Vpis v prvi razred

Za boljšo šolo (6)

Te dni poteka v osnovnih šolah vpis otrok v prvi razred. O datumih vpisa v posameznih šolah starše obveščajo vrtci, šole in lokalne skupnosti. Starši morajo ob vpisu izpolniti vpisni list z nekaj osnovnimi podatki o otroku in starših. Zelo pomembno je, da starši ob vpisu opozorijo na morebitne otrokove zdravstvene težave in se izjasnijo, ali bo otrok potreboval jutranje varstvo in popoldansko podaljšano bivanje.

Po Zakonu o osnovni šoli so za vstop v šolo godni tisti otroci, ki bodo v koledarskem letu 2019 dopolnili šest let. Starši so svojega otroka dolžni vpisati v matično šolo v svojem šolskem okolišu. Tudi v primeru, ko želijo iz katerega koli razloga vpisati otroka v drugo šolo zunaj svojega šolskega okoliša, mora biti otrok najprej vpisan v matično šolo in šele kasneje prepisan v drugo, če ga je ta pripravljena sprejeti. Preveriti morajo tudi to, ali bodo s prepisom ohranili pravico do brezplačnega prevoza.

Starši se iz različnih razlogov odločajo za prepis v drugo šolo. Včasih menijo, da je tista druga šola »boljša« – recimo, da je bolj vzgojno naravnana, ima bolj prijazne učitelje, so učenci bolj uspešni v srednjih šolah itd. Pogosto je razlog za prepis v šolo zunaj matičnega okoliša tudi bližina starih staršev, ki bodo popoldne pazili na otroke. Prepis na drugo šolo bi bil pred leti, ko so se otroci ob popoldnevih še igrali po dvoriščih in se potepali po vasi, za otrokov socialni razvoj in druženje z vrstniki zelo škodljiv. Danes, ko pa dvorišča in igrišča ob popoldnevih samevajo, saj so šolarji po krožkih ali pa varno zaprti pred domačim računalnikom, te škode ni več čutiti.

Če starši menijo, da njihov otrok kljub šestim letom še ni dovolj zrel ali zdrav za vstop v šolo, lahko prosijo za odlog šolanja. Vlogo za odložitev obravnava posebna komisija, ki jo v vsaki šoli posebej imenuje ravnatelj. V komisiji so otroški zdravnik, vzgojiteljica, učiteljica prvega triletja in šolska svetovalna delavka (žensko obliko uporabljam zato, ker v šolah med zaposlenimi prevladujejo ženske). Komisije večino vlog – če ne vseh – rešijo pozitivno, saj si nihče ne upa prevzeti odgovornosti za morebiten očitek, da otrok ni uspešen zato, ker smo ga prezgodaj silili v šolo. Zadnja leta se celo govori, da otrokom z bolj zgodnim vstopom v šolo krademo otroštvo in da je konec brezskrbnih let tako za otroke kot za starše. Glede na to, da se pri nas s šolo in domačo nalogo ukvarja cela družina, je to res.

Dejstvo je, da se je v zadnjih šestih ali sedmih letih odlog šolanja s petih povečal na deset do enajst odstotkov. Raziskave o tem, kaj se dogaja s prvim triletjem osnovne šole in zakaj vedno več staršev prosi za odlog šolanja ali se odloča za šolanje na domu, nimamo. Prav tako nihče ne spremlja razvoja tistih otrok, ki so se všolali eno leto kasneje, to je pri sedmih letih. Za zdaj lahko samo ugibamo. Sama pa se spomnim številnih generacij otrok, in to do nedavnega, ki so ob prehodu iz vrtca v šolo navdušeno pripovedovali, kako se veselijo šole. Vedeli so, da so že »preveliki« za vrtec in bi se radi naučili pisati in brati. Nasmejani in z velikim zaupanjem so se otroci prvi šolski dan oklenili svoje nove učiteljice. Mogoče sta bila med petdesetimi otroki le en ali dva, ki sta se preplašeno oprijemala mame in nista hotela s sošolci v razred.

Kaj se je torej spremenilo v zadnjih nekaj letih – šola ali starši?

Oddaj svoj komentar

Kranj -3°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-3/13

sreda

-1/12

četrtek

-1/15

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, Šenčur, Preddvor, 20. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Kranjska Gora, 20. februar 2019

Peka kruha z drožmi

PREDAVANJA / Preddvor, 20. februar 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. februar 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 20. februar 2019

V jeseniški knjižnici

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. februar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kokrica, 20. februar 2019

Kako se spoprijeti s stresom

PREDAVANJA / Kokrica, 20. februar 2019

Božja moč v gospodovi večerji

 

 
 

 

 
 
 

Posekali so drevesa / 19:35, 19. februar

Menim, da je to prav! To drevo na sliki, če pade, poškoduje objekt. Zatorej bi moralo veljati pravilo, drevo ob objektu, je lahko visoko samo toliko kot je oddaljeno od objekta.

Žrtve za svobodo / 16:05, 19. februar

Govornik Viktor Zadnik za oceno odlično!
Takle mamo ja, žal...
Sicer pa večna slava junakom padlim za domovino !!

Denar za podvoz v Lescah / 15:53, 19. februar

Tega je pa kar veliko. Ja, premalo je bilo narejenega zadnjih 10, 15 let! Pogrešam pa kar nekaj zadev. Parkiranje pred Starim mestom oz. Gra...

Zmagala sta Zala Kralj / 13:40, 17. februar

Tole so po moje namerno izbral, da nas dokončno fu*nejo ven iz te kuhinje!

Kadim, pa kaj / 13:38, 17. februar

Sem kadil, nikoli več!
Individualni programi opuščanja kajenja so korak v pravo smer, podpiram !!

Nov butični hotel na Jezerskem / 13:18, 15. februar

Upajmo, da bo skozi leta res zaživel. Mogoče lokacija ravno ne omogoča butični turizem; vsaj kar se tiče miru ob glavni cesti. Zanimivo, da ...

Odstopil zaradi tatvine / 11:46, 15. februar

Kakšne bedarije se dogajajo v tej naši družbi?Kulturniška zvezda evidentno krade? Nagrajena sodomija! Žaljenje naroda, vsak mesec dober penz...