Janez Pretnar, ljubitelj in poznavalec latinskoameriške kulture

Popotovanje po kraljestvu Inkov

V planinskem muzeju v Mojstrani so medse povabili Janeza Pretnarja, ki je predstavil kulturo Inkov in vtise s svojih popotovanj po Latinski Ameriki.

Inki so sloveli kot odlični gradbeniki, astrologi – znali so prerokovati iz zvezd, predvsem pa kot imitatorji naravnih pojavov, kar je vidno na njihovih gradnjah. Posnemali so gore, živali ...

Mojstrana – Janeza Pretnarja, Radovljičana, marsikdo pozna kot razgledanega popotnika, specialista za Južno Ameriko. Tja se kot vodnik ali pa le obiskovalec vrača že več kot štirideset let. Tokrat je svoje znanje delil v Slovenskem planinskem muzeju, kjer je pripravil predavanje z naslovom Po inkovskih poteh. Predavanje ni bilo potopisno v klasičnem smislu, kot je pojasnil tudi sam, pač pa skupek vtisov iz številnih poti, ki jih je opravil v sončni Latinski Ameriki.

Posebnost predavanja so bile številne fotografije, ki jih je posnel sam, piko na i pa so dodali štirideset let stari diapozitivi, ki jih je prenesel v digitalno obliko. Obiskovalci predavanja so se skupaj z Janezom sprehodili od Peruja preko Bolivije do Čila, ki je klasična pot, ki jo po navadi opravi na izletih, ko vozi skupine popotnikov.

Janez Pretnar je razkazal bogato floro in favno omenjenih držav, predvsem pa se je osredotočil na zapuščino Inkov, ljudstva, ki je nekje okoli 250 let kraljevalo na tem območju – vse dotlej, ko so jih pregnali Španci, ki so jim uničili kulturo, s seboj pa prinesli tudi številne bolezni.

Inki so sloveli kot odlični gradbeniki, astrologi – znali so prerokovati iz zvezd, predvsem pa imitatorji naravnih pojavov, kar je vidno na njihovih gradnjah – posnemali so gore, živali in jih vkomponirali v stavbe.

Kot zanimivost: prebivalce tega območja še danes prepoznamo po bronastem odtenku kože in na tem območju so rekorderji po obolelosti za kožnim rakom, saj so zelo veliko izpostavljeni soncu. Eksotična je tudi njihova prehrana, specialiteta na tem območju je pečen morski prašiček.

Prav ljudje ga s svojo sproščenostjo najbolj privlačijo, pravi Janez Pretnar. Revščina in nestabilne politične razmere jih močno zaznamujejo, a zadnja leta pridobivajo samozavest, zato niso več v takšnem zaostanku za Evropo ali Severno Ameriko.

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

jasno
vlažnost: 88 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

2/20

petek

1/20

sobota

2/22

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 19. april 2019

Velikonočni izlet po jadranskih otokih

PRIREDITVE / Jesenice, Tržič, 19. april 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. april 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. april 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. april 2019

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Jesenice, 19. april 2019

Slovenske fotografinje se predstavijo

RAZSTAVE / Šenčur, 19. april 2019

Pogledi sopotij

PRIREDITVE / Jesenice, 20. april 2019

Blagoslov jedi

 

 
 

 

 
 
 

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...

Branja drevesom / 06:41, 18. april

Nade wszystko należy r?wnież pamiętać, że liposukcja to nie metoda odchudzania, a już na pewno nie metoda trwała w efektach – tłuszcz.Grzego...

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?

Najditelja znova na Mežakli / 20:05, 17. april

Največ bi naredu tvoj fotr preden te je delal, da bi odskoču !

Najditelja znova na Mežakli / 18:26, 17. april

Da ne boš mislu, da imam kaj prot teb.
Evo dokaza:
me je bralka Glasa vprašala, če sem prepričan, da te ni meteorit vsaj oplazil, sem ji rekel, da bi te, če ne bi odskoču.

Najditelja znova na Mežakli / 17:35, 17. april

Hehe, majmun, tud smešen nis, si pa korajžen, to pa, ampak tkole s fejk imeni na netu se to da ane..

Najditelja znova na Mežakli / 16:19, 17. april

Kar nekaj bralcev Glasa me je vprašalo, če je meteorit mogoče slučajno zadel Primoža?
Sem rekel, da ne, da ima to prirojen.