Ta čas ena najbolj iskanih slovenskih igralk in nagrajenka Prešernovega sklada Maruša Majer ob svojem portretu / Foto: Primož Pičulin

Kranj na Prešernov dan

Aktualni Prešernovi nagrajenci so tudi letos ob slovenskem kulturnem prazniku obiskali Kranj in se v Galeriji Prešernovih nagrajencev udeležili odprtja razstave svojih portretov. Že dopoldan je bilo odprtje razstave japonskih umetnikov Noriakija Sangawe in Anne Sangawa Hmeljak.

Kranj – Ena najprijetnejših in pri Kranjčanih tudi odlično sprejetih tradicij zadnjega desetletja ob slovenskem kulturnem prazniku je zagotovo obisk aktualnih prejemnikov Prešernovih nagrad v mestu, v katerem je pesnik preživel zadnje dni svojega tuzemeljskega bivanja. Po sprehodu skozi Prešernovo mesto, po pesniku imenovani ulici in obisku muzeja v Prešernovi hiši so se nagrajenci tudi tokrat ustavili v Galeriji Prešernovih nagrajencev.

Navzoče je pozdravil dr. Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport v funkciji ministra za kulturo, ki je med drugim poudaril, da so bili v zadnjih dneh nagrajenci še posebno v soju žarometov, tako tudi na Prešernov dan v Kranju. »Ampak ko ugasnejo luči, ko se film konča, ko je knjiga napisana, umetnik ostane sam. Takrat naj mu ostane zadovoljstvo nad samim seboj, ker je nekomu drugemu dal nekaj čudovitega s svojim izjemnim umetniškim darom. Tudi fotograf Tone Stojko navdušuje s svojim darom in fotografijami umetnikov tako rekoč v trenutku, ko so ti prejeli nagrado.« V nadaljevanju je Miklavž Komelj, nagrajenec Prešernovega sklada izpred let, prebral pesnitev iz svoje najnovejše pesniške zbirke Ohne Warum, potem pa so se obiskovalci skupaj z nagrajenci podali v prvo nadstropje, kjer so predstavljeni portreti letošnjih lavreatov. Tone Stojko jih fotografija že 23 let in so prav tako postali vsakoletna stalnica. Portreti nagrajencev so v intimnih osvetlitvah zažareli tako pred portretiranci samimi kot obiskovalci.

Srečanje z nagrajenci se je nadaljevalo v Prešernovem gledališču, kjer jih je z iskrivimi vprašanji izzvala novinarka Patricija Maličev. V odsotnosti Prešernovega nagrajenca režiserja Filipa Robarja Dorina in skladove nagrajenke dirigentke Martine Batič so polno dvorano navdušili Prešernova nagrajenka kostumografinja in scenografka Bjanka Adžić Ursulov in prejemniki skladovih nagrad: pesnik Jure Jakob, skladatelj Tomaž Svete, igralka Maruša Majer, ustvarjalec animiranih filmov Dušan Kastelic in arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič Dekleva. Zbrane je nagovoril tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Več o dogodku boste lahko prebrali v petkovi številki Gorenjskega glasa.

Japonska umetnost v Kranju

Že dopoldan so v Galeriji dr. Ceneta Avguština odprli razstavo likovnih del v Sloveniji živečega japonskega umetnika Noriakija Sangawe in njegove hčere Anne Sangawa Hmeljak. Umetnika v Kranju že poznamo, saj se je kot član svetovno znane japonske umetniške skupine Ryu predstavil leta 2017, kasneje pa je sodeloval tudi na Mednarodnem Festivalu likovnih umetnosti Kranj. Tokrat se predstavlja na samostojni razstavi skupaj s hčerko. Občinstvo nagovarjata s slikami in risbami, vsak izmed njiju v dveh popolnoma različnih svetovih. »Na eni strani nas Noriaki Sangawa z deli v akrilni tehniki nagovarja z abstraktno navdihnjeno pripovedjo meditativnega, na drugi pa je s svojimi risbami s svinčnikom, tušem in akvareli v motiviki pravljično domišljijska,« je o obeh avtorjih spregovorila umetnostna zgodovinarka Melita Ažman. Prisotne je na odprtju, ki se ga je udeležil tudi japonski veleposlanik njegova ekscelenca Masaharu Yoshida, pozdravil kranjski župan Matjaž Rakovec. V glasbenem programu sta nastopila violinist Vasilij Mlejnikov in pevka Kaya Tokuhisa, predstavila pa se je tudi japonska violinistka Ayana Shigematsu, ki je trenutno na študijskem izpopolnjevanju na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

jasno
vlažnost: 100 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

14/30

četrtek

15/29

petek

16/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

IZLETI / Naklo, 20. junij 2019

S kolesom na Bled

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

PRIREDITVE / Radovljica, 21. junij 2019

Letni koncert pevske skupine Korona

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

IZLETI / Šenčur, 22. junij 2019

Pot Slakove in Pavčkove mladosti

 

 
 

 

 
 
 

Gasilski spor še na sodišče / 11:15, 18. junij

GG = Gorenjski Glas.
Kakšna zmota.
GG = Glasilo Gasilcev

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.