Florijan Sentimer v Rusiji z Napoleonom in kolero

Na Gorenjskem v deželi Kranjski (185)

Nekaterim je življenje prineslo zelo bridke doživljaje. Med njimi je tudi Florijan Sentimer, zdravnik, ki se je rodil 6. februarja 1786 v Kranju. Nadarjen in priden sin kleparskega mojstra in hišnega posestnika francoskega rodu Florijana in matere domačinke Urške (rojene Kroll) je pri dvanajstih letih odšel kot cesarski štipendist v Ljubljano. Do leta 1802 je bil dijak ljubljanskega liceja. V času izobraževanja je spoznal sošolca Urbana Jerina, poznejšega homeopata, profesorja bogoslovja in stolnega dekana v Ljubljani, s katerim je vse življenje ostal v prijateljskih odnosih. Sentimer je šel na Dunaj študirat medicino. V tem času se je rad družil s starejšim Jernejem Kopitarjem, dr. Jakobom Zupanom ter pesnikom J. A. Suppantschitschem (Zupančičem).

Bil je družaben, povsod priljubljen fant, ki pa je na veliko presenečenje svojih prijateljev po končanem študiju na Dunaju proti koncu leta 1810 šel na pot po Evropi. Ko je bil v Parizu, je nepričakovano vstopil v Napoleonovo veliko armado in z njo kot polkovni zdravnik leta 1812 prišel do Moskve. Po strahovitem porazu Francozov je padel v ujetništvo ter se v vojaški bolnišnici v Orlu leta 1813 prvič srečal s kolero. V ujetništvu je bil približno poldrugo leto, vendar je kasneje vseeno ostal v Rusiji. Oženil se je z Rusinjo, dobil dva sina in hčerko, po nekaterih podatkih dve hčerki.

Ker je Rusija zaradi naraščajoče epidemije kolere v tem času močno potrebovala zdravnike, mu je ruski car Aleksander I. priznal dunajsko diplomo. Z drugimi zdravniki so ga poslali v Saratov na Volgi. Že drugi dan po prihodu na ogroženo območje sta za kolero resno zbolela oba njegova sinova, naslednji dan pa še hči. Sentimer jih je takoj namazal s terpentinovim oljem in tako, kakor je trdil, ustavil razvoj kolere. O tej izkušnji je pisal v svoji knjigi Še nekaj o koleri, ki jo je izdal v Moskvi leta 1833. Ko je napisal še natančnejši prikaz bolezni, ga ruska cenzura ni želela natisniti. Leta 1836 je odšel v Evropo, kjer je izdal v Leipzigu broširano knjižico pod naslovom Die Cholera heilbar! (Kolera je ozdravljiva!). Predstavil se je kot »doktor medicine in svobodni zdravnik v Petrogradu«, ki je v knjigi laikom in zdravnikom ponujal preproste in dostopne metode zdravljenja kolere. Menil je, da ne obstaja posebno zdravilo za kolero, da je osnovno pri bolniku zaustaviti drisko in bruhanje in ohranjati osnovne življenjske funkcije. Njegovi ruski kolegi zdravniki so namreč kolero zdravili z zelo čudaškimi prijemi. Bolnike so drgnili, jim dajali piti ledeno mrzlo vodo, jim nastavljali pijavke na kožo, jih zakopavali v pesek in nanje celo navezovali vreče soli ali žita ... Tudi njegovo mazanje s terpentinovim oljem je bilo precej nenavadno. Ni znano, ali se je obneslo pri okrevanju njegovih otrok. Florijan Sentimer naj bi umrl za kolero leta 1836 v Rusiji ali na poti v domovino.

Zanimivi Gorenjci tedna iz dežele Kranjske:

V Škofji Loki se je 4. 2. 1854 rodil kemik in agronom Ernest Kramer.

Na Dunaju je 5. 2. 1684 umrl slovenski pravnik Jurij Wohinz (Bohinc ali Bohinjec). Po oporoki Luka Knaflja je sestavil leta 1676 ustanovno listino Knafljeve ustanove na Dunaju.

V Mengšu se je 6. 2. 1884 rodila igralka Polonica Juvan.

V Vesci pri Vodicah se je 7. 2. 1842 rodil slikar Matija Koželj. Kot eden izmed kranjskih slikarjev poznonazarenske smeri je delal predvsem na Gorenjskem in Dolenjskem.

Oddaj svoj komentar

Kranj 16°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/18

ponedeljek

11/20

torek

9/21

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

OBVESTILA / Visoko, 23. september 2019

Vpis gledališkega abonmaja

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Prej bi dobila moža kot sopotnika / 12:08, 23. september

"Nekdo si je zaželel celo fotografije v kopalkah"
----------------
Tole sem razumel kot satitiro.
Torej, tudi jaz bi žele fotografijo v kopalkah, plus, da mi vse plačate.

Spreten voznik / 10:33, 23. september

Avstrijci ali Italijani bi zgradili že pred desetletji gondolo na Vršič in predor pod Vršičem. Slovenci so bolj za planšarije in ponujanje kislega mleka in sira.

Spreten voznik / 09:30, 23. september

Če mene vprašate, je tole mrcvarjenje busa in zapiranje prometa z dolgim turističnim avtobusom ena velika bedarija. Enako tako se cjazi ARRI...

Vprašanja o volkovih / 09:13, 23. september

Gaspa, preveč vprašanj za Ljubljano. V Ljubljani so volkovi in medvedi v kletkah, veste. Hribovske vasi so pa predaleč od Ljubljane, da bi v...

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 17:27, 22. september

Se strinjam z vami Deželan.
Premestitev na južno mejo, da se za ene pol leta umakne iz Kranja.
Nora kazen je to glede na bankirje in drugo svojat pri koritu!

Ne bodi tak kot krava ... / 17:23, 22. september

Boljš je tale:

POZOR MINE !

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!