od tega 476 (lani 504) v zasebnih šolah, v programih strokovnih gimnazij, kamor sodijo tehniška gimnazija, umetniška gimnazija in ekonomska gimnazija, pa 1334 (lani 1306) mest. V programih srednjega strokovnega izobraževanja je na voljo 9292 (lani 9348) mest, v programih srednjega poklicnega izobraževanja 6620 (lani 6584) mest in v programih nižjega poklicnega izobraževanja 656 (lani 624) mest.

Poleg mest, namenjenih učencem, šole razpisujejo še mesta za programe poklicno-tehniškega izobraževanja, poklicne tečaje in maturitetne tečaje, po katerih se izobražujejo dijaki, ki so že pridobili določen poklic, vendar želijo svoje izobraževanje še nadgraditi ali pa želijo pristopiti k opravljanju splošne mature. V gorenjski regiji je za nadaljevanje izobraževanja po končanem programu srednjega poklicnega izobraževanja v programih poklicno-tehniškega izobraževanja na voljo 336 vpisnih mest, za maturitetni tečaj 60 mest in za poklicne tečaje 34 mest.

Že v šolskem letu 2017/2018 so se določeni izobraževalni programi na določenih šolah začeli poskusno izvajati tudi v vajeniški obliki. V letošnjem šolskem letu se je mreža šol in izobraževalnih programov, ki se izvajajo tudi v vajeniški obliki, še razširila, prav tako se bo širila tudi v prihodnjem šolskem letu, pojasnjujejo na ministrstvu. Možnost izobraževanja v vajeniški obliki imajo dijaki tudi v nekaterih izobraževalnih programih v gorenjski regiji. V vajeniški obliki se bodo izvajali programi mizar, oblikovalec kovin-orodjar in strojni mehanik v Šolskem centru Škofja Loka ter slikopleskar-črkoslikar, zidar in elektrikar v Šolskem centru Kranj. Kot so pojasnili na ministrstvu, se vajeniška oblika izobraževanja od obstoječe šolske oblike izobraževanja razlikuje samo v tem, da se večji del izobraževanja izvede pri delodajalcu. "V vajeniški obliki izobraževanja se namreč vsaj polovica izobraževalnega programa izvede kot praktično usposabljanje z delom pri delodajalcih, okvirno 56 tednov v treh letih, medtem ko ta delež v šolski obliki izobraževanja znaša povprečno 22 odstotkov oziroma 24 tednov praktičnega usposabljanja z delom pri delodajalcih."

Delodajalce, pri katerih so na voljo vajeniška učna mesta, lahko kandidati najdejo na spletni strani ministrstva za izobraževanje in na povezavi www.mojaizbira.si., pri čemer se seznam delodajalcev še dopolnjuje. Šole, ki bodo izvajale vajeniško obliko izobraževanja, bodo izvajale tudi običajno šolsko obliko izobraževanja, v sklopu katere se praktično usposabljanje z delom pri delodajalcih izvaja na podlagi kolektivne ali individualne učne pogodbe. Obe obliki izobraževanja, tako vajeniška kot šolska, sta si enakovredni in zagotavljata udeležencem povsem enak standard izobrazbe, enako poklicno kvalifikacijo in enako možnost za nadaljevanje izobraževanja, poudarjajo na ministrstvu. Pri tem kot prednost vajeniške oblike navajajo, da udeležencu omogoča zgodnejši stik s potencialnim delodajalcem in nabiranje praktičnih izkušenj, ki so pomembne za poklicno kariero, saj večajo možnosti za zaposlitev po končanem izobraževanju. V času izobraževanja ima dijak, ki se bo v programu izobraževal v vajeniški obliki, povsem enake pravice in obveznosti kot dijak, ki bo v isti program vpisan v šolski obliki. V primeru omejitve vpisa v izobraževalni program na izbrani šoli, kjer se bo poskusno izvajal program tudi v vajeniški obliki, ima pri vpisu kandidat, ki bo v roku predložil vajeniško pogodbo, torej najkasneje do začetka izbirnega postopka 18. junija, prednost pred kandidati, ki se bodo v ta program prijavili v šolski obliki izvedbe izobraževalnega programa. Kandidat s pravočasno dostavljeno vajeniško pogodbo bo namreč izvzet iz izbirnega postopka. Pri prijavi za vajeniško obliko izobraževanja učenci izpolnijo enako prijavnico kot vsi kandidati za vpis v srednjo šolo, pri navedbi programa pa morajo pripisati, da gre za vajeniško obliko.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

pretežno jasno
vlažnost: 54 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

16/28

ponedeljek

15/30

torek

17/34

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Duplje, 24. junij 2019

Krvodajalska akcija

PRIREDITVE / Šenčur, 24. junij 2019

Utrip šole

OBVESTILA / Jesenice, 24. junij 2019

Poletne počitniške delavnice

IZLETI / Gozd - Martuljek, 25. junij 2019

Izlet na Sv. Višarje

PRIREDITVE / Štefanja Gora, Šenčur, 25. junij 2019

Palačinke na Šenturški Gori

PRIREDITVE / Gorje, 25. junij 2019

Ob začetku poletne sezone

IZLETI / Naklo, 25. junij 2019

Kolesarjenje po občini Naklo

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

 

 
 

 

 
 
 

Krvava zarja naznanila gorje / 18:41, 24. junij

G. Primož, Anamarija in vsem podobnega mišljenja. Nacizem je zamenjal komunizem. Tega mnogi ne morete in nočete sprejeti. Ne morete sprejeti...

Začenjajo se počitnice / 18:34, 24. junij

Zaradi takega šolstva, ki vzpodbuja povprečnost , smo bili v socializmu, smo in bomo v socializmu.Naše šolstvo štanca. Štanca nezaposljive k...

Začenjajo se počitnice / 15:22, 24. junij

Čestitke vsem učiteljicam in učiteljem za 6 tednov neprekinjenega dopusta. Skupaj letno 3 mesece dopusta. Vsak zdravnik se lahko skrije po količini dopusta. Carji.

Krvava zarja naznanila gorje / 11:44, 24. junij

Janez Novak,
Za ohranjanje zgodovinske sramote pa skrbite kar sami :)

Grožnje niti niso prav redke / 10:54, 24. junij

Umor dekleta iz Radovljice je raziskan, kaj da ne..

Višje cene komunale / 10:48, 24. junij

Novo knjižnico je potrebno odplačati in tudi plačevati drago vzdrževanje. Luksuz, ki si jo mestece in majhna občina ne moreta privoščiti. Naslednji mega projekt je tudi na vidiku: bazen.

Krvava zarja naznanila gorje / 10:46, 24. junij

Čestitke ga.Meri za pogum in dejanski opis dogodkov iz zgodovine na katero Slovenci ne moremo biti ponosni. Zgodovina je samo ena in takšna ...