Foto: Primož Pičulin

Praznični Prešernov smenj v Kranju vzor kulturnega turizma

S tradicionalno prireditvijo Prešernov smenj se je Kranj na današnji slovenski kulturni praznik vrnil v čas romantike. Kot je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar, gre za pravo petzvezdično doživetje, na katere stavi slovenski turizem, ki je neločljivo povezan s kulturo.

Kranj – »Turizem in kultura, kultura in turizem, tega ne moremo razdvojiti. To je rdeča nit lanskega in letošnjega leta v promociji slovenskega turizma,« je ob uradnem odprtju Prešernovega smenja poudarila državna sekretarka in dodala, da je Kranj z okolico ena od vodilnih 34 destinacij, na katere so v Sloveniji ponosni, jih izpostavljajo in si želijo njihove nadaljnje rasti ter povezovanja.

»O povezovanju nas je zelo veliko naučil že Prešeren. Povedal nam je veliko o pomenu besede domoljubje, o pomenu biti ponosen na svojo domovino in hkrati obdržati odprto srce,« je povedala in spomnila, da je bila slovenska nacionalna bit vedno povezana s knjigo in poezijo, zato je na današnji dan prav, da s police vzamemo kakšno od zbirk poezije in jo nosimo s seboj.

Sama si je za današnji dan izbrala zbirko Zdravljica in njena pot v svet, v kateri so zbrani prevodi Zdravljice v 26 jezikov, vse od kitajščine in japonščine, prek evropskih jezikov do esperanta. »Zelo pomembno je imeti kulturno dediščino prevedeno, da jo lahko delimo z drugimi narodi in svojimi gosti,« je dejala.

Pozvala je, naj ljudje cenijo Prešerna in njegove lepe besede vse dni v letu, danes pa še posebej. »Lepo je, da je to postal dan, ko so se zaprla vrata velikih trgovin in so se odprla, posebej v Kranju, vrata muzejev, knjižnic, vsega, kar je v naših srcih in je potrebno še toliko bolj spraviti tudi v naš razum,« je sklenila Eva Štravs Podlogar.

Direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Tomaž Štefe je v nagovoru ocenil, da danes živimo v relativno bogati in kulturno razviti družbi, za kar smo lahko hvaležni. Hkrati pa se lahko vprašamo, katere vrednote so danes pomembne in si pri odgovoru vzamemo za navdih Prešerna.

»Kranj živi s Francetom Prešernom in ga čuti. Ponosni smo, da smo Prešernovo mesto in jaz sem ponosen, da je Kranj danes res pravo kulturno srce Slovenije,« je povedal Štefe in dodal, da pri današnjem dogodku sodeluje več kot 100 organizacij in da je k vsebinam pripomoglo na stotine posameznikov.

V Kranju so s Prešernovim smenjem zavrteli čas nazaj v prvo polovico 19. stoletja že 17. leto zapored. Kranjski župan Matjaž Rakovec je vsem obiskovalcev, ki jih danes preko dneva pričakujejo okoli 20.000, zaželel, da doživijo obdobje izpred več kot 170 let, ko se je v Kranju začela razvijati manufaktura in je tam svojo advokaturo odprl Prešeren.

Zavod za turizem in kulturo Kranj obiskovalce vabi na sprehod po mestu v značilnih meščanskih opravah, s cilindri in klobuki, ter v spominski foto kotiček, kjer se bodo lahko fotografirali v stilu 19. stoletja. V mestu se predstavljajo številni rokodelski mojstri domače in umetnostne obrti. Obiskovalci lahko prisluhnejo pevskim zborom, recitatorjem in lajnarjem, si ogledajo nastope folklornih skupin in gledališke prizore iz Prešernovega življenja.

Na različne dogodke jih vabijo tudi kranjske kulturne ustanove. Pester program tako poteka v Mestni knjižnici Kranj, kranjskih muzejskih hišah, Layerjevi hiši, stolpu Škrlovec, na Pungertu, v gledališču in Galeriji Prešernovih nagrajencev.

Slovenski kulturni praznik bodo v Kranju preživeli tudi letošnji Prešernovi nagrajenci, ki jih bo spremljal minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki začasno vodi kulturni resor in je danes v Kranju položil venec na Prešernov grob v Prešernovem gaju. Dogajanje se bo sklenilo s tradicionalnim Shodom muz na kranjskem Parnasi v kranjskem gledališču, kjer bo zbrane nagovoril predsednik vlade Marjan Šarec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/17

ponedeljek

14/20

torek

9/20

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

OBVESTILA / Visoko, 23. september 2019

Vpis gledališkega abonmaja

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. september 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 17:27, 22. september

Se strinjam z vami Deželan.
Premestitev na južno mejo, da se za ene pol leta umakne iz Kranja.
Nora kazen je to glede na bankirje in drugo svojat pri koritu!

Ne bodi tak kot krava ... / 17:23, 22. september

Boljš je tale:

POZOR MINE !

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.