Višje plače, dražje oskrbnine

Dvig plač v javnem sektorju kot posledica dogovora med vlado in sindikati je že povzročil dvig cen storitev in posledično oskrbnin tudi v nekaterih domovih za starejše. Direktorice treh gorenjskih domov opozarjajo, da je nujno čim prej pristopiti k sistemu dolgotrajne oskrbe, ustvariti sredstva za pokrivanje storitev in razbremeniti starejše.

Kakšen standard bodo lahko zagotavljali v domovih za starejše v prihodnje, če ne bo ustreznih ukrepov na državni ravni?

Ljubljana – Dejavnost institucionalnega varstva starejših se financira iz dveh virov, to je oskrbnin, ki jih plačujejo stanovalci, njihovi svojci in po potrebi občine ter predstavljajo sedemdeset odstotkov prihodkov, ter plačil za opravljeno zdravstveno nego, ki jih plača zdravstvena zavarovalnica. Kot je pojasnil sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Jaka Bizjak, so domovi starejših že uskladili cene oskrbe z dvigom plač kadra, ki je plačan iz oskrbnin, tisti, ki še niso, bodo to verjetno še storili. »Čakamo pa še, ali bo vlada ob odločanju o spornih vprašanjih ustrezno popravila cene zdravstvenih storitev glede na dvige plač, ki jih je dogovorila s sindikati. Po neuradnih informacijah dvig ne bo dovolj velik, zato bo treba manjkajoče zagotoviti na druge načine. Govorim o približno dveh evrih na dan na stanovalca. Ker imamo samo dva vira, lahko to zagotovimo najprej z varčevanjem, ki ima na koncu za posledico nižji standard, ali pa z dvigom oskrbnin, za kar pa potrebujemo spremembo metodologije za izračun cen oskrbe. Upamo, da bo vlada to upoštevala in pri odločanju o cenah zdravstvenih storitev poskrbela, da bo cena pokrivala stroške, predvsem stroške dela, ki pri njenem izvajanju nastajajo.« Ob tem je opozoril: »Kot družba smo na razpotju, ko se moramo odločiti, ali bomo šli v smeri socialnih držav skandinavskega tipa ali v smer Balkana, kjer breme teh storitev nosijo starostniki in njihovi svojci.«

Podražitve v Kranju, Škofji Loki, na Jesenicah

»V Domu upokojencev Kranj se je s prvim januarjem zvišala osnovna oskrba za 1,6 odstotka, kar predstavlja 0,31 evra na dan, cena na dan po novem znaša 18,89 evra. Oskrba IV (za varovan oddelek) se je zvišala za 2,5 odstotka, kar predstavlja 0,84 evra na dan, cena na dan tako po novem znaša 33,26 evra,« je pojasnila Zvonka Hočevar, direktorica Doma upokojencev Kranj, in pozvala k spremembi oblikovanja cen socialno-varstvenih storitev: »Vendar gre tu le za socialno oskrbo (plačilo nastanitve, kurjava, prehrana, pranje likanje, pospravljanje, režija ...). Zdravstveno-negovalnega kadra pa zdravstvena zavarovalnica nikoli ne financira toliko, kot se dvignejo s sindikati dogovorjene plače, niti se ne upošteva dejanska struktura delavcev; v domovih je kader starejši, večji so dodatki, več je napredovanj. Zato prihaja do razkoraka in s tem do izgube na področju dela zdravstvene nege, ki jo moramo domovi pokrivati iz oskrbe, s čimer se neupravičeno niža standard stanovalcev, ter iz tržne dejavnosti, ki je ravno tako prigarana, zato so delavci upravičeni do izplačila dela stimulacije.«

V Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka se je oskrba I zvišala za 1,5 odstotka, kar predstavlja 0,28 evra na dan, cena na dan po novem znaša 18,77 evra. Tudi tamkajšnja direktorica Silva Košnjek je potrdila, da stanovalci in njihovi svojci vsako leto težje plačujejo vse stroške, problematiko pa vidi podobno kot Hočevarjeva. »Zdravstvena zavarovalnica sicer navaja povečanje plačil, vendar so ta povečanja povezana s povečanjem kapacitet v domovih v preteklem letu in povečanjem zdravstvene nege v domovih,« je še pojasnila Košnjekova.

Kakšen standard bodo lahko zagotavljali v domovih za starejše v prihodnje, če ne bo ustreznih ukrepov na državni ravni, z zaskrbljenostjo spremlja tudi Mojca Pavšič, direktorica Doma upokojencev dr. Franceta Berglja Jesenice. Tudi pri njih so s prvim januarjem zvišali ceno oskrbnin; za 1,7 odstotka za osnovno oskrbo, kar predstavlja 0,31 evra na dan, cena na dan tako po novem znaša 18,09 evra. Oskrba IV (za osebe z demenco) pa se je zvišala za 2,3 odstotka, kar predstavlja 0,72 evra na dan, cena na dan tako po novem znaša 31,02 evra.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

16/26

torek

15/29

sreda

16/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 18. junij 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Šenčur, 18. junij 2019

Zeliščarski raj v slovenski Istri

PRIREDITVE / Kranj, 18. junij 2019

Aktivnosti medgeneracijskega centra

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.

Rodbina, ki je zaznamovala Preddvor / 21:28, 16. junij

Takšnega ovčarja je imel tudi Tito. Tito je vedel, da se na Nemce lahko vedno zaneseš. Wurzbachem želim lepe urice v bivši domovini. Dlje verjetno tudi ne želijo biti v deželi rdeče zvezde.