Janez Pretnar, ljubitelj in poznavalec latinskoameriške kulture

Popotovanje po kraljestvu Inkov

V planinskem muzeju v Mojstrani so medse povabili Janeza Pretnarja, ki je predstavil kulturo Inkov in vtise s svojih popotovanj po Latinski Ameriki.

Inki so sloveli kot odlični gradbeniki, astrologi – znali so prerokovati iz zvezd, predvsem pa kot imitatorji naravnih pojavov, kar je vidno na njihovih gradnjah. Posnemali so gore, živali ...

Mojstrana – Janeza Pretnarja, Radovljičana, marsikdo pozna kot razgledanega popotnika, specialista za Južno Ameriko. Tja se kot vodnik ali pa le obiskovalec vrača že več kot štirideset let. Tokrat je svoje znanje delil v Slovenskem planinskem muzeju, kjer je pripravil predavanje z naslovom Po inkovskih poteh. Predavanje ni bilo potopisno v klasičnem smislu, kot je pojasnil tudi sam, pač pa skupek vtisov iz številnih poti, ki jih je opravil v sončni Latinski Ameriki.

Posebnost predavanja so bile številne fotografije, ki jih je posnel sam, piko na i pa so dodali štirideset let stari diapozitivi, ki jih je prenesel v digitalno obliko. Obiskovalci predavanja so se skupaj z Janezom sprehodili od Peruja preko Bolivije do Čila, ki je klasična pot, ki jo po navadi opravi na izletih, ko vozi skupine popotnikov.

Janez Pretnar je razkazal bogato floro in favno omenjenih držav, predvsem pa se je osredotočil na zapuščino Inkov, ljudstva, ki je nekje okoli 250 let kraljevalo na tem območju – vse dotlej, ko so jih pregnali Španci, ki so jim uničili kulturo, s seboj pa prinesli tudi številne bolezni.

Inki so sloveli kot odlični gradbeniki, astrologi – znali so prerokovati iz zvezd, predvsem pa imitatorji naravnih pojavov, kar je vidno na njihovih gradnjah – posnemali so gore, živali in jih vkomponirali v stavbe.

Kot zanimivost: prebivalce tega območja še danes prepoznamo po bronastem odtenku kože in na tem območju so rekorderji po obolelosti za kožnim rakom, saj so zelo veliko izpostavljeni soncu. Eksotična je tudi njihova prehrana, specialiteta na tem območju je pečen morski prašiček.

Prav ljudje ga s svojo sproščenostjo najbolj privlačijo, pravi Janez Pretnar. Revščina in nestabilne politične razmere jih močno zaznamujejo, a zadnja leta pridobivajo samozavest, zato niso več v takšnem zaostanku za Evropo ali Severno Ameriko.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

zmerno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-3/13

sreda

-3/13

četrtek

-1/15

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, Šenčur, Preddvor, 20. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranjska Gora, 20. februar 2019

Peka kruha z drožmi

PREDAVANJA / Preddvor, 20. februar 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 20. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kokrica, 20. februar 2019

Kako se spoprijeti s stresom

PREDAVANJA / Kokrica, 20. februar 2019

Božja moč v gospodovi večerji

 

 
 

 

 
 
 

Kam so izpuhteli dobri nameni devetletke / 15:21, 20. februar

Ne vem, a se samo meni zdi, da so v šolstvu pomembna samo delovna mesta, otroc pa kakor nujno zlo.Dolg sem že na svetu, ampak pozitivnega uč...

Žrtve za svobodo / 12:25, 20. februar

Lep govor. Dokaz, da smo Slovenci slab gospodar.

Posekali so drevesa / 19:35, 19. februar

Menim, da je to prav! To drevo na sliki, če pade, poškoduje objekt. Zatorej bi moralo veljati pravilo, drevo ob objektu, je lahko visoko samo toliko kot je oddaljeno od objekta.

Žrtve za svobodo / 16:05, 19. februar

Govornik Viktor Zadnik za oceno odlično!
Takle mamo ja, žal...
Sicer pa večna slava junakom padlim za domovino !!

Denar za podvoz v Lescah / 15:53, 19. februar

Tega je pa kar veliko. Ja, premalo je bilo narejenega zadnjih 10, 15 let! Pogrešam pa kar nekaj zadev. Parkiranje pred Starim mestom oz. Gra...

Zmagala sta Zala Kralj / 13:40, 17. februar

Tole so po moje namerno izbral, da nas dokončno fu*nejo ven iz te kuhinje!

Kadim, pa kaj / 13:38, 17. februar

Sem kadil, nikoli več!
Individualni programi opuščanja kajenja so korak v pravo smer, podpiram !!